RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Sclerose van de haarbloedvaten, soda, duizendblad en Ginkgo.


Goedemorgen luisteraars,

Naarmate een mens ouder wordt, treedt er in de weefsels enige verharding op. Dat is een heel natuurlijk iets en wordt, met een medische term ‘sclerose’ genoemd. Bij de ene mens kan dat heftiger en actiever optreden dan bij de ander.

Als het scleroseproces zich voordoet in de slagaderen, medisch, arteriën genoemd, is er sprake van arterio-sclerose. Dat kan zich o.a. voordoen in de kransslagaderen rond het hart, de hersenslagaderen en de slagaderen van benen en voeten.

Als zich een verharding ontwikkelt in de wand van de aorta, kan dat soms tot een breukje of scheurtje komen, hetgeen een levensbedreigende situatie is. Dat wordt medisch een aneurysma genoemd.

Als de sclerose toeslaat in benen en voeten, iets wat bij veel ouderen het geval is, kun je dat o.a. waarnemen aan het aanwezig zijn van steeds meer eeltvorming, aan de nagels van de tenen en het optreden van koude voeten en benen.

Dat heeft in de kern allemaal te maken met een verminderde doorbloeding van zo’n lichaamsgebied.

Met name de z.g. ‘haarbloedvaten’ in de benen en voeten zijn het verst verwijderd van het hart en dus heel gevoelig voor die verhardingsprocessen van de weefsels. Dan krijgen de weefsels in die ‘uitersten’ van het lichaam, medisch de ‘extremiteiten’ genoemd, te weinig zuurstof en te weinig ‘vitaal’ geladen bloed, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Wondjes aan de voeten van ouderen genezen dikwijls heel moeilijk, want datgene wat noodzakelijk is voor een vlotte en gezonde wondgenezing, bereikt de plek waar het nodig is, te weinig of niet snel genoeg.

Ouderen moeten dus heel voorzichtig zijn met hun onderbenen en voeten.

Wat kun je doen om de doorbloeding op een redelijk peil te houden en de verharde weefsel wat soepel te houden?

Wat betreft de voeten is een wekelijks badje in een bak warm water met daarin opgelost een lepel gewone, zuivere soda, een prima methode om de voeten te reinigen en de ver-eelte weefsel wat soepel te houden.

Het is ook zinvol om ‘sluimerende’ ontstekingen aan voeten en teennagel randen schoon te maken.

In mijn jeugd, zo net na de Tweede Wereldoorlog, was het nog heel gebruikelijk om bij ontstekingen aan handen of voeten enige dagen een soda-badje te nemen. Het werd zelfs door de huisartsen aanbevolen.

Als je het bloedvat-verhardingsproces, dus de arteriosclerose, in zijn algemeenheid beziet, dan heeft dit verschijnsel beslist ook iets te maken met het leef- en voedingspatroon.

De slagaderen bestaan uit z.g. glad spierweefsel. Bepaalde mineralen en spoorelementen, zoals silicium, magnesium, zink, en selenium zijn van vitaal belang voor de instandhouding van een goede conditie van het glad-spierweefsel van de slagaderen.

En dan zijn er ook nog twee geneeskruiden die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de doorbloeding in die alle kleinste bloedvaten. Dat zijn: het Duizendblad, in het Latijn Achilea Millefolium en de Ginkgo Biloba.

Bij tal van patiënten, met name ook suikerpatiënten, heb ik kunnen waarnemen, dat het langdurig gebruik van deze twee kruiden, bijv. als tinctuur, 3 x daags 25 tot 30 druppels, dikwijls een verbetering te zien gaf van dat perifere doorbloedingsproces.

Maar…blijft recht overeind staan:

Eet vooral heel zinvol, of wel, voedsel van puur natuurlijke kwaliteit dat zo min mogelijk is bewerkt via industriële processen.

Dan krijgt u al heel veel binnen wat tot uw welzijn kan strekken!

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 21-07-2019, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- De rode biet (kroot): een heel ‘aardse’ lekkernij!
- Heermoes, organisch kiezelzuur, huid, kraakbeen en de ‘lichtjes’ in de ogen…
- Lindebloesemthee, bij koorts, slijmvliesproblemen en ‘drukke’ kindertjes
- Voorzichtig met tuinbonen
- Zoutgebruik en onze nieren
- Kropsla, broom en ‘schone dromen’
- Pinksteren en de pinksterbloem
- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.