RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Hartoverslagen, galsteentjes, en een onrustige dikke darm.


Goedemorgen luisteraars,

Bijna iedereen kent het verschijnsel: een hartoverslag. Hartoverslagen kunnen tal van oorzaken hebben.

Om heel blij en positief te beginnen: als er iets heel vreugdevols gebeurt, een heel opwindende en gevoelvolle emotie bezit van je neemt, dan kan de hartslag behoorlijk toenemen en kunnen er zomaar een aantal ‘hartoverslagen’ optreden.

In gedichten uit lang vervlogen tijden, alsook in bepaalde Bijbelteksten lees je bijvoorbeeld, dat zijn hart ‘opsprong’ van vreugde, toen hij zijn beminde in de armen mocht koesteren. Mooie taal met veel zeggingskracht en uitbeelding.

Dat ‘opspringen van vreugde’ is dus waarschijnlijk de symbolische weergave van….een aantal fysiek waarneembare hartoverslagen.

Hartoverslagen kunnen ook ernstiger oorzaken hebben.

Hartfalen, vernauwde kransslagaderen, hartklepgebreken, of zoiets simpels als een langdurig magnesiumtekort, iets waar je een cardioloog zelden aandacht aan ziet besteden.

Naast al deze genoemde oorzaken van hartoverslagen is er nog een oorzaak die nogal eens over het hoofd wordt gezien: dat is de toestand van de galblaas en de dikke darm.

Een voorbeeldje uit mijn eigen praktijk. Jaren geleden kreeg ik bezoek van een meneer met nogal heftige extra-systolen, dus hartoverslagen. Bèta-blokkers en andere medicijnen hielpen niet. Er was al een heel scala aan onderzoeken geweest en de eindconclusie was: een cardioversie, of wel een stroomstoot onder narcose om het ritme van het hart weer regelmatig te krijgen. Maar ook dat bleek al snel niet het beoogde effect te hebben. Bijna in paniek vertelde de beste man, dat de artsen nu van plan waren om een stukje in de hartspier, waar zich die ritme verstorende ‘zender’ bevond, weg te branden.

Wat ik daar nu van vond, en of  ik misschien nog een andere oplossing in de bureaula had liggen.

Tja, daar zit je dan als therapeut die zelf beslist geen cardioloog is!

Maar gelukkig had ik destijds erg veel geleerd en praktijkervaring meegekregen van de toen nog praktiserende , al wat oudere huisartsen, zeg maar de ‘voor-oorlogse-generatie’.

Van hen had ik geleerd, dat galstenen, galstuwingen en onrustige dikke darmen, ook een oorzaak van hartoverslagen kunnen zijn.

Dus vroeg ik aan mijn bezoeker: hebt u wel eens last, een pijnlijk gevoel achter uw rechterschouderblad, want dat treedt dikwijls op als er wat scherpe galsteentjes in de galblaas of galgangen rondzwerven.

De beste man keek me aan of ik een helderziende was en knikte royaal: ja, daar heb ik al een paar jaar last van, soms heftig en soms veel minder.

Oké, adviseerde ik, overleg eens met uw huisarts of hij wil laten onderzoeken of er sprake kan zijn van galstenen.

Dat gebeurde en inderdaad, er zaten nogal wat scherpe galsteentjes in galblaas en galgangen. Die zijn toen verwijderd en….de beste man heeft daarna zeer zelden meer last gehad van hartoverslagen, mits hij ook wat op zijn voeding lette.

Ook een geïrriteerde, of chronisch ontstoken dikke darm kan de oorzaak zijn van hartoverslagen, zeker na een copieuze en meestal onverstandige maaltijd.

Samenvattend: de oorzaak van steeds maar weer die onrustig makende hartoverslagen hoeft beslist niet altijd in het hart zelf aanwezig te zijn. Gal, lever en dikke darm kunnen ook een aandacht vragend deuntje meetrommelen.

En als jouw hart  eens een keer ‘opspringt’ van vreugde?

Wees dan blij dat je een gezond reagerend hart bezit, want een gezond hart zal altijd ‘registreren” als het jouw vreugde en enthousiasme ervaart, al is het maar een ‘overslagje”….

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 20-10-2019, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Onrust en spanningen bij de jeugd en de kalmerende kracht van Zilverlinde.
- Bescherming van bronchiën en longen, Tijm, Zonnedauw, Maarts Viooltje en Longenkruid.
- Winterhanden en –voeten, doorbloeding, rozemarijn, en meidoornbloemen.
- Kiezen we voor ‘gelukkig’ of ‘zinvol’ als Nieuwjaarswens?
- Oudejaarsavond, jeneverbes, en het reinigen van ‘kwaaie’ restanten!
- Een vreemde Kerst: over Licht, eenzaamheid en Melissethee.
- December-eetgenot, opgeblazen gevoel en Karwij ter ‘ontluchting’.
- Toverhazelaar (Hamamelis), spataderen en vermoeide benen
- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering