RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Column voor 9 juli 2017 – Zijn er verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitaminen en mineralen?


Goedemorgen luisteraars,

 

In ons lichaam spelen 24 uur per etmaal onnoemelijk veel biologische activiteiten een rol van levensbelang. Al die miljarden lichaamscellen, organen en zenuwweefsel moeten gevoed worden, bijgestuurd als iets ontspoort en onderling op elkaar afgestemd worden. Kortom, ons lichaam is, wat betreft de binnenkant ervan, een wonder van biochemische, of wel, levensprocessen.

Een van de redenen waarom we zinvol voedsel moeten gebruiken is het feit, dat voedsel de noodzakelijke stoffen kan bevatten die voor die levensprocessen essentieel, dus, van levensbelang zijn. En denk dan bijvoorbeeld aan vitaminen, mineralen en spoorelementen.

Welnu, zo kan een rationeel denkende wetenschapper en iemand die niet of weinig geïnteresseerd is in gezonde voeding bedenken: hoezo dat (meestal veel tijd kostende) gedoe met iedere dag een zinvolle, waardevolle maaltijd bereiden met natuurlijke en verse ingrediënten? Slik iedere dag een Multi-vitaminepil en je krijgt alles binnen wat, wetenschappelijk bezien, noodzakelijk is. Maar is dat nu wel zo en werkt dat wel echt?

Vandaag ga ik iets vertellen over enkele verschillen tussen ‘synthetisch en natuurlijk’ wat betreft die noodzakelijke voedingsstoffen?

Synthetische wil zeggen, dat een bepaalde vitamine chemisch/industrieel vervaardigd wordt. Een voorbeeld: Ascorbinezuur heeft de naam vit .C gekregen. De chemische formule van ascorbinezuur is bekend, dus kan vit. C ‘chemisch’ geproduceerd worden. Rozenbottels en veel ander fruit bevatten ook veel vit. C. De belangrijke vraag is dan: bestaat er een verschil tussen dat chemisch vervaardigde ascorbinezuur, het vit. C, en het natuurlijke vit. C , zoals dat dus in rozenbottels en fruit aanwezig is?

Biochemici, voedingswetenschappers en medisch opgeleide vak beoefenaars zullen direct zeggen dat er geen verschil bestaat tussen een vit. C pil, dus dat chemisch vervaardigde ascorbinezuur en het vit. C zoals dat in fruit en bepaalde groeten aanwezig is. Strikt wetenschappelijk, puur chemisch bezien hebben die eenzijdig en ‘plat’ denkende wetenschappers gelijk. Ascorbinezuur is ascorbinezuur. Punt uit. Maar, luisteraars, en daar gaat het nu eigenlijk om, vit. C komt in de natuur nooit voor als dat chemisch ‘geïsoleerde’ ascorbinezuur. Vit. C als synthetische vervaardigde ascorbinezuur- tablet is een heel ander vitamine C dan hetgeen in fruit of groeten aanwezig is. Hoe zit dat dan?

Vit. C, bijvoorbeeld in een sinaasappel of in boerenkool, bevat weliswaar het chemisch detecteerbare ‘stofje’ ascorbinezuur, maar het is altijd aanwezig in samenhang met andere stoffen en verbindingen. Vit. C in groenten en fruit is altijd ‘ingebed’ in een verbinding met o.a. zogenaamde ‘bio flavonoïden’ Daardoor werkt het natuurlijk vit. C, zoals aanwezig in groenten en fruit, echt anders dan een chemisch vervaardigd vit. C tabletje.

Vitaminen en mineralen, allemaal zo noodzakelijk voor het welzijn van ons lichaam, komen in de natuur, dus in onze ‘natuurlijke’ voeding,  nooit ‘geïsoleerd’ voor. Tussen al die noodzakelijke voedingsstoffen die we met de voeding binnen kunnen krijgen, bestaat een nauwelijks te bevatten ‘samenhang’. Ik heb wel eens opgemerkt: tussen al die mineralen, vitaminen en spoorelementen is eigenlijk sprake van een heel ‘intieme relatie’. Bij synthetische vervaardigde vitaminen en mineralen is dat dus niet het geval. En het bijzondere: synthetische gemaakte vitaminen en mineralen kunnen soms toxische reacties veroorzaken. Bij natuurlijke vitaminen, dus zoals ze in de natuurlijke vorm aanwezig zijn, zelfs in hoge doses, is dat nooit het geval.

Conclusie: eet heel natuurlijk, basaal en zinvol en laat de suppletie van vitaminen en mineralen, als je die dan zo nodig wilt slikken, over aan een deskundige, die het voor u juiste kan zoeken.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 09-07-2017, Jaap Huibers, Amerongen.

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Aangezichtszenuwpijn (trigeminusneuralgie), tanden, kiezen, noordoosten wind en Colocynthis D3
- Kapitaal, inkomen en gezondheid.
- Uien…een zeer oude plantenfamilie met specifieke geneeskrachtige kwaliteiten.
- De Grote Engelwortel, kwetsbare zenuwen en een erg gevoelige maag.
- Het aanraken. De innige band tussen huid en hersenen.
- Column voor 11 februari 2018 – Kiezelzuur (Silicium): voor sterke nagels, glanzend haar en een stralende huid!
- Column voor 4 februari 2018 – Drinkwaterkwaliteit, verontreinigen, lever, nieren en de werking van Paardenbloem en Guldenroede.
- Column voor 28 januari 2018 – Als de griep rondwaart, neem de tijd om uit te zieken…