RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Melissa officinalis: een waardevolle hulp als de indrukken van ‘buitenaf’ iets teveel zijn.


Goedemorgen luisteraars,

Vorige week vertelde ik aan het slot van mijn verhaal dat Melissa tinctuur een prima en vooral onschuldig middel is, om kinderen aan het begin van het nieuwe schooljaar wat te ontspannen en de slaap te bevorderen.

Nee, wees niet bang, want Melissa is absoluut geen slaapmiddel uit de chemiedoos van Big Farma. Integendeel.

In de alleroudste kruidenboeken wordt Melissa als geroemd en geprezen om… ‘ het hart vrolijk te maken’, zoals de beroemde Griekse geneesheer Dioscorides (40-90 na Chr.) opmerkte. De Duitse arts en kruidkundige dr. Weiss schreef in de vorige eeuw, na grondig onderzoek van de  werking van de Melissaplant in zijn uitgebreide boek over de fytotherapie (dat is de kruidengeneeskunde) dat Melissa vooral rustgevend en ontkrampend werkt. Vervolgens merkt hij iets interessants op. Hij zegt: Melissa brengt wat rust en vooral evenwicht in de functies van het vegetatief zenuwstelsel, dus het zenuwstelsel dat alle orgaanfuncties in je lichaam regelt en waar we met ons bewuste denken geen invloed op kunnen uitoefenen, want, Melissa blijkt de grote hersenen, waar ons bewuste zenuwstelsel zetelt, wat te beschermen tegen teveel, te overdreven en te heftige prikkels van buitenaf. Kijk, dat is heel boeiend, want juist al die prikkels van buitenaf, ook bij de kinderen, bijvoorbeeld aan het begin van het schooljaar, kunnen de functies van dat vegetatief zenuwstelsel nogal negatief, ‘stresserig’ beïnvloeden. Met name kinderen zijn heel ontvankelijk en gevoelig voor die vele, tegenwoordig, mega hoeveelheid prikkels, indrukken en informatie van buitenaf.

Melissa is een heerlijke plant in de tuin, groeit heel makkelijk op de meeste grondsoorten en van een paar eetlepels verse Melissa blaadjes kun je een pot heerlijke thee zetten, die op een mooie zomer, of na-zomerdag gedronken kan worden. Bijen zijn dol op de bloempjes van de Melissa plant. Die bevatten erg veel nectar, waar bijen erg gek op zijn. De naam Melissa zegt het al, want Melissa betekent letterlijk ‘honingbij’, van ‘meli’, wat honing betekent. En even in je tuin lopend, met je hand strelend langs de Melissablaadjes, o, wat een heerlijke, frisse, citroenachtige geur.

In het Latijn heet de plant: Melissa officinalis. Melissa betekent dus honingbij en officinalis…tja, dat is nu zo aardig, want alle planten hebben een dubbele naam. Als de tweede naam van een plant ‘officinalis’ is, dan wil dat zeggen, dat die plant ooit, destijds, is aangemerkt als een officiële plant, of wel, een plant die voor medicinale doeleinden werd gebruikt, en als zodanig nog steeds gebruikt kan worden!

Die heerlijke geur die vrijkomt uit de blaadjes van de Melissa wordt veroorzaakt door het hoge gehalte aan zogenaamde etherische olie in de plant. Lavendel, tijm, rozemarijn, marjolein, dat zijn ook planten die erg veel etherische olie bevatten. Heerlijke ‘geur-planten’.

Er bestaan vele soorten etherische oliën. En juist de etherische olie in de Melissaplant blijkt van invloed te zijn op dat deel van het vegetatief zenuwstelsel, dat er aan bijdraagt, dat we ons kunnen ontspannen (het betreft het z.g. parasympatisch deel van het veg. zenuwstelsel).

Bij nervositeit, en dientengevolge slapeloosheid, nerveuze hartkloppingen, met dikwijls iets te snelle hartslag, licht verhoogde bloeddruk, spanningshoofdpijn en kindertjes die toch een beetje er druk kunnen zijn, werkt Melissatinctuur als een troostrijke hulp, als een wijze grootmoeder die haar hand op je hoofd legt en je met een begrijpende, warme, blik in haar ogen aankijkt en zegt: ach, lieverd toch, onthoudt nu maar van oma: de soep wordt nooit zo heet gegeten zoals ze wordt opgediend…

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 10-09-2017, Jaap Huibers, Amerongen


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Aangezichtszenuwpijn (trigeminusneuralgie), tanden, kiezen, noordoosten wind en Colocynthis D3
- Kapitaal, inkomen en gezondheid.
- Uien…een zeer oude plantenfamilie met specifieke geneeskrachtige kwaliteiten.
- De Grote Engelwortel, kwetsbare zenuwen en een erg gevoelige maag.
- Het aanraken. De innige band tussen huid en hersenen.
- Column voor 11 februari 2018 – Kiezelzuur (Silicium): voor sterke nagels, glanzend haar en een stralende huid!
- Column voor 4 februari 2018 – Drinkwaterkwaliteit, verontreinigen, lever, nieren en de werking van Paardenbloem en Guldenroede.
- Column voor 28 januari 2018 – Als de griep rondwaart, neem de tijd om uit te zieken…