RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Zwarte bessen: heerlijk voor bessensap en jam, maar ook vol medicinale kwaliteiten bij allergieën en een verzwakt afweersysteem.


Goedemorgen luisteraars,

Als kind keek ik ieder jaar weer uit naar het moment dat de bessen rijp waren. Rode bessen, kruisbessen en zwarte bessen. Met name de rode- en vooral de zwarte bessen zijn bij uitstek geschikt om bessensap van te maken. Er werd dan een heerlijke custardpudding gemaakt en daarover heen kwam de bessensap, ja, van die pas geplukte zwarte en rode bessen uit de eigen tuin. We vonden dat vroeger een echte zondagse traktatie.

Maar, dierbare luisteraars, met name de zwarte bessen zijn niet alleen heel geschikt om sap en jam van te maken. Zwarte bessen, en zelfs het blad en de bladknoppen ervan bezitten zeer bijzondere medicinale kwaliteiten. Veel mensen zijn daar niet of nauwelijks van op de hoogte, dus, een reden om u er iets meer over te gaan vertellen.

Zwarte bessen bevatten van alle fruit waarschijnlijk het hoogste gehalte vit. C, zelfs het dubbele van hetgeen je in sinaasappels en citroenen aantreft. Niet voor niets stonden vroeger vele flesjes  zwart bessensap op de kelderplank, voor de barre wintertijd, als de griep en verkoudheid rond waarde en het eigen afweersysteem er even flink van langs kreeg.

Als je analyses bestudeert van hetgeen zich allemaal in de zwarte bes bevindt, dan ontstaat er in mijzelf altijd een gevoel va  grote verwondering en respect voor hetgeen zich in de natuur allemaal aan geneeskracht kan ontwikkelen. Bijna alle vitaminen, mineralen, spoorelementen, voor de gezondheid belangrijke zuren zoals citroenzuur en mierenzuur, gezonde suikers en die heel belangrijke bio flavonoïden….Je treft het allemaal aan in de zwarte bes. Kan geen multi-vitaminepil aan tippen.

De thee van het gedroogde zwarte bessen blad werd al in de Middeleeuwen gebruikt al urinedrijvend middel. Ook bij een te hoog urinezuurgehalte in het bloed, waardoor jicht en reumatische klachten op de loer liggen, werd het blad van de zwarte bes met dikwijls prima resultaten gebruikt.

Al weer zo’n 50, 60 jaar geleden ontdekten Franse onderzoekers dat de blad ‘knoppen’ van de zwarte bes  bijzondere medicinale kwaliteit bezitten. Niet zo vreemd dat dit juist in Frankrijk werd ontdekt, want in de Bourgognestreek wordt de zwarte bes al heel lang op grote schaal geteeld. Van die bijna ontluikende bladknoppen maakte men een zogenaamde glycerine maceratie. Dat wil zeggen dat de bladknoppen getrokken worden in een combinatie van alcohol en glycerol. Je kunt dat nog steeds in de apotheek verkrijgen als Ribes Nigrum Gemmo 1D. Ribes nigrum is de Latijnse naam van de zwarte bes en Gemmo is het Latijnse woord voor knop.

Ribes Nigrum Gemmo blijkt een goed werkend middel bij alle situaties waar het eigen afweersysteem wat verzwakt is. Het stimuleert namelijk de bijnieren die zo belangrijk zijn bij het overwinnen van bepaalde ontstekingen en bepaalde auto-immuun reacties (ziekten). Het werkt in ieder geval ontsteking werend, met name ook wat betreft de gewrichten, urinewegen en slijmvliezen, en uit eigen ervaring heb ik waargenomen dat, mits je het langdurig gebruikt, vele vormen van allergieën vermindert. Met name bij hooikoorts en huisstofmijt heb ik er dikwijls goede resultaten van gezien.

Soms kunnen mensen last hebben van een medisch onverklaarbare vermoeidheid. Dat kan dan het gevolg zijn van een wat verzwakt afweersysteem. Juist dan werkt het gebruik van Ribes Nigrum Gemmo, al dan niet in combinatie met de oude klooster Trigonella Wijntonicum dikwijls erg positief. Gebruik Ribes nigrum gemmo altijd 2 keer daag 50 druppels op iets water en dat lange tijd (2 tot 4 maanden) achtereen.

Kortom, de zwarte bes is een juweel, stralend van medicinale kwaliteiten als het eigen lijf ‘de kar even niet kan trekken’.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 16-07-2017, Jaap Huibers, Amerongen.

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Column 19 november 2017 – Irritaties van de dikke darm – Plantago en Tormentilla kunnen dikwijls rust in de darm brengen.
- Column voor 12 november 2017 – Over het ‘gezonde’ van verkoudheidsvirussen, interferon, en het afweersysteem
- Column voor 5 november 2017 : Over de pepermuntplant, maag en darmproblemen en een niet te verteren “zware” preek.
- Column voor 29 oktober 2017 – Voeding en de ouder wordende mens
- Equisetum, een door boeren gehaat onkruid, maar ook een bron van organisch kiezelzuur, voor huid, ogen en trommelvlies.
- Column voor 15 oktober 2017 – Synergie, en de invloed ervan op lichaam en psyché.
- Column voor 8 oktober 2017 – Artrose…,als de voeding voor het kraakbeen niet compleet is.
- Column 1 oktober 2017 – “Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel”. Over voeding, enzymen en cel-reparatieve-enzymen
- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.