RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Melisse: rustgevend, en als thee, verfrissend en ontspannend tijdens een warme zomermiddag.


Goedemorgen luisteraars,

Hoe heerlijk kan het zijn, om in de schaduw van een bladerrijke boom,, zo ergens gedurende een zomermiddag, in rust en stilte een kopje thee te drinken. Nee, niet zomaar thee uit het bekende zakje, als wel….thee die is gezet van dat heerlijke ‘zomerkruid’ de Citroenmelisse. Als kind mocht ik dit alles meemaken. Dan logeerde ik een paar weken bij een oud-tante, die woonde op de boerderij naast kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Tante Clazien was trots op haar tuin, waarin ze veel groenten en kruiden verbouwde. Gedurende zo’n prachtige zomermiddag riep ze haar man, haar twee zonen en de knecht bijeen. Met overtuigend stemgeluid  hoor ik haar nog zeggen: Kinderen, het is tijd voor een kommetje Melissethee.

Die melissethee had ze kort daarvoor getrokken van twee royale lepels vers melisseblad en soms ging er voor de zoetekauwen een lepeltje honing bij. En dan dronken we, allemaal samen, zo’n heerlijk fris en tintelend kopje Melissethee, zonder al te veel gepraat. De wind ruiste door de bladeren van de bomen, de zon scheen, de vogels tjilpten en er was een weldadige rust voelbaar.

Weer veel later in de tijd, toen ik mijn praktijk als natuurgeneeskundig therapeut begon, kon ik de heilzame werking van dat Melisse-geneeskruid waarnemen. En of het nu kwam door mijn belevenissen van vroeger, het ‘melisse-thee-drinken’ bij oud tante Clazien? Ach, wie kan de roerselen van de ziel van een mens doorgronden?? Wel had ik duidelijk ervaren dat thee van melissekruid een speciale rustgevende werking bezit.

Of, zoals mijn oud-tante wel eens opmerkte, omdat ik altijd heel erg nieuwsgierig was naar het hoe-en-waarom van alles om me heen: ach, kind toch, Melisse is een kruid dat ‘troost’ biedt als het leven meer van je vraagt dan  je kunt ophoesten. Dat waren heel wijze woorden, want Melisse is een kruid dat beslist heel ontspannend en ontkrampend werkt en het zenuwstelsel weer wat evenwichtiger laat functioneren.

Strijk eens met je hand langs een tak Melisseblad, snuif de geur op, en je ervaart iets wat geen enkel anti-depressief, of rustgevend middel (tranquilizer)  zo kan bewerkstelligen.

Melisse, in het Latijn: Melissa Officinalis genoemd, zou je kunnen aanmerken als een waardevolle ‘fyto-tranquilizer’.

De thee en tinctuur van Melisse werkt dikwijls erg zinvol in al die situaties waarin sprake is van te gespannen zijn, overmatige prikkelbaarheid, nerveuze slapeloosheid, een ietsie-pietsie zwaarmoedig zijn en zelfs bij hyperactieve kinderen blijkt Melissa de moeite waard.

Mensen met een z.g. gevoelige maag, of wel een maag die snel reageert op stress en spanningssituaties kunnen veel baat hebben bij het gebruik van Melisse.

Ter illustratie hiervan nog een voorbeeldje uit mijn herinneringen. Mijn grootmoeder van moeders kant had een erg gevoelige maag die snel reageerde op spanningssituaties in en uit de omgeving. Ze reageerde daar ook op met een te hoge bloeddruk. De pillen die ze van de huisarts kreeg deden haar geen goed. Toen adviseerde ik haar eens een tijdje Melissetinctuur te gebruiken. 2 tot 3 keer daags 20 tot 25 druppels. O wonder, de maag werd rustiger en de bloeddruk normaliseerde.

Die aloude Melisse….een kruid om in ere te houden, zeker in deze hectische tijd, waarin we dikwijls geen ruimte en tijd meer kunnen of willen ‘vrij-maken’ om even, zo in de schaduw van het lover van een aloude boom, samen, een kopje Melisse thee te drinken .

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 08-07-2018, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- De “Pil”, zink, vit. B6 tekort en neiging tot depressie.
- Winterse noordoosten wind, astma en aangezicht zenuwpijn (trigeminus neuralgie).
- Lofzang op de boerenkool….
- Hoe herken je een echte griep, en wat te doen?
- Stresstest bij kinderen van 1 en 2 jaar….
- Gelukkig Nieuwjaar…over tijd en gezondheid.
- Oudejaar en eigen gebakken veerkrachtige oliebollen.
- Kerstcolumn.
- Maretak (mistletoe), een bijzondere kerstversiering, maar ook een geweldig geneeskruid.
- Sint Nicolaas ‘overdenking’.