RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Lavendel, slapeloosheid en het vegetatief zenuwstelsel.


Goedemorgen luisteraars,

En als je dan eens een keer heerlijk, helemaal ontspannen wilt slapen?
In vroeger tijd wist men het wel. In de 16e eeuw beschreef een Engelse kruidkundige dat het kruid  ‘een vertroosting voor de hersenen’ is…
We gaan het hebben over de onvolprezen Lavendel, in het Latijn: Lavandula angustifolia.
Als ik, als kind wat moeite had om in slaap te komen, omdat mijn hoofd veel te ‘vol’ was met tal van indrukken en gedachten, iets wat mijn grootmoeder loepzuiver bij mij waarnam, stopte ze, net voor ik naar bed ging, een zakje met Lavendelbloesem in mijn hoofdkussen. Het rook heerlijk en ik sliep dan meestal als een roos.
Uit overleveringen is bekend, dat de Engelse koningin Elisabeth Ie en koningin Victoria, dit kruid hoog waardeerden en het veelvuldig gebruikten, omdat het hen rust gaf, in die soms erg roerige tijden en voor het zenuwstelsel best wel moeilijke situaties.
Dat is wellicht de reden, dat in de 19e eeuw Engeland heel erg belangrijk is geweest bij de Lavendelkweek en productie.
Men paste het toe bij nervositeit, migraine en vooral als er sprake was een erg sombere, tot depressieve stemming.
Lavendel geurt heerlijk. Een weldaad voor ons reukorgaan. Die geur wordt veroorzaakt door een ‘etherische olie’ die zich in de lavendelbloesem bevindt. 
Een etherische olie is iets heel anders dan een ‘vette’ olie, zoals olijf- of zonnebloemolie.
Een etherische olie is een olie die heel snel ‘vervliegt’, of wel ‘vluchtig’ is.
De etherische olie die in  de Lavendelbloesem aanwezig is, bevat stoffen die een uitwerking hebben op het vegetatief zenuwstelsel.
En hoe werkt dat dan?
Wel, het vegetatief zenuwstelsel regelt alle lichaamsfuncties en processen. Het bestaat uit twee onderdelen, en wel, de sympathische tak en de para-sympathische tak.
De sympathicus wordt actief bij stress, gevaar en onrusttoestanden. Dan komt er ook meer adrenaline uit de bijnieren vrij, omdat adrenaline de zenuwprikkel-overdrachtsstof van de sympathicus is.
De para-sympathicus draagt er  toe bij, dat we ons kunnen ontspannen, als een koetje in de wei, ontspannen liggend onder een wilgenboom aan het herkauwen, of wel spijs verteren.
Alhoewel de moderne medische wetenschap zich maar matig interesseert voor dat unieke ‘samenspel’ tussen de sympathicus en de para-sympaticus, want het voorschrijven van kalmerings- en antidepressieve pillen  is makkelijker en lucratiever, kun je, o.a. met behulp van bepaalde kruiden –bewezen en al !!!! – dikwijls enige harmonie tussen die twee takken van het vegetatief zenuwstelsel bereiken.
Lavendel is een van die kruiden, die, op basis van de kwaliteit en werking van de genoemde etherische olie die het bevat, juist de ‘stress-tak’ van het vegetatief zenuwstelsel, dus de sympathicus, wat afremt waardoor de para-sympaticus wat meer kans krijgt om ook een steentje bij te dragen aan de noodzakelijke rust en ontspanning.
In onrustige tijden, als het hoofd ‘over-vol’ is met vele onrustige indrukken en gedachten, waardoor de slaap dikwijls heel moeilijk wil komen, dan kan een zakje lavendelbloesem in je hoofdkussen dikwijls een probaat middel zijn.
Ook kun je een klein flesje zuivere Lavendelolie kopen. Voor het slapen kun je de binnenzijde van je polsen inwrijven met 1 of 2 druppels lavendelolie. 
Dan droom je beslist geen angst en onrustdromen meer, als wel, je slaapt ontspannen, ‘als in  de armen van de geliefde’, zoals Koningin Victoria het in de 19e eeuw ooit verwoordde.
Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 06-10-2019, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Whiplash, hoofdpijn, duizeligheid, tintelende vingers en Arnica montana D30.
- Winterperikelen: bronchitis, hoest en vastzittend slijm.
- Burn-out en de kersttoespraak van koning W.A.
- Het beste goede voornemen: leef sober, natuurlijk en eenvoudig!
- Uren, dagen, maanden, jaren…en de Jeneverbes!
- Waarom vieren we op 25 december het kerstfeest?
- Over de kerstboom, dennenknoppensiroop en zingende engelen.
- December - Suikermaand!
- Advent, erwten en muizenissen
- Gierst, een zeer gezond ‘arme-lui’s voedsel.’
- Humor, humeur en vier ‘lichaamssappen’.
- Slaap voor middernacht telt dubbel.
- Herfst, hoesten, en de werking van 3 kruiden en een hoestsiroop