RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


December - Suikermaand!


Goedemorgen luisteraars,

De wat oudere luisteraars hebben er vast nog wel enige herinnering aan: die oude Nederlandse namen voor de maanden van het jaar. Februari werd de sprokkelmaand genoemd, april de grasmaand, mei de bloeimaand, augustus de oogstmaand, oktober de wijnmaand en december….? Dat was, heel praktisch bekeken, de wintermaand, om even een greep te doen uit die oude Maand-namenlijst.

Eigenlijk zou ik die oud Nederlandse naam voor de decembermaand willen wijzigen. Wintermaand is op zich prima, maar zou het niet beter en duidelijker zijn als we de decembermaand de Suikermaand gaan noemen? Want wat is het geval?

Gedurende geen enkele andere maand van het jaar, passeert zoveel suiker de mond en het keelgat als in december.

Sinterklaas, kerst, oud- en nieuw, allemaal feestelijk uitgestalde momenten, waar de zoetigheid royaal de boventoon voert. Chocolade letters, marsepein, pepernoten, gevulde speculaas, kerst kransen, kerststollen en wat al niet meer, aan zoet bedoelde suikerovervloed.

Ja, december is de maand waar suiker een royale plaats heeft gekregen, zo door de loop der jaren.

Oké, ik kan erg genieten van een goed gebakken speculaasje of van een knapperig kerstkransje van ‘echte bakkers kwaliteit’, zo eens per jaar, maar je kunt je wel afvragen, welk effect al die december zoetigheid op het functioneren van ons lichaam heeft, en dus ook op onze gezondheid.

En dat is een heel interessant iets.

Dan moeten we ons een momentje verdiepen in de fysiologische processen, zoals die zich afspelen in ons lichaam.

Suiker, zoals aanwezig in al die decemberlekkernijen, behoort tot de groep der z.g. koolhydraten.  Koolhydraten worden via het spijsverteringsproces, zoals dat zich afspeelt in maag en darmen, omgezet in het lichaams-eigen glucose, ook wel het bloedsuiker genoemd.

De natuurlijke, of wel de niet-bewerkte koolhydraten tref je vooral aan in granen, groenten en fruit. Die puur natuurlijke koolhydraten kun je aanmerken als de ‘langzame koolhydraten’, of wel, er moet tijdens het spijsverteringsproces nog veel aan ‘ver-sleuteld’ worden om er puur glucose van te maken.

De suiker die aanwezig is in al het decemberlekkers, behoort weliswaar tot de groep der koolhydraten, maar het is een vorm van suiker die weinig ‘spijsverteringbewerking’ nodig heeft, omdat die gebruikte kristalsuiker bestaat uit glucose en fructose, of wel, vruchtensuiker.

Zo’n eenvoudiger vorm van koolhydraten komt vele malen sneller in het bloed terecht, dus ook in weefsels en organen, dan die veel complexere, ‘langzame’ koolhydraten uit granen, groenten en fruit.

De decembermaand suikers zou je kunnen aanmerken als ‘snelle suikers’. Een van de gevolgen van het nuttigen van die gewone, meest gebruikte kristalsuiker is, als je er flink wat van binnenkrijgt, een te plotselinge stijging van het bloedsuiker, glucose.

Glucose is in de kern een energie-leverancier, maar een te snelle toename van glucose in het bloed, kan tot gevolg hebben, dat je honds-moe wordt, jouw heldere denkvermogen wat inzakt, of wel, je raakt wat ‘besuikerd’ omdat er enige ‘oorlog’ ontstaat in de normale opbouw van de energieprocessen in de lichaamscellen.

Langdurig en regelmatig een teveel aan suiker, kan zelfs de oorzaak zijn van het ontstaan van suikerziekte op oudere leeftijd, type diabetes-II, en zelfs het cholesterol blijkt te stijgen t.g.v. veel te veel suikergebruik.

Kortom, prima dat er suikers bestaan, maar gebruik het met mate en verstand.

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe…

Allemaal heel aardig en gezellig, maar de Goed Heilig man had toch minstens een klein adviesje kunnen meegeven, bijvoorbeeld: wie teveel lekkers eet is niet zoet en krijgt dus de roe. Ja, ja…

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 08-12-2019, Jaap Huibers.

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Als bij ouderen de eenzaamheid toeslaat; over Melissa en Lavendel.
- Het afweersysteem: Eenvoud is het kenmerk van het ware!!
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.
- Een iets verhoogde bloeddruk in spannende tijden!
- Overgewicht en verstandig afvallen
- Een wonderlijk paasfeest…..
- Longschade door Coronavirus, over Silicium (kiezelzuur) en Gevlekt Longkruid.