RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Jaap Huibers


Gierst, een zeer gezond ‘arme-lui’s voedsel.’


Goedemorgen luisteraars,

Gierst is een weinig bekend graangewas. Gelukkig is het nog steeds verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels. Gierst lijkt, waar het zijn aren betreft, enigszins op haver. Dus ook geen vaste aar met korrels tegen elkaar aan, zoals bij tarwe, rogge en gerst, maar vrijuit waaierende korrels. Gierst groeit bij voorkeur op een zanderige bodem die veel mineralen bevat. Vroeger werd gierst dan ook wel ‘zandtarwe’ genoemd.

Gierst heeft warmte nodig om goed te kunnen groeien, vandaar dat het bij voorkeur in de tropen en subtropen werd verbouwd.

De Latijnse naam van gierst is Panicum milliaceum. Panicum is afgeleid van het Latijnse woord panis, dat brood betekent.

Toch kun je geen brood bakken van gierst omdat het geen gluten bevat die nodig zijn voor het rijzen van het deeg. Desondanks werd gierst in vroeger tijd dikwijls gegeten, maar dan als pap of brei. Gierst past als het ware in het rijtje: boekweitpap, gierstpap,havermoutpap.

 Gierst werd In vroegertijd ‘armelui’s voedsel’ genoemd, maar toch…O zo gezond omdat de gluten ontbreken. Gluten zijn voor erg veel mensen erg belastend, omdat de darmen dikwijls niet de benodigde hoeveelheid enzymen produceren om die gluten te kunnen omzetten en verteren. 
Gierst bevat een hoog gehalte aan kiezelzuur, evenals de haver. Kiezelzuur speelt een unieke rol in het lichaam. Zonder kiezelzuur zouden onze zintuigen ondenkbaar zijn. De lens van het oog, het trommelvlies van het oor, de huid, het bestaat allemaal uit hoge concentraties aan kiezelzuur.

Kiezelzuur, ook wel silicium of silicea genoemd, geeft glans aan de huid, ogen en trommelvlies. Kiezelzuur heeft een sterk ontstekingremmende werking. Gierst activeert zoveel ‘vuur’ in het lichaam van een mens, dat hetgeen er niet in thuishoort, uitgedreven wordt.

In het Cruydeboeck van Dodonaeus uit 1554 staat over gierst o.a. 
“Water van Hirs (hirs is de oud Nederlandse naam voor gierst) gedronken, doet zweten. Een papken van Hirsen-meel gemaakt, stop den cammerganck, maar doet het pissen rijsen.”

O wonderschone oude Nederlandse taal. Cammerganck is het oude woord voor diarree. Als je een papje eet van Gierst stopt dat de diarree, maar je gaat er wel meer van plassen (of, zoals Dodonaeus zegt: doet het pissen rijzen).

In mijn eigen praktijk heb ik vele keren de heilzame werking van gierst kunnen toetsen en ervaren. Bij patiënten die gebukt gaan onder zo iets ellendigs als colitis ulcerosa of haar broertje, de ziekte van Crohn, waarbij sprake is van een zeer ernstige, permanent aanwezige ontsteking van dunne-, of dikke darm,  blijkt hirs, of wel gierst een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan het genezingsproces. Breng een paar eetlepels gierst met twee bekers water aan de kook, zet het vuur uit en laat het afkoelen en vervolgens een nacht afgedekt staan. Drink vervolgens van dat gierstwater en uw darmen zullen er erg gelukkig mee zijn. 
Tenslotte een heel gezond gezonde erwtensoeprecept:

Kook spliterwten, prei, knolselderij,ui, wortels en bladselderie.Voeg de laatste 15 a 20 minuten van de kooktijd tenslotte twee eetlepels gierst toe en een ruime eetlepel roomboter.

 Voorwaar, een erwtensoep met een levenskracht en vitaliteitwaarde die zijn weerga niet kent, en, nog vreselijk lekker ook.

Luisteraars, graag weer tot volgende week.

Copyright, 24-11-2019, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Lage rugklachten, wandelen en de Kolokwint….!
- Prostaatvergroting (goedaardig) en de Pygeum Africanum
- Ernstige virale dreigingen, het Chinese coronavirus en ons afweersysteem.
- Pijnlijke aften, Saliethee, Ratanhia en Tormentilla
- Whiplash, hoofdpijn, duizeligheid, tintelende vingers en Arnica montana D30.
- Winterperikelen: bronchitis, hoest en vastzittend slijm.
- Burn-out en de kersttoespraak van koning W.A.
- Het beste goede voornemen: leef sober, natuurlijk en eenvoudig!
- Uren, dagen, maanden, jaren…en de Jeneverbes!