RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Uren, dagen, maanden, jaren…en de Jeneverbes!


Goedemorgen luisteraars,

Over enkele dagen kunnen we, als ieder jaar, die hoogst merkwaardige avond beleven: oudejaarsavond!

Misschien wel de meest ongezonde avond van het jaar, zowel voor mensen, dieren, alsook voor de natuur. Vette happen, royaal aan de alcoholische spiritualiën en tenslotte het knallende en meer dan smerige vuurwerk.

Tja, het is nu eenmaal zo en daar zal wellicht weinig aan veranderen, want veel mensen doen al die dingen, als een soort ‘behoefte-bevrediging’, zonder ook maar even na te denken over de mogelijke consequenties van het getoonde gedrag!

Ik kies even voor een misschien wel interessante benadering van oudejaarsavond.

Er is namelijk een plant, een struikachtige boom, die in het verleden een rol heeft gespeeld bij de oudejaarsavond viering.

Dat is de Jeneverbes, in het Latijn: Juniperus communis.

In het ‘verre oosten’ van Twente ligt het stadje Ootmarsum. Iets ten noorden ervan, richting Lage (Duitsland), bevindt zich het Springendal, waar tal van beekjes uit de grond opwellen, maar waar ook vele jeneverbesbomen groeien.

In die streek, grenzend aan Duitsland, werden in het verleden, op oudejaarsavond, altijd enkele jeneverbestakken aan de deur bevestigd.

En het hoe en waarom daarvan?

Dat zouden we kunnen opmaken uit de Duitse naam van de jeneverbes, namelijk: de Wacholder, of wel, de ‘waakzame’, de plant die de wacht houdt.

Hoe zou je dat weer kunnen duiden?

Wel, oudejaarsavond en om 12 uur ’s nachts, het begin van het nieuwe jaar, vraagt in wezen om twee dingen, namelijk, het opschonen en achter je laten van het oude jaar en op een gezonde en alerte manier ‘waakzaam’ aan het nieuwe jaar beginnen.

De jeneverbes, de Wacholder, heeft dat allemaal in zich.

Door de eeuwen heen heeft men dat kennelijk zo ervaren en waargenomen en werd het allemaal tot een ‘volksgebruik’, want wat is het geval?

De jeneverbes blijk een bijdrage te kunnen leveren aan een grondige ‘schoonmaak’ van het lichaam.

De tinctuur van jeneverbessen werkt namelijk zeer water afdrijvend en vooral ‘bloedzuiverend’. Je moet het ook altijd in spaarzame, matige doseringen gebruiken.

De beroemde Vlaamse arts, Rembertus Dodonaeus schrijft in zijn Cruydeboeck uit 1554, dat de jeneverbes “water doet aanmaken’, of wel, de nieren aanzet tot dat belangrijke reinigingsproces.

Die bijzondere jeneverbes, en dat op oudejaarsavond, de avond waar we on eigenlijk zouden moeten ontdoen van alles wat in dat oude jaar misschien en beetje anders gestalte had kunnen krijgen.

Dat is in feite een zelfreinigingsproces, en daar kan de jeneverbes zomaar een beetje bij helpen, alleen al op puur lichamelijk niveau.

Er bestaat een beroemd lied voor de oudejaarsavond, dat in vele kerken werd gezongen: Uren dagen maanden jaren… Die tekst was ontsproten aan het brein van de dichter Rhijnvis Feith, die leefde van 1753 tot 1824, Aan het slot van het eerste couplet geeft hij een bijzonder staaltje ‘doemdenken’ ten beste. Hij schrijft: ‘Al het heden wordt verleden, schoon ’t ons toegerekend blijft’.

Help, help, waar zijn mijn antidepressieve pillen?

Dat ‘verleden’ blijft ons niet toegerekend, als we onszelf, zowel in psychische als lichamelijke zin proberen te ‘reinigen’ en wat nieuwe geestkracht in onszelf willen ontwikkelen.

Toch wel bijzonder, dat de jeneverbes, de Wacholder, de waakzame, daar o.a. als volksgebruik, een rol in heeft gespeeld: reinigend, bloedzuiverend, zodat je op een gezonde en waakzame manier aan een schoon nieuwjaar kunt beginnen.

Ik wens u een ‘gereinigde’ oudejaarsavond toe, ondanks vettigheid en vuurwerk.

Wees voorzichtig en waakzaam, en graag weer tot de volgende week.

Copyright, 29-12-2019, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Lindebloesemthee, bij koorts, slijmvliesproblemen en ‘drukke’ kindertjes
- Voorzichtig met tuinbonen
- Zoutgebruik en onze nieren
- Kropsla, broom en ‘schone dromen’
- Pinksteren en de pinksterbloem
- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Als bij ouderen de eenzaamheid toeslaat; over Melissa en Lavendel.
- Het afweersysteem: Eenvoud is het kenmerk van het ware!!
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.