RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Het ‘witte goud’, de Asperge, reinigend en nierfunctie bevorderend.


Goedemorgen luisteraars,

Het ‘witte goud’ ligt al weer enige tijd in de schappen van de groenteboer en is op dit moment weer enigszins tot betaalbare niveaus gekomen. We gaan het vandaag hebben over de asperge.

In het Latijn heet de plant: Asparagus officinalis. Die tweede naam, officinalis, duidt er op, dat de plant ooit als ‘officieel’ werd aangemerkt, of wel, het was een plant die opgenomen was in het boek van de apothekers, de Farmacopee en dus een plant waar men medicinale eigenschappen aan toekende. Dat de asperge iets in werking zet in je lichaam, dat is wel duidelijk, want na het eten van een stevig maaltje asperges, kan de urine een heel karakteristieke geur gaan vertonen.

De asperge die we eten is eigenlijk de beginnende stengel van de plant, die in een opgelegde aarden wal bezig is omhoog te groeien. Omdat er geen zonlicht bij die zich ontwikkelende asperge-stengel kan komen, blijft de stengel wit, zoals witlof ook wit blijft omdat het (zeker vroeger) ook ingegraven wordt en er dus ook geen zonlicht bij kan komen. Zonlicht zorgt er namelijk voor dat zich het z.g. ‘bladgroen’ kan vormen.

In de meeste, oude kruidenboeken, wordt de asperge geprezen om zijn reinigende werking. In een oud apothekersboek, zo’n Farmacopee, uit 1747, lees ik over de asperge: ”Deszelfs Wortels en versche, eerste uitspruitsels betonen een openende en een pisdrijvende kracht”. Ook wordt gemeld, dat asperges “de slijmerige lichamen waarin het zaad zich bevindt” door de asperge gunstig wordt beïnvloed. En dan is de naam van de plant weer interessant. Nu heet de asperge: asparagus officinalis, maar nog ouder is de naam: asparagus prostatus. Dat zou kunnen betekenen, dat men heel lang geleden van mening was en het inzicht had, dat de asperge invloed heeft op de vorming van de vloeistof die de prostaat afscheidt tijdens het bevruchtingsritueel.

Hoe dan ook, we weten, dat de asperge en dan met name de tinctuur, getrokken uit de wortel van deze plant, diuretisch, of wel, vocht afdrijvend werkt. Wellicht het gevolg van een van de werkzame stoffen in de asperge, het asparagine. Die stof werkt namelijk prikkelend op het nierweefsel (nier-epitheel), waardoor er meer zout en urine wordt afgescheiden door de nieren, Dus, een goed ‘schoonmaakmiddel’!

Die genoemde karakteristieke geur die de urine kan vertonen na het eten van asperges, is mede te danken aan een stof met de moeilijke naam: methyl-mercaptaan. Dat is een stof die bestaat uit o.a. een aantal zwavelverbindingen die dikwijls stank kunnen veroorzaken.

Asperges eten….In het voorjaar is dat beslist heel zinvol, want het heeft een reinigende functie, juist en ook, om de tijdens de winterperiode ontstane urinezuren af te voeren.

De tinctuur uit de wortels van de asperge kan dikwijls goede diensten bewijzen bij oedeem, dus het vocht vasthouden, met name in benen, enkels en voeten, bij chronische blaasontsteking en vooral bij jicht en chronisch reuma. In al deze gevallen is 3x daags 20 tot 30 druppels Asparagus tinctuur heel zinvol. Maar let wel: mensen die lijden aan nierproblemen, een nierziekte, waarbij het nierweefsel niet in goeden doen verkeert, en dus toch al wat ‘overprikkeld’ is, die moeten heel voorzichtig zijn met het eten van asperges en het gebruik van Asparagus tinctuur.

En wat betreft dat unieke, reinigend vermogen van de asperge: is het niet fantastisch, dat er in de natuur nog zo’n plant groeit, die dat reinigen kan bewerkstelligen, juist in een tijd waarin we ons lichaam dikwijls opzadelen met al dat moderne, begeerlijke ‘lekkers’, maar wat eigenlijk niet in ons lichaam thuishoort.

Een ‘reinigend’ hulpje, zomaar uit de natuur!!

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

 

Copyright 20-05-2018, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- De “Pil”, zink, vit. B6 tekort en neiging tot depressie.
- Winterse noordoosten wind, astma en aangezicht zenuwpijn (trigeminus neuralgie).
- Lofzang op de boerenkool….
- Hoe herken je een echte griep, en wat te doen?
- Stresstest bij kinderen van 1 en 2 jaar….
- Gelukkig Nieuwjaar…over tijd en gezondheid.
- Oudejaar en eigen gebakken veerkrachtige oliebollen.
- Kerstcolumn.
- Maretak (mistletoe), een bijzondere kerstversiering, maar ook een geweldig geneeskruid.
- Sint Nicolaas ‘overdenking’.