RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Koolsoorten, heerlijke groenten en vol geneeskrachtige kwaliteiten.


Goedemorgen luisteraars,

Koolsoorten…Die zijn er in vele kleuren, afmetingen en smaken. Spitskool, groene kool, rode kool, spruitkool, boerenkool en vooral ook broccoli, om er maar een aantal te noemen. De voorouder van al deze koolsoorten is de ‘Wilde kool’, met de Latijnse naam Brassica oleracea. In Zuid Engeland, West Frankrijk en het Noordwesten van Spanje kun je deze ‘oerkool’ nog steeds in het wild aantreffen. Uit deze Wilde Kool zijn al die genoemde koolvormen en variëteiten, die we als groenten kennen, door selectie en zorgvuldige teeltmethoden ontstaan.


De koolsoorten behoren tot de familie der Kruisbloemigen en bevatten van de vele groenten die we kennen, misschien wel de meeste, voor de gezondheid waardevolle ‘inhoud stoffen’. Veel vitaminen, veel mineralen, veel spoorelementen, aminozuren en flavonoïden, kortom, je zou een aanzienlijk boek kunnen schrijven met de uitleg en betekenis van al die in de koolsoorten aanwezige stoffen.
Een heel belangrijke vertegenwoordiger van de koolfamilie is de Broccoli. Broccoli werd al in de Romeinse Oudheid ontwikkeld uit een wilde koolsoort. Tot ongeveer 1750 werd Broccoli eigenlijk alleen gekweekt en gegeten in Italië en Frankrijk. In de rest van Europa was deze groente nog nauwelijks bekend. Omstreeks 1920 werd er in Amerika met een grootschaliger teel van broccoli begonnen. Broccoli is door wetenschappers uitvoerig onder de loep genomen, mede omdat men redenen had te veronderstellen dat broccoli, evenals andere (vooral groene) koolsoorten, een beschermend effect zou kunnen hebben tegen het ontstaan van kankercellen.
Onderzoekers van de John Hopkins Universiteit ontdekten begin jaren negentig van de vorige eeuw, waar die bescherming (wellicht) aan te danken is, namelijk aan de stof met de moeilijke naam: sulfarofaan-glucosilaat. Uit die onderzoeken bleek, dat 2 keer per week een royale portie broccoli eten, eventueel gecombineerd met andere, vooral de groene koolsoorten, inderdaad een verlaagd risico bleek te geven op met name prostaat- long-, en blaaskanker. Let wel (voor alle zorgvuldigheid en betrouwbaarheid): deze koolsoorten zullen bestaande vormen van kanker niet genezen, maar blijken dus wel te kunnen bij dragen aan een verlaagd risico wat betreft het ontstaan er van. Ook is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken, dat minstens 2 keer per week broccoli eten, de kans op het ontstaan van ‘grijze staar’ (cataract), aanzienlijk verlaagt.


Samenvattend zou je, in zijn algemeenheid kunnen stellen, dat het eten van broccoli en andere (groene) koolsoorten van waarde is om de bekende degeneratie en welvaart ziekten en de verouderingsprocessen in de lichaamscellen, enigszins tegen te kunnen gaan.
Vanuit mijn jeugd herinner ik me de ‘omslagen’ met verse koolbladeren bij wondjes die slecht genazen en soms gingen ontsteken. Toen ik op 5 jarige leeftijd een smerig, zwerend wondje opliep aan mijn been dat ik fiks had gestoten aan een kruiwagen met mest er op, adviseerde de huisarts wikkels met lauw sodawater, want…antibiotica waren er eigenlijk nog niet. Maar, grootmoeder Huibers had er weer een eigenzinnige visie op. Twee keer per dag wikkelde zij mijn zwerende- een-plek in groene koolbladeren en, o wonder, na drie dagen was de plek weer redelijk schoon en geheeld. Ik kreeg alleen even op m’n duvel van oma.
Jochie, als opa mest aan het kruien is, mot jij daar niet als een kleine wijsneus op die kruiwagen heen en weer springen. Laat het je gezegd zijn!.
Tja, dat was nog ouderwets opvoeden.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.
Copyright 20-08-2017, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Column 19 november 2017 – Irritaties van de dikke darm – Plantago en Tormentilla kunnen dikwijls rust in de darm brengen.
- Column voor 12 november 2017 – Over het ‘gezonde’ van verkoudheidsvirussen, interferon, en het afweersysteem
- Column voor 5 november 2017 : Over de pepermuntplant, maag en darmproblemen en een niet te verteren “zware” preek.
- Column voor 29 oktober 2017 – Voeding en de ouder wordende mens
- Equisetum, een door boeren gehaat onkruid, maar ook een bron van organisch kiezelzuur, voor huid, ogen en trommelvlies.
- Column voor 15 oktober 2017 – Synergie, en de invloed ervan op lichaam en psyché.
- Column voor 8 oktober 2017 – Artrose…,als de voeding voor het kraakbeen niet compleet is.
- Column 1 oktober 2017 – “Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel”. Over voeding, enzymen en cel-reparatieve-enzymen
- Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.