RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Appelmoes, pectine en de opname van voedingsstoffen.


Goedemorgen luisteraars,

Nou…vooruit dan maar….Voor  één keer…..Dus, ik maak een afspraak voor een diner in een heel chique restaurant waar 3 of 4 ‘autobanden-sterren’ boven de ingang prijken.

Mijn vrouw doft zich wat op om niet uit de ‘sterren-toon’ te vallen en we betreden de3-sterren-tempel. Niet als hongerigen, maar als uiterst geïnteresseerden naar de ‘binnenkant’ van de uitzonderlijk gepolijste ‘buitenkant’.

We krijgen exclusieve gerechten voorgeschoteld, bijna te fraai om er een vorkje in te prikken.

Tijdens het hoofdgerecht vraag ik aan de chique geklede 4-sterren ‘tempeldienaar’, de ober, of hij een schaaltje appelmoes kan serveren, zelf gemaakte appelmoes van biologische appels, met schil en al bereid. De ober blijft in 4-sterren-stijl, zegt: ‘Wat een bijzondere wens, mijnheer. Ik zal het even in de keuken voor u informeren.

Mijn vrouw zit intussen met haar tenen krom, in de toch al te smalle 8 cm. hoge-hakken-pumps. ‘Jô, doe nu niet zo raar. Je weet best dat ze zoiets hier niet hebben.’

Maar lieve kind, luister nu toch… Als dit 4-sterren restaurant een appelmoes kan serveren van biologische appels, helemaal zelf gemaakt, met schil en al bereid, dan is de kans groot, dat ze ooit een 5-sterren restaurant zullen worden….

Op de terugweg naar huis heb ik aan mijn vrouw uitgelegd, wat de grote waarde van appelsmoes is, mits zelf gemaakt en met schil en al gekookt.

Een goede reden om het vandaag ook aan u te vertellen…Zelfgemaakte appelmoes is een heel waardevol iets, als onderdeel van de warme maaltijd. Zelfgemaakte appelmoes bevat namelijk erg veel ‘pectine’. Pectine is een stof die in appels en met name in de schil, royaal aanwezig is, nadat het gekookt en gezeefd is.

Pectinen bestaan uit een bepaalde structuur, die je kunt aanmerken als ‘grote moleculen’. En wat is daar het belang van?

Wel, die groot-moleculaire structuur van pectine, draagt er toe bij, dat de voedingsstoffen in het voedsel, zoals eiwitten, mineralen en vooral de z.g. spoorelementen, veel beter opgenomen kunnen worden.

Even uitleggen: In de bekende voedingsmiddelentabellen staan de hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen,  per ons van het betreffende product, precies aangegeven. Voor de diëtiste is die voedingsmiddelen tabel hét uitgangspunt om te bepalen welk voedsel iemand nodig heeft ter aanvulling van bepaalde tekorten. Op zich prima,

Maar…. Het is de helft van het hele voedings-verhaal, van de realiteit.

Je kunt op basis van de aangegeven hoeveelheden voedingsstoffen beslist een perfect dieet opstellen, de vraag is echter: komt al dat moois, wat in het dieet bij elkaar is gesprokkeld ook echt in de cellen van het lichaam terecht, of wel, wordt het in de darmen écht goed opgenomen?

En dat is dikwijls niet het geval, want veel mensen, zeker ook in deze tijd, beschikken niet meer over een gezonde en goed functionerende darmflora, bijvoorbeeld ten gevolge van het vele medicijngebruik, die dus wel nodig is voor de opname van de noodzakelijke voedingsstoffen.

En dan komt de pectine in beeld…, de pectine die zo royaal aanwezig is in zelfgemaakte appelmoes, met schil en al gekookt.

Tja, en dan kun je, bijvoorbeeld vanuit bepaalde levensovertuigingen wel denken: hadden Adam en Eva, in dat Paradijs maar nooit van het beruchte appeltje gegeten…..maar….desondanks blijkt juist die tot appelmoes verwerkte appel een heel waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de opname en verwerking van de noodzakelijke voedingstoffen.

En zegt niet een oud Engels spreekwoord: An apple a day, keeps the docter away….

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 25-08-2019, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Pinksteren en de pinksterbloem
- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Als bij ouderen de eenzaamheid toeslaat; over Melissa en Lavendel.
- Het afweersysteem: Eenvoud is het kenmerk van het ware!!
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.
- Een iets verhoogde bloeddruk in spannende tijden!
- Overgewicht en verstandig afvallen
- Een wonderlijk paasfeest…..
- Longschade door Coronavirus, over Silicium (kiezelzuur) en Gevlekt Longkruid.