RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Advent, erwten en muizenissen


Goedemorgen luisteraars, 

Vandaag is het 1e adventzondag. Voor tal van mensen in deze tijd, zeker in een mondiale, multi-culturele samenleving, zal dat weinig of geen betekenis meer hebben.

Advent is immers een specifiek christelijke aangelegenheid.

De vier adventzondagen vormen  de ‘opmaat’ naar het kerstfeest.

Dat ligt eigenlijk al besloten in de betekenis van het woord advent: ‘verwachting’. Gedurende de vier advent weken zijn we in ‘verwachting’, van het kerstfeest dat komen gaat.

Wat nu zo interessant is: al voor het begin van het christendom, vierden tal van Europese volkeren ook iets wat je zou kunnen aanmerken als een soort advent viering, want wat wil het geval?

De advent periode, dus die vier weken voor kerst, is de tijd, dat de zon op weg is naar zijn laagste stand aan de hemel. Het is de donkerste periode van het jaar.

Gedurende die periode werd de ‘rommel’, de narigheden en ‘duistere’ kanten van het leven van het verstreken jaar, zoveel als mogelijk is ‘opgeruimd’, zodat men bij het begin van het opnieuw gaan stijgen van de zon, zo vanaf kerst, schoon en zuiver het nieuwe Licht tegemoet kon treden.

En hoe trachtte men dat te realiseren, ooit, in dat verre verleden?

Tja, en dan komen er toch weer heel interessante dingen aan de orde.

Vanaf de eerste adventzondag, gooiden en smeten die oude Germanen gedroogde erwten in alle hoeken van hun woningen. Waarom? Om er voor te zorgen, dat de muizen het komend jaar weg zouden blijven.

Waarom nu speciaal die muizen en die erwten?

Kijk, dat zouden we misschien kunnen begrijpen als we even acht slaan op dat oude woord ‘muizenissen’, dat immers is afgeleid van de muis.

Muizenissen…Dat kun je vertalen met: getob over allerlei kleinigheden, waardoor je psychisch bezien, wat ‘tobberig’ kunt worden en dus niet meer vreugdevol en je ‘van binnen vrij voelend’ kunt leven.

Door de erwten in alle hoeken van de woning te gooien, werden niet alleen de muizen bezworen en verdreven, maar ook de muizenissen, zoals ze zich in ons psychisch beleven kunnen voordoen. Het gooien van erwten was dus eigenlijk zo’n oud ritueel, om je weer te bevrijden van tobberijen, waardoor de ‘poort van het nieuwe Licht’ weer vrij en van binnen ‘schoon’ betreden kon worden.

Het aardige is, dat een van mijn overgrootmoeders van mening was, dat je een echt ‘heel goeie’ erwtensoep kon maken vanaf het begin van de adventtijd. Ook weer heel boeiend, want erwten spelen in de oude kruidengeneeskunde een rol van betekenis. Het eten van gedroogde erwten waar dan o.a. erwtensoep van werd gekookt, droeg daadwerkelijk bij aan het activeren van de darmen.

Als er sprake was van obstipatie, heel trage stoelgang of verstopping, dan werden erwten inzet om de darm-beweging weer op gang te krijgen.

Dat kun je eigenlijk weer opvatten als een ‘schoonmaakproces’, en dat komt dan weer helemaal overeen met dat oude ritueel van het gooien met erwten, om de muizen te verjagen.

Eerste Adventzondag: een bijzonder moment in het jaarritme en het begin van vier weken ‘muizenissen’ opruimen, waarbij een ouderwets, zelf gekookt erwtensoepje  zomaar zou kunnen helpen om je darmen te activeren en de’ boel van binnen’ te reinigen van oud zeer.

Vier weken in ‘verwachting’, op weg naar het Nieuwe Licht, dat met kerst weer gaat schijnen en klimmen aan de hemelboog.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week,

Copyright, 01-12-2019, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Vit.C, ontsmetting, Lepelblad en Mierikswortel
- Moeizaam herstel na corona virus infectie: kortademigheid, vermoeidheid etc.
- Een groente met bijzondere familieleden: andijvie
- De rode biet (kroot): een heel ‘aardse’ lekkernij!
- Heermoes, organisch kiezelzuur, huid, kraakbeen en de ‘lichtjes’ in de ogen…
- Lindebloesemthee, bij koorts, slijmvliesproblemen en ‘drukke’ kindertjes
- Voorzichtig met tuinbonen
- Zoutgebruik en onze nieren