RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Malrove (Marrubium vulgare), bronchitis, bitterstoffen en anorexia.


Goedemorgen luisteraars,

In Nederland zul je de plant niet of nauwelijks meer in het wild aantreffen. Toch is het een heel waardevol kruid, met geneeskrachtige eigenschappen die al in het oude Egypte bekend waren en te baat werden genomen.

De Malrove, of in het Latijn: Marrubium vulgare.

In die naam Marrubium ligt veel besloten wat betreft de werking en achtergrond van de plant.

Marrubium is afgeleid van het Hebreeuwse woord ‘marros’, dat ‘bitter sap’ betekent.

We weten het allemaal niet zeker, maar men heeft eeuwen lang vermoed, dat de Malrove één van de bittere kruiden was, die de Israëlieten destijds aten bij het paasfeest, om de uittocht uit het ‘Egypteland’ te vieren.

Enkele jaren geleden verscheen er plotseling een Malroveplantje bij het voorhek van mijn tuin. Heel bijzonder, juist omdat de plant in Nederland zo goed als verdwenen is.

In de oudere kruidenboeken wordt de Malrove aangeprezen als een prima middel om het ophoesten van slijm te bevorderen. Ook werkt het dikwijls verzachtend bij bronchitis, hoest, ja, zelfs bij kinkhoest en strottenhoofdontsteking (laryngitis).

In al deze gevallen kun je 2 tot 4 keer daags 25 druppels Marrubiumtictuur op iets water gebruiken, eventueel gecombineerd met andere slijmoplossende- en hoestprikkel dempende kruiden, zoals Tijm, Helenium, Drosera, Heemst en Althaea.

Nu nog even over dat ‘bittere’, zoals de naam van deze plant zo treffend aangeeft.

Malrove bevat een hoog gehalte aan z.g. ‘bitterstoffen’. Van de bitterstoffen is bekend, dat ze van invloed zijn op de werking van gal en lever. Malrove bevordert de galafvoer uit de lever en de galblaas.

Ik heb dit effect heel treffend kunnen waarnemen bij een aantal anorexiapatiënten.

Bij mensen die aan anorexia lijden is de spijsvertering helemaal van slag, Er is geen behoefte aan voedsel, de eetlust is verdwenen en als er toch wordt gegeten, ‘bekomt’ dat niet. Het genuttigde voedsel ligt namelijk veel te ‘zwaar’ op de maag. Vandaar ook, dat een anorexiapatiënt snel de neiging vertoont om ‘over te geven’, na het eten van wat dan ook.

Dat is een interessant gegeven. Want, let op: als je eet, voedsel tot je neemt, moet daar wel een ‘voedsel-verwerkings-mogelijkheid’ en capaciteit voor aanwezig zijn. Als dat te kort schiet, faalt, wordt het genuttigde voedsel als een ‘vreemde eend in de bijt’ ervaren. Dan kan het spijsverteringsorgaan er helemaal niets mee.

En dat leidt er dan dikwijls weer toe, dat de eetlust heel gebrekkig, minimaal is.

Al vele jaren wordt anorexia enigszins in de ‘psychische’ hoek geduwd. Dat is m.i. een niet juiste benadering. Je zou het als arts of therapeut ook eens vanuit een totaal andere hoek kunnen bekijken.

Niet die psychische kant is de primaire oorzaak, als wel het tekort schieten of falen van voldoende lever- en galwerking.

Tal van anorexiapatiënten die ik adviseerde om eens een tijdje Malrove, als Marrubiumtinctuur, te gebruiken, kregen, zelfs tot hun eigen verbazing, weer enige trek in gewoon, lekker eten. En het bekwam dan ook nog!

Malrove, een bijna uitgestorven kruid.

Heel waardevol bij luchtwegaandoeningen en vooral bij dat levensvreugde ontnemende probleem, anorexia.

Om een variant op een oud gezegde te maken:
‘Bitter in de mond’ maakt niet alleen het hart gezond, maar ook en vooral de lever en de gal.

En dat laatste draagt er beslist toe bij, dat de voor lichaam en psyché noodzakelijke voedingsstoffen weer beter worden opgenomen en verdragen, en er dus weer enige levensvreugde kan groeien.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 29-09-2019, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Sperziebonen, phaseolamine en diabetes type II.
- Vit.C, ontsmetting, Lepelblad en Mierikswortel
- Moeizaam herstel na corona virus infectie: kortademigheid, vermoeidheid etc.
- Een groente met bijzondere familieleden: andijvie
- De rode biet (kroot): een heel ‘aardse’ lekkernij!
- Heermoes, organisch kiezelzuur, huid, kraakbeen en de ‘lichtjes’ in de ogen…
- Lindebloesemthee, bij koorts, slijmvliesproblemen en ‘drukke’ kindertjes
- Voorzichtig met tuinbonen