RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Herfst, hoesten, en de werking van 3 kruiden en een hoestsiroop


Goedemorgen luisteraars,

Naarmate de dagen korter worden, de kracht van de zon afneemt en regen, wind en guurheid het blad van de bomen verwaait, is er dikwijls enige toename van problemen met de luchtwegen te constateren,

Huisartsen kennen dit verschijnsel ook, want er komen wat meer mensen op het spreekuur met bronchitis, hoest, en keelproblemen.

Een oude huisarts vertelde me ooit eens: als de herfst vordert en zijn schreden zet in de donker wordende natuur, neemt de kans op luchtweg- en ademhalingsperikelen altijd wel enigszins toe. Mensen worden wat hoesterig, ademen niet meer helemaal vrij , eigenlijk net als de bomen. Die ademen in de herfst ook niet meer voluit, omdat hun ‘longen’ weggewaaid zijn, hun bladeren.

Ik vond dat toen wel een heel mooi beeld, die vergelijking tussen de menselijke bronchiën en longen, en de van bladeren vol zittende kruin van een boom, want de bladeren van een boom, kun je, biologisch bezien, inderdaad aanmerken als zijn ‘ademhalingsorganen’. Immers, het blad neemt CO2 uit de lucht op en na de verwerking daarvan wordt er O2, zuurstof, uitgeademd. Bij de mens is dat precies andersom . Of wel, hoe boeiend zijn als de processen en samenhangen in de natuur toch altijd weer!!

Nu kun je je afvragen: waarom zie je ieder jaar weer, enige toename van bronchie- en longirritaties, naarmate de herfst vordert?

Dat moet beslist te maken hebben met de kwaliteit en de activiteit van ons afweersysteem. Als dat afweer systeem wat minder ‘vaardig’ actief is, neemt de kans op lichamelijke ongemakken altijd wel enigszins toe.

Uit tal van onderzoeken is duidelijk geworden, dat zonlicht en klimatologische omstandigheden bij een aantal mensen van invloed kunnen zijn op het functioneren van het afweersysteem.

Mensen met gevoelige slijmvliezen van longen en bronchiën, en vooral ook de wat ouder wordende mensen, bij wie de kwaliteit van longen en bronchiën wat af kan nemen, zijn dan spreekwoordelijk ‘het haasje’.

Wat te doen, als je dan toch ‘het haasje’ bent?

Raadpleeg bij benauwdheid en langdurige hoest altijd de huisarts. Vooral bij ouderen moet een longontsteking uitgesloten worden!

En dan……

Probeer iedere dag enige tijd te wandelen in de vrije natuur. Bewegen en schone lucht is van grote waarde voor het functioneren van de luchtwegen.

Let vervolgens ook op je voeding. Vermijd vooral die dikwijls toegevoegde ‘conserveermiddelen’ en ‘smaakversterkers’. Die kunnen er namelijk toe bijdragen dat er veel ‘histamine’ vrijkomt, wat de slijmvliezen heftig kan irriteren.

En bij zo’n vastzittende hoest, en vastzittend slijm, komen drie kruiden en een hoestsiroop in aanmerking.

 Tijm, Drosera en Quebracho. Een combinatie van deze drie kruidentincturen en daarvan dan 3 x daags 25 druppels, werkt dikwijls prima om de bronchiën te beschermen en het werkt ook ontsteking werend.

En als de hoest echt hardnekkig is, het slijm nauwelijks opgehoest kan worden, dat is het gebruik van Heleniumsiroop aan te bevelen. Heleniumsiroop wordt gemaakt van de wortels van de Inula Helenium, de Griekse Alantwortel.

In de 16e eeuw al geroemd en geprezen vanwege de heilzame werking ervan op de bronchiën.

De natuur heeft beslist iets waardevols te bieden, als de zonnekracht afneemt, de guurheid van de herfst haar sporen trekt, en het afweersysteem op een wat lager pitje gaat hoest-pruttelen.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 03-11-2019, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Lindebloesemthee, bij koorts, slijmvliesproblemen en ‘drukke’ kindertjes
- Voorzichtig met tuinbonen
- Zoutgebruik en onze nieren
- Kropsla, broom en ‘schone dromen’
- Pinksteren en de pinksterbloem
- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Als bij ouderen de eenzaamheid toeslaat; over Melissa en Lavendel.
- Het afweersysteem: Eenvoud is het kenmerk van het ware!!
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.