RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Winterperikelen: bronchitis, hoest en vastzittend slijm.


Goedemorgen luisteraars,

De wintermaanden kunnen soms, vroeger veel meer dan tegenwoordig, prachtige sfeerbeelden toveren. Een besneeuwd landschap, met zo’n bijna mystieke winterse nevel, waar de ondergaande zon of het vroege ochtendlicht de hemel kleurt, soms rijp op alle takken, ja, dat kan een in wit kristal uitgedoste winter-werkelijkheid zijn.

Schilders in lang vervlogen tijden, zoals de beroemde schilder van wintertafrelen, Avercamp, werden er beslist door geïnspireerd.

Maar ondanks al dat bijna romantische, winterse moois……..Laten we ook nog  even kijken naar de keerzijde van het: brrrrr………en het was bitter koud, kijken.

Juist gedurende de late herfst en wintermaanden kunnen tal van mensen te maken krijgen met verkoudheid en ongerechtigheden met hun luchtwegen, zoals bronchitis, hoesten en vastzittend slijm.

Normaal gesproken ga je dan naar de huisarts, want die is er voor bedoeld om te raadplegen bij zulke lichamelijke oneffenheden. Helemaal prima, maar….

De medische adviezen en protocollen die de eigentijdse arts behoort te volgen, ja zelfs moet volgen zijn van dien aard, dat je al snel aan de medicijnen gaat, die uit het  moderne, chemische farmaciekastje komen.

Met zo’n lichte vorm van bronchitis, vastzittend slijm, hoest of een prikkelhoest, wordt er al snel een antibioticum-kuurtje voorgeschreven en/of een hoestprikkel dempend medicijn, zoals bijv. codeïne.

Als we nu eens even kijken naar de werkwijze van de huisartsen uit de periode voor de antibiotica.

Ik ben nog van de generatie uit die periode. Toch wist mijn oude huisarts mijn ieder jaar terugkerende griep, verkoudheid, amandelontsteking en hoest prima en effectief te behandelen.

Ik herinner me de fles met Tijm- en Althea-siroop die op het nachtkastje stond, als ook de grote dot vette schapenwol, die op mijn borst werd gelegd met een wollen sjaal er omheen, als de hoest, de bronchitis te heftig werd.

Oké, ik begrijp best wel, dat zo’n medische handelwijze beslist niet meer van deze tijd is.

Je zou je dan nog wel af kunnen vragen of die oude medische handelwijze fout en verkeerd was, of dat er met deze moderne tijd iets vreemds, iets onnatuurlijks aan de hand is…

Want….met behulp van die vanouds bekende kruiden hebben heel veel mensen toch echt wel de winterse ongemakken redelijk goed doorstaan en gezond kunnen overleven.

En wat zou er mis zijn met die vanouds bekende geneeskruiden, en waarom dikwijls die best wel heel “zware” middelen uit het ‘farmaciekastje, als de natuur beslist ook iets heel zinvols en effectief werkzaam te bieden heeft?

Als de luchtwegen ten gevolge van de late herfst en winterperiode door die typisch winterse eigenheden geraakt worden, hoest en slijmvorming ervaren wordt, dan is het gebruik van Tymsiroop en Altheasiroop altijd erg nuttig gebleken.

Daarnaast kun je gebruik maken van een heel effectieve kruidentinctuur die bestaat uit drie kruiden: tijmtinctuur, viola odorata-tinctuur en drosera/quebracho-tinctuur.

Van iedere tinctuur 10 tot 15 druppels op iets water in te nemen, 3 tot 4 maal daags.

De hoest wordt al snel minder, het slijm komt los en kan makkelijker opgehoest worden en de ontsteking wordt geremd.

Dus kunnen de bronchiën weer vrij ademen en kun je het winterse landschap weer beleven als een ervaring, die gevoelens van warmte kan oproepen, die vanuit jouw eigen enthousiasme gestalte moeten krijgen.

Misschien wel een heel gezonde ‘winterse romantiek’, als de noord-ooster guur waait en een liefdevolle arm om  elkander, het hart kan verwarmen.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 19-01-2020, Jaap Huibers.

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Lindebloesemthee, bij koorts, slijmvliesproblemen en ‘drukke’ kindertjes
- Voorzichtig met tuinbonen
- Zoutgebruik en onze nieren
- Kropsla, broom en ‘schone dromen’
- Pinksteren en de pinksterbloem
- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Als bij ouderen de eenzaamheid toeslaat; over Melissa en Lavendel.
- Het afweersysteem: Eenvoud is het kenmerk van het ware!!
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.