RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Een weekje aan zee…., astma, eczeem en jodium


Goedemorgen luisteraars,

Een weekje aan zee….Hoe heerlijk was dat, als ik terugdenk aan mijn jeugdjaren, zeg maar, begin jaren vijftig van de vorige eeuw. De stranden waren nog niet massaal, overvol en de dorpjes aan zee….Katwijk, Noordwijk, Egmond en Schoorl, die hadden nog iets intiems, iets gemoedelijks en waren nog niet in beslag genomen door de keiharde commercie.

In Egmond aan Zee bevond zich in die jaren een z.g. ‘gezondheids-kolonie’. Daar verbleven kinderen, die leden aan astma of  heftig eczeem. Dikwijls hadden die kinderen veel baat bij het verblijf aan zee. Dus werd wel gezegd: zeelucht is gezond.

Toen  ik midden jaren zeventig mijn praktijk voor natuurgeneeskunde begon, en dus zeer regelmatig astma en eczeem patiënten ontmoette, werd ik geconfronteerd met een heel bijzonder geval. Een mevrouw die leed aan nogal heftig eczeem, was met het dieet en de homeopathische middelen die ik haar had geadviseerd, beslist een heel stuk in de goede richting opgeschoten. Maar toen vertelde ze me, na enige tijd iets heel bijzonders.

Ze was 14 dagen naar de Canarische Eilanden geweest. Heerlijk in de frisse en vooral schone zeelucht van de Atlantische Oceaan. Na enkele dagen, zo vertelde ze, minderde het nog resterende eczeem en na een week was het zelfs volledig verdwenen.

Spectaculair, zo vond ik. Dus….op onderzoek uit.

Mijn eerste vraag was: waarom knappen die eczeem en astmakinderen beslist op als ze vele maanden in Egmond aan Zee verblijven en waarom is het eczeem van mevrouw, na een weekje oceaanlucht, zelfs helemaal genezen? Zou er een gemeenschappelijke factor zijn? Na enig zoeken kwam ik er achter, dat de lucht aan zee, en zeker rond de Canarische eilanden, beduidend meer ‘jodium’ bevat dan de lucht, dieper het land in.

Met name bij een beetje stevige wind, waardoor de branding wat heftiger golven en opspatwater vertoont, verspreiden zich die uiterst kleine zeewaterdruppeltjes in de lucht. Dat ‘zeewater-stuifsel’ krijg je bij het inademen binnen en daardoor krijg je –weliswaar in heel minimale hoeveelheden- wat extra jodium binnen, dat zich in dat zeewater-stuifsel bevindt.

Van de toen heel bekende Vlaardingse arts, dokter Moerman, had ik vernomen, dat jodium een heel belangrijk spoorelement is. Niet alleen voor een goede werking van de schilklier, als ook voor het afweersysteem.

Ook wist ik, dat enkele homeopathische midden waar jodium in verwerkt is, zoals Kalium jodatum D6 en Arsenicum jodatum D6, dikwijls heel werkzaam zijn bij eczeem en astma, zeker bij kinderen.

Het grappige is, dat in die homeopathische D6 verdunning jodium in een miljoenste verdunning aanwezig is. En dat komt ongeveer overeen met de jodiumconcentratie in het ‘verstoven’ zeewater.

Op grond van al deze ervaringen, heb ik tal van patiënten die leden aan eczeem of astma, en indien ze het konden bekostigen, wel  geadviseerd om eens een paar weekje Canarische Eilanden te doen. Niet om er een heftig vakantie-feest van te maken, als wel, om dagelijks in die jodiumrijke lucht van het opgespatte en verstoven oceaanwater te verblijven.

Een weekje aan zee… Dat was destijds niet alleen heel geliefd, als vakantiebestemming, maar ook heel gezond. Maar…of het tegenwoordig aan onze Noordzeekust  nog wel zo schoon en zuiver is? Ik betwijfel het, want de lucht in het westen van ons land krijgt beslist niet de ‘zuiverheidsprijs’…

Neemt niet weg, dat Kalium jodatum D6 en Arsenicum jodatum D6 in bepaalde gevallen, beslist bruikbare midden zijn bij astma en eczeem, zeker bij kinderen.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 01-09-2019, Jaap Huibers.

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Vit.C, ontsmetting, Lepelblad en Mierikswortel
- Moeizaam herstel na corona virus infectie: kortademigheid, vermoeidheid etc.
- Een groente met bijzondere familieleden: andijvie
- De rode biet (kroot): een heel ‘aardse’ lekkernij!
- Heermoes, organisch kiezelzuur, huid, kraakbeen en de ‘lichtjes’ in de ogen…
- Lindebloesemthee, bij koorts, slijmvliesproblemen en ‘drukke’ kindertjes
- Voorzichtig met tuinbonen
- Zoutgebruik en onze nieren