RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Kropsla…een heerlijke groente en een medicijn bij (nerveuze) maagproblemen.


Goedemorgen luisteraars,

Afgelopen weken kon ik de eerste kropsla uit de eigen moestuin weer oogsten. Hoe heerlijk is dat ieder voorjaar, zo’n mals kropje sla, dat je helemaal hebt zien groeien, vlak achter de keukendeur. En denk nu niet, tja, dat klinkt allemaal we leuk, maar dan moet je wel een moestuintje hebben en dat heeft niet iedereen. Maar…zonder al te veel moeite kan eigenlijk iedereen een aantal groenten op het balkon, het terras of op welk plekje dan ook kweken. Hoe werkt dat? Wel, neem een grote bloempot, doe daar (liefst biologische) potgrond in, koop bij een goed gesorteerd tuincentrum enkele slaplantjes, poot ze  en zorg er voor dat de grond steeds voldoende vochtig is (niet te nat, niet te droog!). Na 4 tot 6 weken kunt u heerlijke sla oogsten, zomaar uit de eigen ‘bloempotten-groentetuin’. Al jaren experimenteer ik, naast mijn gewone groentetuin, ook met deze manier van groentekweken, sla, andijvie, koolsoorten, selderij, peterselie en heus, het is beslist de moeite van het proberen waard, zeker als je bereid bent er enige zorg en aandacht aan te besteden.

In eerdere column heb ik wel eens verteld, dat sla niet alleen een heerlijke en gezonde groente is, als ook, en dat weten veel mensen niet, een plant met enkele geneeskrachtige kwaliteiten. Hoe kwam ik daar achter?

Ten eerste een herinnering uit mijn jeugd. Mijn vader was in die tijd, wat men toen zo noemde, ‘maagpatient’. Maagkrampen, maagzuur, maagpijn en hij leefde in een soort permanente angst dat er iets heel ernstig mis was met zijn maag. Onze, toenmalige huisarts, Dr. Engel (Veenendaal), alsook de toen welbekende ‘kruidendokter’, de heer W.C.Smits in Putten, adviseerden mijn vader iedere dag het ‘hart’ uit een verse krop sla (ze bedoelden hiermee het binnenste van de krop)te eten en lang op te kauwen. O wonder, na enige tijd verdwenen de maagklachten van mijn vader aanzienlijk.

Ten tweede: toen ik mijn studie inzake geneeskruiden begon en mij vooral ook verdiepte in de z.g. ’werkzame stoffen’ van de planten, las ik in een Duits boek over geneeskruiden, geschreven door Prof. Dr. Otto Gessner van de universiteit  Heidelberg (1972), dat sla en dan met name in het binnensten gedeelte er van, veel broom bevat en daarnaast stoffen die enigszins verwant zijn aan de zogenaamde ‘opiaten’, zoals die in de Slaapbol worden aangetroffen en waaruit opium bereid wordt, en de andere, daarvan afgeleide middelen, zoals morfine, codeïne e.d.

Vooral dat broom, een stof die tot de z.g. chemische elementen behoort, interesseerde mij bovenmate. Broom was, zeker tot in de vijftiger jaren van de vorige eeuw, een essentieel bestanddeel van veel slaap en kalmerende middelen. Bij tal van nerveuze problemen werden broomdranken voorgeschreven.

Nu weer terug naar de maag. Tegenwoordig hebben veel mensen (ogenschijnlijk) minder last van hun maag dan 50, 60 jaar geleden. Dat heeft wellicht te maken met de tegenwoordig veel geslikte maagzuurremmers zoals bijv. pantoprazol e.d. Maar…die middelen hebben dikwijls bijwerkingen en kunnen er toe bijdragen dat bacteriën in het voedsel veel meer kan krijgen zich in de maag en darmen te ontwikkelen. Maagzuur is er immers niet voor niets.

Als je last hebt van die ‘nerveuze’ maaggevoeligheden, een maag/spijsvertering die snel reageert op spanningen, stress en onevenwichtigheden in het zenuwstelsel, wel, eet dan een gedurende enige tijd, zo eens enkele keren per week,  het hart’ uit zo’n heerlijk, liefst biologisch geteeld kropje sla. De broom die je daardoor binnenkrijgt brengt, zelfs wetenschappelijk bewezen, rust en evenwicht in nerveuze situaties.

Kropsla…een groente om dankbaar voor te zijn en erg de moeite waard om het zelf eens proberen te kweken.

Luisteraars, dit was het voor vandaag en graag weer tot de volgende week.

Copyright, 03-06-2018, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- De “Pil”, zink, vit. B6 tekort en neiging tot depressie.
- Winterse noordoosten wind, astma en aangezicht zenuwpijn (trigeminus neuralgie).
- Lofzang op de boerenkool….
- Hoe herken je een echte griep, en wat te doen?
- Stresstest bij kinderen van 1 en 2 jaar….
- Gelukkig Nieuwjaar…over tijd en gezondheid.
- Oudejaar en eigen gebakken veerkrachtige oliebollen.
- Kerstcolumn.
- Maretak (mistletoe), een bijzondere kerstversiering, maar ook een geweldig geneeskruid.
- Sint Nicolaas ‘overdenking’.