RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Mosterdpleisters bij pijnlijke gewrichten en spierpijnen.


Goedemorgen luisteraars,

In het najaar van 1950, ik was 6 jaar, logeerde ik bij mijn grootouders in IJsselmonde. Op een zondag kwam mijn grootvader met zeer heftige pijn aan zijn linker schouder uit de kerk. Hij ging van narigheid naar bed. De pijn nam zo heftig toe, dat toch maar de huisarts werd gebeld. Die kwam, bekeek de zaak en vroeg aan mijn grootmoeder: Gijsje, heb je een pot grove mosterd in huis? Nou nee, dat was er niet. Dus werd ik, zeer tegen de zin van mijn grotmoeder, want op zondag mocht je niets kopen, door de dokter zelf naar kruidenier Groenendijk gestuurd om een pot grove mosterd te halen. Weer terug, legde de dokter een laag mosterd op  de pijnlijke schouder, legde daar een katoenen lap op, die eerst door flink warm water was gehaald en licht uitgewrongen, daarover heen een warme, brede wollen sjaal.

Zo Jan, zei de dokter, blijf nu een half uurtje onder de wol liggen en dan zullen we eens zien.

Ik keek heel belangstellend toe, naar wat de dokter deed.

Toen keek de dokter in de boekenkast op de slaapkamer, pakte er een boek uit en ging rustig,  heel op zijn gemak zitten lezen.

Na ongeveer een half uurtje verwijderde de dokter de mosterd,  maakte de huid schoon en bewoog de arm van mijn grootvader een paar keer op en neer. O, dokter, dit is een wonder, stamelde hij, de pijn is bijna over.

Dokter Meerkerk glimlachte en zei: Ja, ja, mosterd is in bepaalde gevallen  een geweldig medicijn.

Mosterd…Een uniek kruid met een lange historie. Al in het oude Egypte werd mosterd gemaakt.

 Er zijn twee soorten: 1. zwarte mosterd en 2.  witte of gele mosterd.

De zaden van de mosterdplant bevatten z.g. mosterdolie-glycosiden. Die komen vrij na het kneuzen van de zaden en geven die bijzondere geur en smaak aan de mosterd.

Wat doen die mosterdolie-glycosiden  nu precies? Op de huid aangebracht, als grove mosterd, veroorzaken ze een zekere roodheid, wat wijst op een behoorlijke toename van de doorbloeding ter plaatse.

En juist ten gevolge van die verandering in de huid, krijgen de mosterdolie-glycosiden, en het eveneens in de mosterd aanwezige myrosine, een kans, diep door te dringen in de weefsels van de onderliggende gewrichtskapsels en spieren.

Die beide stoffen hebben een sterk verwarmend effect, alsook een ontsteking dempende werking.

Mosterd kan ook worden toegevoegd aan bepaalde gerechten. Op zich heel smakelijk, mits het mate wordt gebruikt. Het draagt er toe bij, dat de maag-, darm- en alvleeskliersappen en enzymen, die nodig zijn voor een goed verteringsproces, wat intensiever worden geactiveerd en afgescheiden.

Maar…let wel, zoals mosterd de huid wat rood kan maken, of wel, de doorbloeding ter plaatse kan activeren, zo kan  mosterd, bij inwendig gebruik, ook het maag en darmslijmvlies enigszins irriteren, met name bij mensen met zeer gevoelige darmen en een gevoelig maagslijmvlies.

In de geneeskunde heeft mosterd vele eeuwen een belangrijke plaats ingenomen, met name in de vorm als mosterd-pleister, bij gewrichts- en spierpijn, met name rond de gewrichten.

Als je zelf in zulke gevallen een mosterdpleister te baat wil nemen, laat dan de aangebrachte mosterd de eerste keer niet langer dan 10 minuten op de huid zitten. Eerst even waarnemen hoe jouw eigen huid reageert.

Mosterd, een bijzonder kruid en een geneeskrachtig product, maar,  het gebruik er van vraagt om enig verstand en inzicht…..

Of wel: je moet weten waar Abraham de mosterd haalt….het oude gezegde dat betekent, je moet steeds van alles goed op de hoogte zijn, voor je aan iets begint.
Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 18-09-2019, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Lage rugklachten, wandelen en de Kolokwint….!
- Prostaatvergroting (goedaardig) en de Pygeum Africanum
- Ernstige virale dreigingen, het Chinese coronavirus en ons afweersysteem.
- Pijnlijke aften, Saliethee, Ratanhia en Tormentilla
- Whiplash, hoofdpijn, duizeligheid, tintelende vingers en Arnica montana D30.
- Winterperikelen: bronchitis, hoest en vastzittend slijm.
- Burn-out en de kersttoespraak van koning W.A.
- Het beste goede voornemen: leef sober, natuurlijk en eenvoudig!
- Uren, dagen, maanden, jaren…en de Jeneverbes!