RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Slaap voor middernacht telt dubbel.


Goedemorgen luisteraars,

Al vanaf mijn jongste jaren had ik een diepgaand verschil van mening met mijn vader. Hij was een man die het liefst zoals hij zelf zei: ‘met de kippen op stok ging’, erg vroeg naar bed. Want, zo beweerde hij gedurende zijn lange leven steeds maar weer: slaap voor twaalf uur ’s nachts telt dubbel. Dat is een genezende slaap. Hij was dus iemand die van vroeg naar bed en vroeg opstaan hield.

Al weer  jaren geleden deed ik in mijn praktijk een onderzoekje naar de effecten van slaap. Tijdens de slaap gebeurt er fantastisch veel in de biochemie van ons lichaam. We liggen dan weliswaar bewusteloos te snurken of te dromen, maar toch…

Vandaag wil ik daar iets over uitleggen en ik moet  bekennen dat mijn oude, goede vader toch wel een beetje veel gelijk heeft gehad met zijn visie: met de kippen op stok draagt bij aan onze gezondheid.

Wat is het geval?

Gedurende de dag, zeg maar de periode dat we bewust en wakker leven, krijgen we tal van voedingsstoffen binnen, alsook een enorme hoeveelheid psychische indrukken te  verwerken. Dat wordt tijdens de slaap allemaal verwerkt. Er treedt als het ware een verbranding/verwerkingsproces op. Verbranding geeft afvalstoffen. Bij de auto is dat uitlaatgas en bij de mens zijn dat de stofwisselings-afvalprodukten. Die moeten uit het lichaam verwijderd worden, want ophoping van die afvalstoffen geeft op den duur, meestal problemen, soms zelfs  ernstige problemen.

Hoe verloopt nu dat verwijderen van de verbrandings-afval-troep in het menselijk lichaam? Dat gebeurt  o.a. via de nieren. Die zuiveren  het bloed waarin de afvalstoffen terecht zijn gekomen. En wanneer werken de nieren, qua afvalreiniging optimaal? Niet overdag, maar vooral in de uren voor twaalven en daarna, mits we echt slapen.

Dit alles is door een Engelse arts, dr. Alexander Haich in 1887 reeds bewezen en diepgaand onderzocht en beschreven.

Het wonderlijke is, dat de nieren en de stofwisseling van de mens, alsook van dieren en planten, helemaal meeleeft met het ‘zonne’ritme. Kijk maar in de dierenwereld. Wanneer gaan de kippen op stok, of wel, wanneer trekken de dieren zich even terug uit het waakzame leven? Een half uur na zonsondergang. En wanneer komen ze weer in de bewuste wereld te voorschijn? Een half uur voor zonsopgang.  Ouderwetse boeren stonden vroeger meestal om vier uur ’s morgens op. Ze gingen zeker niet later dan tien uur ’s avonds naar bed. Een mens heeft gemiddeld acht uur slaap nodig. Maar…van tien tot vier uur is toch maar zes uur op de klok. Als de uren voor twaalf dubbel tellen, dan is slapen van tien uur ’s avonds tot vier uur ’s morgens wel acht uur, omdat die uren van tien tot twaalf dubbel tellen, qua fysiologische en biologische betekenis.

In mijn praktijk heb ik de afgelopen  40 jaar vele keren mensen ontmoet met tal van klachten die ik steeds kon relateren aan het feit dat ze bijvoorbeeld al jaren in ploegendienst werkten, dus zeer regelmatig ’s nachts moesten werken. Een keertje zal geen kwaad kunnen, maar jaren achtereen ‘s nachts werken leidt dikwijls tot bepaalde fysiologische verstoringen en dus lichamelijke klachten.

Overdag slapen, ook al is het acht uur, geeft niet die ‘reiniging’ van het lichaam, die gedurende de slaap van bijvoorbeeld 23 uur tot 7 uur wel wordt gerealiseerd.

Advies: als u steeds te moe bent, wat stresserig, wat, zoals we dat noemen,’niet lekker in je vel’ zit, begin dan eens een paar maanden heel erg op tijd, dus enige uren voor middernacht te gaan slapen. Want…op tijd en met de kippen op stok gaan, geeft soms gouden eieren, die je overigens niet bij de bank kunt verzilveren!!.

Graag weer tot de volgende week.

Copyright, 10-11-2019, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Zomertijd en de ‘orgaanklok’.
- Coronavirus ellende en nuttige adviezen, deel 2
- Jicht, urinezuur, Essenblad en de Duivelsklauw…
- Allergie, hooikoorts en een suiker-, zuivelvrij dieet.
- Te veel maagzuur, maagzuurremmers en onverstandige voeding
- Lage rugklachten, wandelen en de Kolokwint….!
- Prostaatvergroting (goedaardig) en de Pygeum Africanum
- Ernstige virale dreigingen, het Chinese coronavirus en ons afweersysteem.
- Winterperikelen: bronchitis, hoest en vastzittend slijm.
- Burn-out en de kersttoespraak van koning W.A.