RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Vakantie, vrij-zijn-van-alles, stress en diarree…


Vorige week is in midden Nederland de zomervakantie begonnen. Voor veel mensen een heerlijk iets, want dan kun je je even enkele weken bevrijd voelen van de dagelijkse sleur en de moeten voldoen-aan plichten.

Het woord vakantie stamt van het Latijnse woord ‘vacatio’. Dat woord betekent: ‘het vrij-zijn van iets’.

Bij de oude Romeinen waar het Latijn de moedertaal was, betrof dat ‘vacatio’, dat vrij-zijn van iets, met name de krijgsdienst, of wel, de soldaten hadden even vrij-af, verlof.

De manier waarop wij tegenwoordig massaal vakantie vieren, de invulling en besteding van die vrije tijd, is, historisch bezien, pas na de Tweede Wereldoorlog echt tot ontwikkeling gekomen.

Als je die ontwikkeling wat diepgaander bestudeert, kom je al snel tot een interessante waarneming.

De bedoeling van vakantie is, bezien vanuit de oorsprong van het woord, even helemaal vrij-zijn, even helemaal niets-hoeven. En wat zie je dan gedurende die afgelopen 50, 60 jaar? Een gigantische toename aan…..heel erg veel moeten: het regelen van een vakantiebestemming, een lange, vreselijk vervelende autoreis, met veel files en ongezonde lucht, een vliegreis met alle bijhorende eigentijdse stress en vermoeiende oponthoud, en het toch vooral overal aan mee moeten doen…..Kortom, voor veel mensen is de vakantie dikwijls een stressvol, een heel gespannen en zelfs vermoeiend gebeuren.

Het heeft weinig meer te maken met dat oorspronkelijke ‘vrij-zijn en je ontspannen vrij-voelen’, dat even helemaal niets-meer-hoeven!!!!

We ruilen de stress van het dagelijks bestaan in voor enkele weken ‘andere stress’, of wel, alles wat we in die vakantieperiode toch vooral moeten doen en meemaken.

Het is al vele jaren bekend, dat de vakantieperiode niet bepaald de gezondste tijd van het jaar is.

Veel mensen ervaren tijden hun vakantie, met name in de wat exclusieve verre landen en streken, nogal eens problemen met hun lichaam, hun gezondheid.

Maag en darmproblemen, allergische reacties, als ook vreemde infectie-achtige-aandoeningen komen veel voor.

Tijdens de vakantie eet je dikwijls heel anders dan normaal. Voor sommige mensen is dat  culinair ‘vreemd-gaan’ erg opwindend en interessant. Want tja, tegenwoordig schijn je letterlijk overal aan mee te moeten doen. Immers, als je niet met een spannend exclusief opwindend verhaal van je vakantie thuiskomt, wordt er misschien wel gezegd: Gô, wat zijn jullie vreselijk saai….

Om de perikelen van maag en darmen tijdens de vakantie zo goed mogelijk binnen de perken te houden…..

Er zijn natuurlijk wel tal van moderne, chemische middelen die bijv. bij diarree en darmkrampen ingenomen kunnen worden, maar, als je nu eens op een wat natuurlijker en wellicht ook voor het lichaam gezonde wijze wilt inkleden?

Dan komen twee ‘vakantiemiddelen’ in beeld:

Het geneeskruid Tormentilla.

Uit de wortel van deze plant wordt een tinctuur bereid, die heel effectief werkt bij diarree, juist als die het gevolg is van plotseling  ‘anders’ eten.

Het homeopathisch middel Arsenicum album D6 is eveneens een prima middel bij vakantie diarree en buikkrampen.

Maar let wel: als je te maken krijgt met zeer heftige diarree, juist in heel verre, exotische oorden, ook altijd even een arts raadplegen of er geen sprake is van een darminfectie ten gevolge van verontreinigd voedsel, o.a. door bacteriën. Dat vraagt dan beslist om een ‘steviger’ aanpak.

En voor het overige:

Probeer tijdens de vakantie, die ‘vacatio’ periode, de rust en het helemaal niets-moeten na te streven, want dat is immers nodig  om in volledige vrijheid te kunnen ontspannen en letterlijk ‘vrij-van-alles’ te zijn.

Woe-wei, Niet- Doen, zeiden de oude Chinezen, dat is het ware-doen.....

Ik wens u een zeer plezierige vakantie, in rust en vrede.

Graag weer tot de volgende week.

Copyright, 28-07-2019, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Heermoes, organisch kiezelzuur, huid, kraakbeen en de ‘lichtjes’ in de ogen…
- Lindebloesemthee, bij koorts, slijmvliesproblemen en ‘drukke’ kindertjes
- Voorzichtig met tuinbonen
- Zoutgebruik en onze nieren
- Kropsla, broom en ‘schone dromen’
- Pinksteren en de pinksterbloem
- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.