RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Nieuw schooljaar, gespannenheid: valeriaan en melisse geeft rust.


Goedemorgen luisteraars,

Uit onderzoeken is gebleken, dat kinderen aan het begin van het nieuwe schooljaar onrustiger kunnen zijn, een zekere vorm van gespannen-zijn kunnen ervaren, die soms kan uitmonden in een merkbare, vervelende nervositeit. Op zich heel begrijpelijk, want zo herinner ik me, dat ik het vreselijk vond om naar de eerste klas van wat toen nog de ‘grote school’ werd genoemd te moeten gaan. Iedere dag in zo’n klas zitten, iedere dag moeten omgaan met al die kinderen, die naar elkaar toe dikwijls beslist geen lieverdjes waren. Altijd heerst er tussen kinderen wel iets van een soort ‘competitie-sfeer’. Tot ver in mijn middelbare schooltijd heb ik dat nog kunnen waarnemen.

Wie is de beste…..wie de sterkste…..wie de meest populaire en ‘getapte’?

Het zat niet in mijn aanleg en karakter, om daar echt aan mee te kunnen doen.

Mijn grootmoeder, waar ik, uit school komend, bijna iedere dag wel kwam, had feilloos in de gaten, dat ‘kleine Japie’ onrustiger en zenuwachtiger was, als de school weer begon.

Zij, mijn grootmoeder, was niet bepaald het type, dat de moeite nam om een en ander eens met elkaar te ‘bespreken’, zo van: ‘Wil je er over praten, lieverd?’ Dat kwam in háár ‘leef-woordenboek’ beslist niet voor.

Wel was ze heel praktisch en ze wist  precies hoe ze met die onrust, die zenuwachtigheid moest omgaan. Ga ik zo dadelijk vertellen.

Nu eerst iets over de achtergrond van die toegenomen gespannenheid en nervositeit bij kinderen, en dan in  het bijzonder aan het begin van een nieuw schooljaar.

Kinderen leven in wezen in een  geheel ‘eigen’ wereld. Als ze met de ‘buitenwereld’ worden geconfronteerd, en dan bijvoorbeeld aan het begin van een nieuw schooljaar, waar ze vele nieuwe indrukken en ‘andere’ kinderen ervaren, dan vraagt dat veel, ja heel veel van het emotioneel-verwerkings-systeem van het kind. In zo’n situatie kan het ‘zich-aanpassen-aan-systeem’ overvraagd worden, met alle gevolgen van dien.

Het zich aanpassen-aan is voor een kind niet vanzelfsprekend. Een kind is ‘van nature’ eigen-wijs. Dat is in dit geval geen negatieve etikettering van het kind, als wel het benoemen van een realistisch feit.

Eigen-wijs betekent letterlijk: iets op jouw eigen-wijze, jouw eigen-manier willen doen of denken.

Tja, en als het kind dan weer op school moet gaan meedoen met de nieuwe leerstof, de onderwijzers of leraren en vooral met al die ‘andere’ kinderen, die ook weer iets ‘eigen-wijzigs’ in zich hebben, dan kan zomaar een stuk spanning optreden, hetgeen zelfs kan ontaarden in een voor het kind belastende vorm van nervositeit.

Hoe pakte mijn grootmoeder dat nu aan?

Als ik uit school kwam en naar opa wilde- hij was koperslager en dat vond ik prachtig- dan stond oma bij de keukendeur.

Jochie toch…kom eerst eens effe een bekertje thee bij oma drinken. Dan smeer ik er een paar boterhammen bij met die lekkere kruisbessenjam.

Maar eerst moet je maar wat kruiden ’droppeltjes’ drinken, want daar  word je ‘groot’ van……

Jaren later vertelde ze me dat ze er, zeker als de school net begonnen was, altijd wat Valeriaan en Melisse druppeltjes in deed. Dat bleek een gouden greep te zijn, want mijn gespannenheid verminderde er aantoonbaar door.

Maar dat was nog in de tijd, dat die soms oude, wijze en verstandige grootmoeders nog wisten, hoe waardevol die heel eenvoudige middelen uit de natuur tot heil van een kind kunnen werken.

Maar ook nu zijn valeriaan en melissetinctuur nog altijd verkrijgbaar. Prima middelen om weer wat rust en evenwicht te brengen in het zenuwstelsel van het kind, als, het ietsepietsie te gespannen raakt, op weg in zo’n spannend nieuw schooljaar.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 08-09-2019, Jaap Huibers.

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Pinksteren en de pinksterbloem
- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Als bij ouderen de eenzaamheid toeslaat; over Melissa en Lavendel.
- Het afweersysteem: Eenvoud is het kenmerk van het ware!!
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.
- Een iets verhoogde bloeddruk in spannende tijden!
- Overgewicht en verstandig afvallen
- Een wonderlijk paasfeest…..
- Longschade door Coronavirus, over Silicium (kiezelzuur) en Gevlekt Longkruid.