RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Column voor 25 juni 2017 - Hoge temperaturen, snelle temperatuurverschillen, transpiratie-vochtverlies en een glas andijviekookwater.


 

 

Goedemorgen luisteraars,

 

De afgelopen week was het op sommige dagen heel erg warm. De kracht van de zon was heftig en sommige weervoorspellers, of wel, de ‘toekomstgerichte meteorologen’, vertellen dat we deze zomer rekening moeten houden met zulke heftige temperatuur en regen uitschieters.

Hoge temperaturen hoeft op zich niet tot problemen te leiden, want ons lichaam bezit het vermogen om zulke klimatologische omstandigheden op te vangen en te compenseren. Het wordt, zeker voort de wat oudere medemens en mensen die qua gezondheid kwetsbaar zijn, absoluut wat moeilijker als die temperatuurpieken en dalen elkaar snel afwisselen, want daar zijn de aanpassingsmogelijkheden van ons lichaam, biologisch, evolutionair bezien, eigenlijk niet op berekend en toe in staat.

Al weer lang geleden reed ik met een vriendin in  24 uur van Utrecht naar Spanje. Vakantie, ha, ha. In Utrecht was het al weken regenachtig kwakkelweer met temperaturen tussen de 16 a 18 graden. In Spanje was het 32, 33 graden. Na drie dagen ‘Spanje’ lag ik uitgeput in mijn tent. Mijn lichaam had er grote moeite mee, dat grote verschil, zo plotseling, wat betreft temperatuur te compenseren.

Ons lichaam is een levend organisme. Een van de grootste vijanden van dat lichaam is o.a. een heel snelle wisseling in de leefomstandigheden, bijvoorbeeld, plotselinge, sociale of privé veranderingen, regelmatig heel vreemd eten en…grote temperatuurwisselingen in heel korte tijd. Ons lichaam is zeer gebaat bij ‘geleidelijkheid’ en saaie regelmaat. Vliegreizen en verre vakantiebestemmingen, dikwijls met tal van inentingen, kunnen een ‘aanslag’ betekenen op het normale en zinvol functioneren van de (fysiologische) lichaamsfuncties. Maar ook de tegenwoordig in bijna alle supermarkten aanwezige ‘airco’s’ kunnen een klein ‘aanslagje’ betekenen op je  gezondheid. Buiten 29, 30 graden en dan in je T-shirtje de winkel in, waar het 17 graden is. Zo’n groot verschil in temperatuur, van de ene minuut op de andere is veel te groot. Veel mensen ervaren dat ook, zeker de wat allergische personen, met gevoelige neus, bijholten en keelslijmvliezen. Zelf neem ik, bij het bezoek aan een supermarkt, zeker op heel warme dagen, altijd een dun wollen trui mee, die ik bij binnenkomst dan even aantrekt…Dan komt de temperatuur-verschil-klap wat minder hard aan.

Oudere mensen…tja, die kunnen het heel moeilijk hebben met zulke hoge temperaturen, zeker als het hart niet 100% oké functioneert. Hartpatiënten doen er wijs aan, nooit in de volle zon te gaan wandelen of zitten. Hoge temperaturen vragen om een aanpassing, die met name in de bloedvaten gerealiseerd moet worden. En dat kan het hart dan net even niet voor elkaar ‘stoven’.

Nog een belangrijk aspect van hoge temperaturen: we raken t.g.v. die hoge temperaturen veel lichaamsvocht kwijt, o.a. door transpiratievocht. Transpiratievocht, zeg maar: zweet, bevat veel mineralen en sommige spoorelementen die voor een goede en evenwichtige lichaamsfunctie van levensbelang zijn. Ik denk hier specifiek aan Natrium, Kalium en Magnesium. Dat zijn, o.a. ook nog met Calcium, de vier belangrijkste mineralen voor de lichaamscellen en omgeving.

Mijn grootmoeder Huibers, had op dit alles een bijzondere, misschien wel heel verstandige visie. Op zeer warme dagen kookte ze royaal andijvie, met een heel klein beetje keukenzout in het kookwater. De andijvie werd als warme maaltijd gegeten, maar het kookwater werd opgevangen en soms wel enkele dagen bewaard op een koele plaats. En wat zei oma, als ik bezweet uit school kwam, op zulke erg warme dagen: jochie toch, wat is het bar warm. Drink maar een glaasje andijviewater van oma….Ik vond dat erg bitter en een beetje brr, niet lekker, maar toch…

Later ontdekte ik, dat oma’s andijviewater heel wijs en zinvol was en is, want het kookwater van andijvie bevat veel van de genoemde mineralen, die we tgv die extreme warmte zo royaal verliezen.

Ach, zonder veel te ‘weten’ (in wetenschappelijk opzicht) …maar desondanks. Hoe wijs en zinvol waren die oudere mensen destijds dikwijls bezig. Een glas andijviekookwater, als de zon heftig brandt en de temperatuur eigen veel te hoog is. Hoe kom je er op….

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 25-06-2017, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Aangezichtszenuwpijn (trigeminusneuralgie), tanden, kiezen, noordoosten wind en Colocynthis D3
- Kapitaal, inkomen en gezondheid.
- Uien…een zeer oude plantenfamilie met specifieke geneeskrachtige kwaliteiten.
- De Grote Engelwortel, kwetsbare zenuwen en een erg gevoelige maag.
- Het aanraken. De innige band tussen huid en hersenen.
- Column voor 11 februari 2018 – Kiezelzuur (Silicium): voor sterke nagels, glanzend haar en een stralende huid!
- Column voor 4 februari 2018 – Drinkwaterkwaliteit, verontreinigen, lever, nieren en de werking van Paardenbloem en Guldenroede.
- Column voor 28 januari 2018 – Als de griep rondwaart, neem de tijd om uit te zieken…