RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Cichorei, Brussels lof en een gezonde lever.


Goedemorgen luisteraars,

De wilde cichorei is niet allen een fraaie plant, alsook een bijzonder nuttig en geneeskrachtig kruid. Als je, komend van de Grebbeberg in Rhenen, onderaan in de bocht direct rechtsaf gaat, de smalle Rijndijk op, richting Wageningen, kun je aan het begin tal van wilde cichoreiplanten in de berm van de weg zien.
Cichorei kreeg vooral bekendheid omdat het in de Franse tijd, begin 19e eeuw, als koffie surrogaat werd gebruikt. Dat kwam omdat Napoleon het Continentaal Stelsel als economisch wapen tegen Engeland gebruikte, waardoor er geen koffie ingevoerd mocht worden. Voor het koffiesurrogaat gebruikte men de wortel van de cichoreiplant. Die werd gedroogd, in heel kleine stukjes gesneden en vervolgens licht ‘gebrand’, of wel, geroosterd. Daardoor kwamen karamelachtige aroma’s vrij, die de koffiesmaak enigszins benaderden.

Een andere unieke betekenis kreeg de cichoreiwortel, toen een Brusselse cichoreikweker(dus voor koffiesurrogaat doeleinden) de uitlopende wortels teveel had aangeaard. Het zich ontwikkelend blad uit de cichoreiwortel kon, omdat het vanwege dat teveel aan aan-aarding, letterlijk in het donker groeide, geen chlorofyl vormen. Chlorofyl is de wetenschappelijke naam voor bladgroen, dat zich in de plant vormt onder invloed van zonlicht. De bladeren van die Brusselse cichoreiplanten bleven wit/geelachtig en moesten gedwongen een kropvorm aannemen, omdat de te hoog opgeworpen aarde de uitwaaiering van de bladeren belemmerde. Toen de Brusselse cichoreikweker zijn vergissing ontdekte, sneed hij de  wit gebleven bladkropjes af, nam ze mee naar huis en zei:  vrouwke, alee, wij eten vanavond iets wat niet gekend is in de winkel. En ja, het Brussels lof, ook wel witlof genoemd, was geboren. Aardig om weer eens onder ogen te zien, hoe een vergissing soms tot heel waardevolle resultaten kan leiden.

Al sinds de oude Grieken is de cichorei een zeer geprezen geneeskruid. In de bijbel van de apothekers van weleer, de farmacopee, werd de cichorei Radix Cichorii genoemd. Een bekende volksnaam was peewortel. Thee getrokken van gedroogde cichoreiwortel of (misschien nog beter) de tinctuur van cichoreiwortel bevat veel bitterstoffen. Bitterstoffen activeren de gele gal afscheiding in de lever. Vandaar ook de aanbeveling van cichorei bij tal van leverkwalen.

Bij het ouder worden van mensen, zie je dikwijls dat het wit van het oog niet helemaal echt wit meer is. Dikwijls zie je een  een gelige verkleuring. Dat duidt er op dat de stof bilirubine (dat is een afbraakproduct van de rode bloedcellen) niet volledig door de lever wordt omgezet en afgevoerd. In feite schiet de reinigende en ontgiftende werking van de lever enigszins tekort. .

Juist die galdrijvende kruiden, zoals cichorei,  paardebloemwortel en Mariadistel, zijn voor ouder wordende mensen van belang.
Een vitale lever houdt ‘het leven’ erin. De lever is immers de centrale organisator, ontgifter en bewaker van bijna alle biochemische lichaamssystemen.
Juist de ouder wordende mens, die dikwijls dagelijks een handje vol  farmaceutische pillen moet slikken,  zou er verstandig aan doen, ook iedere dag 1 tot 2 x 15  druppels tinctuur te gebruiken, die is samengesteld uit cichorei-, paardenbloem-, en mariadisteltinctuur Artsen zullen er wel weer niet in geloven omdat het allemaal niet ‘dubbelblind’ is bewezen. Denk dan maar aan de uitspraak van Petrus de Genestet: ‘Veel wordt bewezen wat in de grond niet waar is, en veel is eeuwig waar, ofschoon ’t bewijs niet daar is.’
Luisteraars, graag weer tot volgende week.
Copyright 04-08-2019, Jaap Huibers, Amerongen

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Prostaatvergroting (goedaardig) en de Pygeum Africanum
- Ernstige virale dreigingen, het Chinese coronavirus en ons afweersysteem.
- Pijnlijke aften, Saliethee, Ratanhia en Tormentilla
- Whiplash, hoofdpijn, duizeligheid, tintelende vingers en Arnica montana D30.
- Winterperikelen: bronchitis, hoest en vastzittend slijm.
- Burn-out en de kersttoespraak van koning W.A.
- Het beste goede voornemen: leef sober, natuurlijk en eenvoudig!
- Uren, dagen, maanden, jarenÖen de Jeneverbes!
- Waarom vieren we op 25 december het kerstfeest?
- Advent, erwten en muizenissen
- Gierst, een zeer gezond Ďarme-luiís voedsel.í