RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Column voor 4 juni 2017- Hooikoorts en drie kruiden die enige verlichting kunnen bieden.


Goedemorgen luisteraars,

 

Het zonnige en erg warme-temperaturen-weer van de afgelopen twee weken is enerzijds een feestje, want bezig zijn in een zonovergoten tuin tussen al die heerlijk geurende  (genees)kruiden, is letterlijk een weldaad, zowel fysiek al voor ons psychisch welbevinden. Maar….en dat is dan weer de keerzijde van al dat zonnige moois, mensen met een allergie voor pollen  maken zware dagen door. Tranende ogen, een permanente ‘loopneus’, soms zelfs een benauwdheid vanuit de bronchiën. We noemen deze verschijnselen: hooikoorts.

Wat is hooikoorts nu eigenlijk? Wel, juist tijdens die zeer zonnige en warme dagen is de lucht dus vol met pollen. Pollen zijn de stuifmeelkorrels van bloeiende planten en bomen. Stuifmeelkorrels bestaan voor een deel uit bepaalde eiwitten en tal van andere chemische structuren. Voor de mens zijn dat allemaal vreemde, of wel, niet lichaams ‘eigen’ eiwitten. Die vreemde eiwitten moeten lichaamseigen gemaakt worden of geëlimineerd, want anders kunnen er erg vervelende problemen en klachten ontstaan.

Een voorbeeld: onze voeding bestaat, waar het de eiwitten betreft, uit lichaams ‘vreemde’ eiwitten. Maar tijdens de verwerking van ons voedsel, zo gedurende de ‘reis’ ervan door het spijsverteringskanaal (o.a. maag en darmen), worden die lichaamsvreemde eiwitten letterlijk ‘omgebouwd’ tot lichaamseigen eiwitten. Dat alles wordt voor het grootste deel met behulp van enzymen gerealiseerd. Gelukkig maar, want dan kunnen we ons voedsel op een zinvolle wijze gebruiken, zonder al te veel vreemde of ongewenste reacties er op.

Maar, luisteraars, en daar gaat het nu in dit geval om: pollen eten we niet, pollen kunnen we dus niet in ons spijsverteringsorgaan ombouwen tot lichaamseigen substanties, o.a. die lichaams-eigen eiwitstructuren, pollen komen via de neus en de ademhaling bij ons binnen, als ook op onze oogbol terecht. Normaal gesproken hoeft dat niet tot hooikoortsnarigheid te leiden, want ons lichaam bezit een mogelijkheid om de invloed van die vreemde pollen-eiwitten te elimineren, of wel, ongedaan te maken.

Nog iets dat u moet weten: pollen en dan met name die vreemde eiwitstructuren, kunnen de stof ‘histamine’ vrijmaken. Even uitleggen: histamine bevindt zich bij ieder mens in de zogenaamde ‘mestcellen’. Die bevinden zich zo net onder de huid en onder de slijmvliezen (in het z.g. epitheelweefsel). Vandaar uit heeft histamine soms een taak, bijv. bij ontstekingen en verwondingen. Als nu pollen de histamine uit de mestcellen vrijmaak, krijg je de bekende hooikoortsverschijnselen. De ogen, de keel, de neus en zelfs de bronchiën komen in een soort ontstekingstoestand, zonder dat er sprake is van een virus of bacterie als oorzaak daar voor. Dit histamine overgevoeligheids- ‘gedoe’ heeft dan weer te maken met het feit dat sommige mensen net even te weinig aanmaken van het enzym Mono-Amino-Oxidase. Want juist dat enzym is instaat om de vrijgekomen histamine te elimineren, zeg maar, uit te schakelen. In feite kun je hooikoorts en alle daarmee samenhangende verschijnselen dus beschouwen als een ‘enzymprobleem’.

Laten we nu nog even kijken, wat we kunnen doen, als de neus heftig loopt, de ogen rood worden en de bronchiën tot ‘piepen’ neigen…

Er bestaan heel specifieke, natuurlijke middelen bij hooikoorts, die ik hier niet kan en mag noemen, omdat het namen van bepaalde merken betreft. Maar wel mag ik drie kruiden noemen die bij hooikoorts dikwijls een behoorlijke verlichting kunnen bieden:

Pelargonium Sidoides (een geraniumsoort), dan de Cistus Incana (de Cistusroos) en tenslotte de Althaea Officinalis, die aloude Heemst.

Je kunt van deze 3 kruidentincturen een mix maken: gelijke delen van iedere kruidentinctuur en daar 3 tot 4 keer daags 25 tot 30 druppels op iets water van gebruiken. De overgevoeligheid voor het vrij gekomen histamine neemt  af en de slijmvliezen zullen er enigszins van slinken. Zeker de moeite van het proberen waard. Ook bij langdurig gebruik zijn deze kruiden veilig bevonden.

 

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 04-06-2017, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Aangezichtszenuwpijn (trigeminusneuralgie), tanden, kiezen, noordoosten wind en Colocynthis D3
- Kapitaal, inkomen en gezondheid.
- Uien…een zeer oude plantenfamilie met specifieke geneeskrachtige kwaliteiten.
- De Grote Engelwortel, kwetsbare zenuwen en een erg gevoelige maag.
- Het aanraken. De innige band tussen huid en hersenen.
- Column voor 11 februari 2018 – Kiezelzuur (Silicium): voor sterke nagels, glanzend haar en een stralende huid!
- Column voor 4 februari 2018 – Drinkwaterkwaliteit, verontreinigen, lever, nieren en de werking van Paardenbloem en Guldenroede.