RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Wortels…rijk aan caroteen en beschermt de slijmvliezen.


Goedemorgen luisteraars,

 

Vorige week heb ik verteld hoe waardevol die in het wild groeiende bramen zijn, vooral vanwege het hoge gehalte aan caroteen/vit. A dat in de bramen aanwezig  is. Ook heb ik e.e.a. verteld over het belang van vit. A voor het goed functioneren van ons lichaam.

Vandaag nog een vervolg daarop.

Bramen bevatten van alle Hollands fruit en vruchten het hoogste gehalte aan vit. A-activiteit, maar wortels, die heerlijke oranje groente spant de kroon.

Er werd vroeger dikwijls gezegd dat je wortels moest eten voor gezonde ogen. Dat klopt beslist, want wortels bevatten van alle groenten het hoogste gehalte aan ‘caroteen’

Even uitleggen: caroteen wordt ook wel een pro-vit. A  genoemd. Dat wil zeggen, dat caroteen uit de groeten, in de darmwand wordt omgezet in vitamine A, ook wel ‘retinol’ genaamd.

Het bijzondere is, dat de naam caroteen, dus dat pro-vit. A, is afgeleid van de Latijnse naam van de wortel: Daucus carota.

Nu even enkele feiten inzake vit. A:

Onze dagelijkse voeding moet ongeveer 750 microgram vit. A –activiteit bevatten.

Die heerlijke bospeentjes, of stoere winterwortels, bevatten een royale hoeveelheid caroteen (= vit. A –activiteit), namelijk 450 microgram per ons product. Dat wil zeggen, dat het dagelijks eten van een ons wortels al voorziet  in ruim de helft vit. A activiteit die we nodig hebben.

Vit. A en caroteen zijn niet alleen van groot belang voor het netvlies van het oog, maar vit. A speelt ook een heel belangrijke rol bij het in goede conditie houden van de slijmvliezen en het z.g. ‘epitheel-weefsel’ dat zich onder de slijmvliezen bevindt.

Geïrriteerde slijmvliezen van mond, keel, darmen en bronchiën kan soms te maken hebben met een langdurig net even ietsiepietsie te weinig caroteen of vit. A in het dagelijks voedsel.

In 1982 werd in het wetenschappelijk tijdschrift Nutrition Reviews gezegd, na een langdurig onderzoek, dat vit. A en met name het po-vit. A (caroteen), een zekere bescherming biedt tegen long- en bronchiekanker.

Voor rokers is dat van belang. (Beter is absoluut : niet roken), maar ook de niet-rokers staan tegenwoordig dagelijks bloot aan vele, de slijmvliezen belagende stoffen, bijvoorbeeld: tijdens het in de file staan en in het verkeer in het algemeen, als ook door de uitstoot van de uitlaatrotzooi van die waanzinnige vele vliegtuigen, en de uitstoot van enorme hoeveelheden zeer ongezonde stoffen die door de meestal uitsluitend op nog meer winst beluste industrieën in de lucht terecht komen.

Caroteen en vit. A zijn ook interessant bij mensen die te maken hebben met langdurig optredende ‘droge ogen’, als ook bij een huid die te droog en te schraal is.

Dat kan soms ook te maken hebben met dat net even iets te weinig caroteen of vit. A in het dagelijks voedsel.

Hoe dan ook: juist in deze, onze tijd, waar écht schone, zuivere lucht die we zouden moeten inademen, nauwelijks meer aanwezig is, kan wat extra aandacht voor vit. A of caroteen van grote waarde zijn.

En dagelijks een paar ons worteltjes weg smikkelen….? Dat kun je op vatten als een ‘geschenk uit de hemel’, want wortels zijn bijna letterlijk de ‘lichtprinsen’ onder de groenten. Ze dragen immers bij aan het goede zicht in  de ogen en beschermen de slijmvliezen optimaal.

Hoeveel waardevols heeft de ‘pure’ natuur toch te bieden, als je er oprecht oog voor wilt hebben en niet de god-ganse-dag, jouw heil en belang op dat mobiele beeldschermpje probeert te zoeken.

Luisteraars, geniet oprecht van de worteltjes en graag weer tot de volgende week.

Copyright, 18-08-2019, Jaap Huibers.

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Advent, erwten en muizenissen
- Gierst, een zeer gezond ‘arme-lui’s voedsel.’
- Humor, humeur en vier ‘lichaamssappen’.
- Slaap voor middernacht telt dubbel.
- Herfst, hoesten, en de werking van 3 kruiden en een hoestsiroop
- De genezende werking van STILTE……
- Hartoverslagen, galsteentjes, en een onrustige dikke darm.
- Lavendel, slapeloosheid en het vegetatief zenuwstelsel.
- Een weekje aan zee…., astma, eczeem en jodium