RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Obstipatie, het spijverteringstreintje en de vakantie als oorzaak van verstopping. Russische rabarber kan helpen.


Goedemorgen luisteraars,

Bij vrouwen lijkt het veel meer voor te komen dan bij mannen, de oorzaken van het verschijnsel kunnen heel divers zijn en meestal niet helemaal duidelijk, en juist tijdens een vakantie kunnen, meestal ook weer vrouwen, er behoorlijk last van hebben…

U begrijpt het al. We gaan het vandaag hebben over obstipatie, of wel, verstopping.

Eerst wat uitleg. U kent beslist het traject dat het genuttigde voedsel door het lichaam heen, aflegt. Mond, maag, 12-vingerige darm, dunnen darm, dikke darm en endeldarm. Je zou al die genoemde organen/plaatsen, kunnen aanmerken als een soort ‘stationnetjes’ waar de voedsel-verwerkings-trein even stilstaat. Dan kunnen nieuwe ‘reizigers’ instappen, bijv. enzymen, gal, alvleesklier sap en tal van anderen. Ook kunnen er bepaalde ‘wagonnetjes’ van de voedseltrein die door ons lichaam rijdt, even opnieuw samengesteld worden. Om dat beeld van de ‘voedsel-verwerkingstrein’ nog even vast te houden…Bij station Mond stappen daadwerkelijk alle reizigers in. Door te kauwen krijgt alles een plaatsje in de voedseltrein. Bij het volgende station, Maag, worden alle reizigers nog eens zorgvuldig gecontroleerd op een geldig ‘plaatsbewijs’. Ook wordt beoordeeld of er geen ‘gevaarlijke stoffen’ worden vervoerd. Zo wel, dan kan een afwijzing voor verder transport met de trein geactiveerd worden. Je gaat dan bijvoorbeeld overgeven, of wel, bepaalde ‘reizigers moeten de trein weer uit. Zo heeft ieder station langs de voedsel-verwerkings-lijn, een eigen functie.

Nu het interessante: zoals dat bij de ‘echte’ spoorwegen ook het geval is, alle stations hebben direct contact met elkaar en in een soort ‘centrale’ unit, worden al die feiten en gegevens gecontroleerd, gecoördineerd, bewaakt en de goed verlopende uitvoerbaar van de ‘dienstregeling’ mogelijk gemaakt.

In ons lichaam is ook zo’n ‘centrale’, zo’n alles regelend centrum aanwezig. Dat is het Vegetatief Zenuwstelsel. Immers, zonder de werking van het vegetatief zenuwstelsel, dat is het zenuwstelsel waar we met ons ‘bewustzijn’ geen invloed op kunnen uitoefenen, ja, zonder dat vegetatief zenuwstelsel zouden de functies en processen in ons lichaam onmogelijk zijn.

Nu zou je de vraag kunnen stellen: wat gebeurt er nu precies als obstipatie optreedt? Dat heeft in de veel gevallen te maken met onregelmatigheden bij het ‘station’ Dikke Darm. Dat is het voorlaatste station in het verwerkingsproces van de voedselbrij, die tijdens het verblijf in station Dikke Darm tot de uiteindelijke ontlasting moet worden omgevormd. De dikke darm onderhoudt een heel bijzonder contact met het coördinerend ‘hoofdcentrum’, het vegetatief zenuwstelsel. Emoties, veranderingen in de leefomstandigheden, plotseling voedsel eten dat heel anders is dan maag en darmen ‘normaal’ gewend zijn binnen te krijgen, ja, het vegetatief zenuwstelsel neemt direct maatregelen als de normale ‘voedsel-trein-loop’ op vreemde wijze beïnvloed dreigt te worden. En dat kan zomaar leiden tot verstopping, obstipatie.

Bij zo’n tijdelijk optredende obstipatie, zoals tijdens een vakantie (meestal in ‘verre oorden’ doorgebracht) is het gebruik van tabletten die gemaakt zijn van de gedroogde, heel fijn gemalen wortel van de Russische Rabarber (in het Latijn: Rheum palmatum) dikwijls heel effectief. De naam van deze plant, dus ‘rheum’ is op zich heel interessant, want rheum is afgeleid van het Griekse woord Rhei, dat ‘stromen’ betekent. Denk maar aan de beroemde uitspraak van een oud Grieks filosoof (Heraclitus): ‘Panta Rhei’, alles stroomt.

Rheum/frangula, in tablet of tinctuurvorm, kan tijdelijk een licht prikkelende uitwerking hebben op de dikke darm, zodanig, dat het ‘voedsel-treintje’ weer in beweging komt en de gevormde ontlasting weer naar verder kan gaan ‘stromen’. Een prima middel, bijvoorbeeld bij zo’n vakantie-obstipatie, als de centrale-voedsel-treinreis-coördinator (het vegetatief zenuwstelsel) het even niet helemaal vertrouwt, dus de treinbeweging even gestopt wordt of vertraging ondervindt.

Luisteraars, gaar weer tot de volgende week.

Copyright 23-07-2017, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Aangezichtszenuwpijn (trigeminusneuralgie), tanden, kiezen, noordoosten wind en Colocynthis D3
- Kapitaal, inkomen en gezondheid.
- Uien…een zeer oude plantenfamilie met specifieke geneeskrachtige kwaliteiten.
- De Grote Engelwortel, kwetsbare zenuwen en een erg gevoelige maag.
- Het aanraken. De innige band tussen huid en hersenen.
- Column voor 11 februari 2018 – Kiezelzuur (Silicium): voor sterke nagels, glanzend haar en een stralende huid!
- Column voor 4 februari 2018 – Drinkwaterkwaliteit, verontreinigen, lever, nieren en de werking van Paardenbloem en Guldenroede.