RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Column voor 11 juni 2017 – Voedingssupplementen… zin of onzin? Moet altijd ‘maatwerk’ zijn!


Goedemorgen luisteraars,

 

Om in vrede en enigszins gezond te kunnen leven, heeft een mens eigenlijk maar weinig nodig. Een dak boven je hoofd, kleding, voedsel en….misschien wel het belangrijkste, een leefsituatie waar liefde en genegenheid jegens elkander uitstraalt en voelbaar is, als warm cement, dat de soms bikkelharde stenen van het leven toch wat bij elkaar kan houden.

Wat betreft een van die basis-noodzakelijkheden, het voedsel, kunnen we vaststellen dat er de afgelopen vijftig jaar een bizarre ontwikkeling heeft plaatsgevonden. We eten niet meer datgene wat (primair) voor ons lichamelijk welzijn het beste is, nee, er is een soort eet-cultus ontstaan die gekenmerkt wordt door overdaad en het willen bevredigen van bepaalde (eet en smaak) lusten en begeerten…En, zoals onze taal  al vele eeuwen leert: Overdaad Schaadt!!

Wat betreft ons lichamelijk welzijn, onze gezondheid, bestaat er al enige jaren (en dat in toenemende mate) een soort ‘rage’, die ik zou willen aanmerken als de vitaminen, zeg maar de voedingssupplementen ‘vreterij’. De moderne mens wil vooral overal aan mee kunnen doen, dus is een gezond en vooral vitaal lichaam van groot belang. Er is een soort ‘Ziek-zijn mag niet-zijn’ cultuurtje ontstaan. Omdat de reguliere medische wetenschap in feite nooit echt inzet op gezondheid, als wel op het bestrijden van vervelende symptomen, met alle medicijngebruik van dien, ontdekte slimme jongens van de vitaminen/voedingssupplementen branche een zeer winstgevend groot ‘angst-gat’ in de merkt, dat met veel pillen en mooie verhalen gedicht bleek te kunnen worden. Heel veel mensen slikken dagelijks erg veel voedingssupplementen omdat ze het (m.i. misplaatste) idee hebben dat ze hiermee die fel begeerde perfecte gezondheid kunnen verwerven.

Maar ook in dit geval geldt weer dat oude gezegde: Overdaad schaadt. Suppletie van vitaminen, mineralen en tal van gezondheid bevorderende ‘uitvindingen’ van de vitaminebranche, het lijkt allemaal zo vreselijk gezond, maar de kernvraag is en blijft:

Heeft ons lichaam al die aanvullen echt nodig? Als we normaal. Basaal en zonder al te veel gekkigheid eten, hebben we meestal niet zo erg veel extra’s nodig.  Maar, is dan alle gebruik van vitaminen en mineralen etc., als extra aanvulling, onzin? Nee, maar, extra aanvullingen van vitaminen, mineralen etc. behoort te gebeuren op basis van voorafgaand, deskundig onderzoek. Suppletie van voedingssupplementen is maatwerk.

Een voorbeeld ter vergelijk: er bestaan vele soorten motorolie voor het goed laten functioneren van die motor. Gooit u nu al die soorten olie in uw motor vanuit de gedachte of opvatting, dat de motor dan alles ‘binnen krijgt’ wat (door fabrikanten aangeprezen) goed zou zijn? Nee dus, want de olie die voor de motor zinvol is, wordt bepaald door de kenmerken van die motor en de omstandigheden waaronder hij moet functioneren. En dat kan van motor tot motor verschillen.

Zo is het in wezen eigenlijk ook met mensen. Sommige mensen kunnen wat extra behoefte hebben aan bijv. vooral magnesium, soms iets Vit. B complex, soms wat extra kalk of een kleine suppletie Vit. D… Een arts of bonafide werkend natuurgeneeskundig therapeut kan die behoefte vaststellen op basis van bloed- en (vooral ook) urine onderzoek, in combinatie met een degelijke analyse van het klachtenpatroon, de ziektegeschiedenis van de persoon. Pas dan kan echt ‘maatwerk’ worden geleverd, wordt er gecontroleerd en ontstaat er geen overdaad. Want, beste luisteraars, wat moet je lichaam met al die vitaminen, mineralen, spoorelementen en tal van aminozuren, zoals die royaal aanwezig zijn in zo’n (peperdure) mega-multi-vitaminepil?

Een van de eigenschappen van ons biologisch lichaam is, dat het steeds (letterlijk) alles wil verwijderen wat niet functioneel is of bijdraagt tot een zinvolle instandhouding van de vele fysiologische functies en processen.

Mijn conclusie: eet heel basaal, sober en wat bij ‘jouw’ lijf past en wees heel voorzichtig met het zomaar, luk-raak slikken van als die schitterend aangeprezen vitaminepillen. Dat is en blijft echt…maatwerk.

Graag weer tot de volgende week,

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Aangezichtszenuwpijn (trigeminusneuralgie), tanden, kiezen, noordoosten wind en Colocynthis D3
- Kapitaal, inkomen en gezondheid.
- Uien…een zeer oude plantenfamilie met specifieke geneeskrachtige kwaliteiten.
- De Grote Engelwortel, kwetsbare zenuwen en een erg gevoelige maag.
- Het aanraken. De innige band tussen huid en hersenen.
- Column voor 11 februari 2018 – Kiezelzuur (Silicium): voor sterke nagels, glanzend haar en een stralende huid!
- Column voor 4 februari 2018 – Drinkwaterkwaliteit, verontreinigen, lever, nieren en de werking van Paardenbloem en Guldenroede.
- Column voor 28 januari 2018 – Als de griep rondwaart, neem de tijd om uit te zieken…