RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Parodontitis: om je tanden van te verliezen….


Goedemorgen luisteraars,

Het gebit, de tanden en de kiezen, is van grote betekenis. Dat heeft, wat betreft onze gezondheid niet zozeer te maken met het prachtig stralende witte gebit, waarmee de showgirls graag op de foto of film pronken, als wel met de heel basale, biologische functies van onze tanden en kiezen.

Twee functies van het gebit treden op de voorgrond:

1. zonder tanden verandert onze uitspraak, want zonder tanden is het heel moeilijk om op een goede en overtuigende manier te articuleren, met name waar het de letters l, f en s betreft.

2. en dan de belangrijkste functie: het gebit speelt een onmisbare rol bij het spijsverteringsproces, of wel, het kauwen van het genuttigde voedsel.

Reden genoeg, om je gebit in een zo’n goed mogelijke conditie proberen te houden.

De kwaliteit van een gebit is niet alleen afhankelijk van het onderhoud er van, maar ook van bepaalde genetisch, erfelijke factoren. Sommige mensen worden geboren met de aanleg voor een zwak gebit en anderen bezitten een heel sterk gebit.

Een van de grote bedreigers van het gebit is niet alleen cariës, dat de gaatjes in het glazuur veroorzaakt, als wel, een chronische ontsteking van het tandvlees. Dat wordt ‘parodontitis’ genoemd. Tussen tandvlees en tandbeen kunnen zich dan z.g. ‘pockets’ vormen, die in feite pure ‘bacterie-nesten’ zijn. Dat zijn geen lieverdjes, want die parodontitis veroorzakende bacteriën blijken tal van andere, zelfs ernstige klachten tot gevolg te kunnen hebben: hartproblemen, reumatische klachten en een vorm van z.g. ’laag-gradige-ontsteking’ aan de binnenzijde van de slagaderen.

Hoe kom je er achter of er sprake is van parodontitis?

Dat kan de tandarts exact vaststellen, want die gaat met een naald even prikken tussen tandvlees en tandbeen en trekt zijn conclusie.

Maar ook als je de tanden met een heel schone borstel, zonder tandpasta, even stevig borstelt en dat levert iedere keer weer, behoorlijk bloedend tandvlees op, dan is de kans groot dat er sprake is van parodontitis. Gezond tandvlees bloed namelijk niet of nauwelijks als er stevig wordt gepoetst.

Via de tandarts en eventueel een behandeling bij een parodontoloog, kan wel iets opgelost worden, maar de echte oorzaken verdwijnen dan meestal niet.

Een van de oorzaken van parodontitis zijn dikwijls de kronen en bruggen in de mond, die ‘kunstwerken’ met gouden randjes, waar ook goud aan wordt verdiend!

Dat zijn prachtige hulpmiddelen om het gebit zo compleet mogelijk te houden, maar het zijn ook dikwijls oorzaken van narigheid met het tandvlees, omdat aan de randen van de kronen metaallegeringen zijn verwerkt, die door het lichaam niet altijd geaccepteerd worden. Dat leidt dikwijls tot een afweer-, een ontstekingsreactie.

Wat kunnen we doen om die ontstekingsreactie, met parodontitis tot gevolg, zo goed mogelijk in betere banen te leiden?

Ten eerste: 2 tot 3 x daags spoelen met Rathannia en Tormentillatinctuur , ongeveer 25 druppels van ieder, in een half glas water.

Ten tweede: voor inwendig gebruik kun je  Pau d’arco-tinctuur gebruiken en vooral iedere dag 4 korrels Silicea 4 CH opzuigen.  Silicea is de homeopathische vorm van kiezelzuur, dat een ontsteking remmende werking bezit.

Tenslotte: poets nu eens een tijdje niet met tandpasta, want de tandpasta’s bevatten dikwijls ook weer tal van  stoffen, waar het tandvlees echt niet zo erg gelukkig van wordt.

Tanden poetsen  met water, vooral goed borstelen en tussen de tanden en kiezen ‘ragen’ met speciale borsteltjes.

En voor het overige:

Gun je psychisch gestel ook eens wat rust, want dan hoef je niet iedere dag overal ‘je tanden in te zetten’ of door tal van  vervelende ‘zure appels heen bijten’.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

 

Copyright, 07-07-2019 Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Advent, erwten en muizenissen
- Gierst, een zeer gezond ‘arme-lui’s voedsel.’
- Humor, humeur en vier ‘lichaamssappen’.
- Slaap voor middernacht telt dubbel.
- Herfst, hoesten, en de werking van 3 kruiden en een hoestsiroop
- De genezende werking van STILTE……
- Hartoverslagen, galsteentjes, en een onrustige dikke darm.
- Lavendel, slapeloosheid en het vegetatief zenuwstelsel.
- Een weekje aan zee…., astma, eczeem en jodium