RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Over de kerstboom, dennenknoppensiroop en zingende engelen.


Goedemorgen luisteraars,

Ze dragen beslist bij aan die gezelligheid, die sfeer die we graag met Kerst om ons heen wensen. Ze geuren, als ze bij de aankoop niet al te oud zijn, beslist aantrekkelijk.

Als we al die sfeermakers bij elkaar optellen, staande in bijna alle huizen, dan is er een behoorlijk groot bos verhuisd naar binnenskamers.

Ja, u begrijpt het al: de kerstboom.

Nu bestaat er een merkwaardig misverstand. Een heel oud, uit Duitsland stammend kerstliedje heeft als tekst:

O Denneboom, O denneboom, wat zijn je takken wonderschoon.

Maar luisteraars, wat bij u, als kerstsfeer verhogend boompje in de kamer staat, dat is geen dennenboom, als wel een spar. Hoe kun je dat waarnemen, het verschil tussen een den en een spar? Heel makkelijk.

Een dennenboom heeft naalden die paarsgewijs uit de takken groeien, dus een koppeltje van twee, en bij de spar staat er altijd één naald, uit de tak komend.

Om toch wat in de kerstsfeer te blijven ga ik u iets vertellen over de geneeskrachtige werking van de dennenboom.

De beroemde Griekse arts Hippokrates roemde de den, vanwege de goede werking bij verkoudheid, hoest, slijmvorming, bronchitis en jicht.

De 16e eeuwse Vlaamse arts en kruidkundige Rembertus Dodonaeus beschrijft in zijn Cruydeboeck uit 1554, hoe de den werkzaam blijkt te zijn. In die mooie oude taal zegt hij: de den is van grote waarde om ‘den borst te zuiveren’.

Of wel, de longen en bronchiën weer vrij te maken van alle narigheid die zich daar heeft voorgedaan.

Ook prijst hij de den aan, als een probaat middel om ‘de fluimen te lossen’, of wel, het vastzittende slijm, de fluimen, los te maken. Prachtig die oude taal en zegswijzen.

De den is overigens vanaf het midden van de 19e eeuw ook gebruikt om de duinen te beschermen tegen het wegstuiven van het duinzand.

Helm en dennen moesten het duinzand wat vasthouden, zodat het niet bij iedere storm zou verdwijnen en dus de duinen aftakelden.

Wat werd er vooral gebruikt van de den?

Aan het uiteinde van de dennentakken bevindt zich de dennenknop. Uit die knop groeit het aankomend jaar de nieuwe scheut van de dennentak. Die dennenknop bevat veel hars en etherische oliën. Knijp maar eens in zo’n dennenknopje, en je ruikt direct die karakteristieke geur van de etherische olie in de knoppen.

Al vele jaren wordt er uit die dennenknoppen een siroop gemaakt. Soms met de naam dennenknoppensiroop, soms met de Latijnse naam van de den: Pinus Sylvestris siroop.

Die tweede naam, sylvestris, betekent letterlijk: in het bos groeiend.

Ook kun je de etherische olie van de Pinus sylvestris verkrijgen. Mensen met wat zwakke longen en bronchiën krijgen dikwijls opmerkelijk meer ‘lucht’, als ze aan het badwater enkele druppels van die etherische olie toevoegen, en het ruikt heerlijk, alsof je je hoog in de bergen bevindt vol van écht schone lucht.

O Denneboom, O Denneboom, ja, wat zijn je knoppen, met al die geneeskrachtige eigenschappen, toch wonderschoon.

In dat barre, koude en gure jaargetijde, als de longen en de bronchiën het soms wat moeilijk kunnen hebben….

Zeker de moeite waard, om de dennenknoppensiroop, of zelfs de tinctuur van de naalden en knoppen, te baat te nemen.

Want wie met behulp van de dennenboom zijn luchtwegen kan vrijmaken, en dus weer gezond kan ademen,  die mens kan dan uit volle borst zingen, op Eerste Kerstdag: Hoor, de Engelen zingen de eer….. Tja, en dan wordt het misschien wel écht Kerstfeest, ook helemaal van binnen, in uzelf, dankzij die heerlijkheden die  in de dennenknoppen verborgen zijn.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 15-12-2019, Jaap Huibers.

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Als bij ouderen de eenzaamheid toeslaat; over Melissa en Lavendel.
- Het afweersysteem: Eenvoud is het kenmerk van het ware!!
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.
- Een iets verhoogde bloeddruk in spannende tijden!
- Overgewicht en verstandig afvallen
- Een wonderlijk paasfeest…..
- Longschade door Coronavirus, over Silicium (kiezelzuur) en Gevlekt Longkruid.