RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Het beste goede voornemen: leef sober, natuurlijk en eenvoudig!


Goedemorgen luisteraars,

De kalender is nog maar enkele dagen geleden bevallen van het nieuwe jaar, het 2020e kind. De bevalling verliep snel. De knallen van het vuurwerk waren zo heftig, dat ‘moeder agenda’ zelfs zonder persweeën door de bevalling heen kwam, vanwege de schrikeffecten die de knallen genereerden.

Tja, en dan zullen we samen, u en ik, toch weer moeten proberen op een zinvolle en verantwoorde manier met het pasgeboren nieuwe jaar om te gaan…

Al heel veel jaren vind ik dat fenomeen ‘goede voornemens’ om te gniffelen en in het vuistje te lachen, want in veel gevallen komt er  weinig van terecht.

Dat zou misschien wel eens te maken kunnen hebben met de enigszins benevelde en door vette happen ontregelde toestand, tijdens die oudejaarsavond, waardoor onze hersenen niet erg realistisch in staat waren de werkelijkheid te beoordelen.

Dus moeten we dan maar gewoon doorsukkelen? Nou nee, dat hoeft beslist niet.

Met het oog op gezondheid en welbevinden wil ik, aan het begin van dit nieuwe jaar één specifiek ding onder uw aandacht brengen, dat, steeds  meer bewezen overigens, van écht belang is, en waar u zelf, zonder al te veel moeite en met enige goede wil, aan mee zou kunnen werken.

Dat is zinvolle en verstandige keuzes maken wat betreft alles wat door het mondje naar binnen gaat, of wel, ons voedsel.

Nee, schrik niet, ik ga heb beslist niet hebben over een ‘dieet voor het nieuwe jaar’, want dat is ook weer gedoemd om te mislukken en ik hou niet van diëten.

Het gaat over een leefwijze waar je zelf voor zou kunnen kiezen.

Kijk, onze supermarkten liggen overvol met een overdaad aan eetbare zaken. Mijn grootouders en overgrootouders zouden, als ik ze nog even mee zou kunnen nemen naar de supermarkt van vandaag, beslist het gevoel hebben, dat ze op een andere planeet beland waren.

Voeding is vooral van belang voor het functioneren en zinvolle onderhoud van ons lichaam.

En nu komt de aap uit de mouw: want,  erg veel wat in de supermarkt te koop is, behoort weliswaar tot de categorie ‘voeding’, maar erg veel draagt in feite niets of weinig zinvols bij om ons lichaam vitaal en gezond te houden. Integendeel…

Erg veel van het eetbaars dat te koop is, lijkt maar één doel te hebben: het bevredigen van, laat ik het noemen, een bepaalde ‘eet-begeerte’, die dikwijls  weer het gevolg is van gevoelens van onvrede in en met jezelf.

Die eet-begeerte, dat hmmmmm…..oei, wat lekker, wat heb ik daar een trek in, het heeft dikwijls niets meer te maken met de echte en essentiële bedoeling van voeding!

Ja, maar….moeten we dan saai en somber gaan zitten navelstaren op een kaal bordje andijvie, aardappels en een piepklein gehakt balletje?

Zeker niet! Als je nu eens zou proberen om écht een beetje aandacht te schenken aan dat gene wat voor het zo gezond mogelijk functioneren het beste is….Dan kan jouw keuken helemaal vol liggen  met de heerlijkste dingen.

Iedere dag kiezen uit die vele verse groenten, een aardappeltje, rijst, gierst, zelf gemaakte rauwkost salades, aangemaakt met wat olijfolie, azijn en kruidenzout. Enige keren per week een bescheiden portie vlees, vis of kip, allemaal ideaal om de heerlijkste dingen mee te bereiden.

Kortom, het lijkt me een goed plan voor het nieuwe jaar, een omslagje in het denken en doen proberen te maken,  wat betreft uw eigen voeding voeding. Gezond voor je lichaam, prima voor je psychisch functioneren en een weldaad voor Moeder Aarde, omdat we dan met héééél veel minder toekunnen.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 05-01-2020, Jaap Huibers.

 

 

 

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Lindebloesemthee, bij koorts, slijmvliesproblemen en ‘drukke’ kindertjes
- Voorzichtig met tuinbonen
- Zoutgebruik en onze nieren
- Kropsla, broom en ‘schone dromen’
- Pinksteren en de pinksterbloem
- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Als bij ouderen de eenzaamheid toeslaat; over Melissa en Lavendel.
- Het afweersysteem: Eenvoud is het kenmerk van het ware!!
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.