RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


De genezende werking van STILTE……


Goedemorgen luisteraars,

Je kunt alle actuele ellende wel proberen aan te kaarten, bespreekbaar te maken, in de hoop dat er misschien toch iets ten goede kan veranderen, maar dat heeft weinig zin, omdat economische belangen het altijd zullen blijven winnen van gezondheid en een bij het welzijn van de mens passende leefomgeving.

Nee, ik ga het niet hebben over die stikstof ellende, over het teveel aan CO2 uitstoot, over de toename van medicijnresten en landbouwgif in ons drinkwater, als wel over iets dat van uniek belang is voor de gezondheid en het welbevinden van ieder mens….

Nu zeg ik even 5 tellen helemaal niets……

 

 

 

Ja, hallo, daar ben ik weer. En, wat hebt u waargenomen? Jawel…..STILTE…… 5 seconden even helemaal stil.

Steeds meer mensen blijken last te hebben van, en gebukt te gaan onder het vele lawaai, de constant aanwezige geluiden uit hun omgeving. In het westen van ons land is dat heftiger dan in Emmercompascuum. Vliegtuigherrie, geluid dat van de snelwegen komt, bedrijven in de buurt, die dikwijls 24 uur per etmaal een zekere geluidsproductie de omgeving in sturen.

In de kranten en andere media lees ik regelmatig, hoe zelfs kinderen last hebben van de afwezigheid van die heel noodzakelijke stilte, alleen al om ontspannen en  menselijk noodzakelijk goed te kunnen slapen.

Belangrijke vraag: waarom is STILTE van zo’n groot belang voor het gezond kunnen functioneren van een mens?

Overdag mag er best wat geluid of soms enig lawaai zijn. Dat was in de Middeleeuwse stadjes en dorpen ook wel eens het geval, want er werd best wel rumoerig geleefd.

Maar ’s avonds en ’s nachts, zeg maar de tijdspanne, dat de kippen op stok gaan, dan moet er voldoende rust en stilte zijn.

Die stilte is nodig om te kunnen slapen, om het zenuwstelsel een kans te geven zich te herstellen van alle drukte en indrukken die de hele dag ervaren zijn.

Overdag is de z.g. sympathische tak van het vegetatief zenuwstelsel actief. Dan komt er wat meer adrenaline in je bloed, waardoor we beter op ‘onze hoede’ kunnen zijn, waakzaam, alert en slagvaardig. Maar ’s nachts heeft het zenuwstelsel behoefte aan rust en stilte, Dan moet het ‘denkhoofd’ even uitgezet worden, om rustig en ontspannen te kunnen slapen. Dan kan de para-sympatische tak van het vegetatief zenuwstel actief worden, om de ‘impact’ van de ervaren indrukken en stress-momenten op ons lichaam te herstellen en ‘bij te sturen’. En dat gebeurt dus vooral tijdens de slaap.

Maar….dat herstel wordt verstoord als er geen rust en stilte is, want omgevingsgeluiden, ook al zijn ze herkenbaar, activeren altijd de sympathische tak van het vegetatief zenuwstelsel, dus het ‘waakzaam zijn’, het op je hoede zijn, want geluiden of herrie kan ook een ‘gevaar’ betekenen.

Stilte, met name ‘s avonds en gedurende de nacht is dus echt van groot en vitaal belang voor onze gezondheid. Je zou STILTE kunnen aanmerken als een uniek geneesmiddel!

Eigenlijk zou  ik wel een lofzang op de stilte willen zingen.

Oei, dat lijkt erg tegenstrijdig, want het zingen van zo’n lofzang geeft immers ook weer geluid.

Nee, niet de lofzang als uiterlijk vertoon, maar een lofzang, die heel diep in jezelf, van binnen op kan klinken, als de stilte en rust gevoeld en ervaren wordt.

Dat geeft rust en evenwicht in het menselijk functioneren, en dat leidt altijd tot een innerlijk gevoelde vreugde en dankbaarheid.

Vandaar die ‘stille’ lofzang op de STILTE!!!

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 27-10-2019, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Onrust en spanningen bij de jeugd en de kalmerende kracht van Zilverlinde.
- Bescherming van bronchiën en longen, Tijm, Zonnedauw, Maarts Viooltje en Longenkruid.
- Winterhanden en –voeten, doorbloeding, rozemarijn, en meidoornbloemen.
- Kiezen we voor ‘gelukkig’ of ‘zinvol’ als Nieuwjaarswens?
- Oudejaarsavond, jeneverbes, en het reinigen van ‘kwaaie’ restanten!
- Een vreemde Kerst: over Licht, eenzaamheid en Melissethee.
- December-eetgenot, opgeblazen gevoel en Karwij ter ‘ontluchting’.
- Toverhazelaar (Hamamelis), spataderen en vermoeide benen
- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering