RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.


Column voor 3 september 2017 – Begin nieuw schooljaar, keel en neusprobleempjes en de heilzame werking van Pau d’arco, Echinacea en Melissa.

 

Goedemorgen luisteraars,

 

De scholen zijn weer begonnen, veel opa’s en oma’s kunnen zich weer verblijden in het hun toebedachte dagtaakje en moeders en vaders kunnen zich weer wat ongestoorder richten op hun werk en carrièreontwikkeling… Welnu, dat lijkt allemaal prima geregeld, maar…vandaag ook nog even aandacht voor de kinderen zelf.

Het is al heel lang bekend, dat schoolkinderen en zelfs leerkrachten, zo direct nadat de scholen weer begonnen zijn, te maken kunnen krijgen met een scala aan kleine keel en neusprobleempjes. Wat verkoudheidsverschijnselen, wat keelpijn, kortom, keel en neus blijken, meestal kortdurend, even te maken hebben met enig viraal of bacterieel ongenoegen. Op zich is dat niet zo heel vreemd, want kinderen, en dan met name kleine kinderen (dagverblijf en laagste klassen van het basisonderwijs) zijn dikwijls erg ontvankelijk voor alles wat in zo’n klas rondwaart aan bacteriën en virussen. In de vakantie, zes weken buiten de invloed van alles, wat in zo’n klaslokaal en samen-spelend aanwezig kan zijn, en dan ineens, als de school weer begint, weer dicht op elkaar zittend, alle bacteriële gezelligs wat zo menselijk normaal aanwezig is.

Een oude huisarts, met wie ik lang geleden veel contact had over ziekte en gezondheid, had daar een bijzondere kijk op. Hij merkte eens op: ach jongen, als die kleintjes naar school gaan moeten hun hersens actief worden omdat ze iets gaan leren. Wel, dat leerproces geldt ook voor het afweersysteem. Door die plotselinge situatie van het weer bij elkaar zitten in een lokaal, het elkaar aanraken, kunnen de bacteriën zo heerlijk van de een op de ander springen. Dat is niet helemaal verkeerd voor het afweersysteem, want even een beetje verkouden of een lichte keelontsteking, het is allemaal ‘oefenmateriaal’ voor het actief houden van het afweersysteem van die kinderen.

Tja, het begin van het schooljaar… De hersenen krijgen dingen aangereikt om te leren en het afweersysteem krijgt dat ook, ook om weer iets bij te leren.

Ik heb dat altijd een prachtige visie gevonden omdat ik op logische gronden de samenhang er van zie, en ervaren heb. Nu iets aardigs: als het kind wat moeite heeft om mee te kunnen komen in het leren schrijven van de letters, het leren lezen en 2+2 = 4 niet altijd volgen kan, omdat lekker buiten spelen, met je blokken spelen e.d. nooit gericht is op zakelijke getallen, als wel het plezier van een hoge toren bouwen met je blokken, wel, als dat allemaal niet volgens het pedagogisch, didactische processen  verloopt, dan is er tegenwoordig al snel ‘leerproces-ondersteunende’ begeleiding voor de kinderen. Allemaal prima, maar nu weer even naar dat afweersysteem.

Als het afweersysteem het aan het begin van het schooljaar even wat moeilijk heeft, o.a. ten gevolge van de hernieuwde confrontatie met alle rondwarende virussen bacteriën, dan is er ook ‘afweersysteem-ondersteunende-hulp’. Vele jaren heb ik, vanuit mijn praktijk, ervaren, dat kinderen minder last hebben van de ‘na-de- vakantie’ neus en keelprobleempjes als ze dagelijks wat druppels Pau d’arco en Echinacea gebruiken, eventueel 1 tabletje vit. D van ongeveer 200 I.E. Met name die genoemde plantentincturen hebben een (bewezen) positief activerende werking op het afweersysteem. En voor het slapen, zeker bij de kleintjes: wat druppels Melissa tinctuur. Dat ontspant en bevordert de slaap van een kind dat weer gigantisch veel nieuwe indrukken moet verwerken, bij het begin van de nieuwe schooljaar.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

copywright, 03-09-2017, Jaap Huibers, Amerongen 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Aangezichtszenuwpijn (trigeminusneuralgie), tanden, kiezen, noordoosten wind en Colocynthis D3
- Kapitaal, inkomen en gezondheid.
- Uien…een zeer oude plantenfamilie met specifieke geneeskrachtige kwaliteiten.
- De Grote Engelwortel, kwetsbare zenuwen en een erg gevoelige maag.
- Het aanraken. De innige band tussen huid en hersenen.
- Column voor 11 februari 2018 – Kiezelzuur (Silicium): voor sterke nagels, glanzend haar en een stralende huid!
- Column voor 4 februari 2018 – Drinkwaterkwaliteit, verontreinigen, lever, nieren en de werking van Paardenbloem en Guldenroede.