RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Whiplash, hoofdpijn, duizeligheid, tintelende vingers en Arnica montana D30.


Goedemorgen luisteraars,

Soms kunnen er lichamelijke problemen optreden, waarmee je dikwijls geruime tijd van arts naar arts gaat , zonder dat er een exacte en juiste diagnose wordt gesteld.

Of wel, het blijft tobben en het komt voor dat artsen zeggen: ‘er is niets afwijkends te vinden, u moet er maar mee proberen te leren leven’. Dat is altijd erg vervelend en onbevredigend.

Vandaag ga ik iets vertellen over het verschijnsel ‘Whiplash’. Als u met uw klachten bij de arts komt, wordt er door de behandelend geneeskundigen, niet altijd aan whiplash gedacht.

Whiplash, wat is dat nu precies? Wel, je kunt het zien als een ‘zweepslagachtige’ beweging van het hoofd, het heel snel voor- en achterwaarts bewegen.

Het komt nogal eens voor tijdens een ‘kop-staart-botsing’ met auto’s, bij tal van sportongelukken, bij het achterover vallen op het ijs, waarbij het hoofd met een klap op het ijs belandt, bij het stoten van het hoofd tegen bijv. een balk enz.

Ten gevolge van die heel snelle en vooral erg heftige plotselinge heen en weer beweging van het hoofd, kunnen er beschadigingen optreden in en rondom de nekwervels.

Dikwijls gaan die beschadigingetjes gepaard met minimale, zogenaamde ‘punt-bloedinkjes’ ter plaatse.

Omdat het gebied in en rond de wervels maar heel minimaal doorbloed is, kunnen de ontstane bloedstolseltjes maar moeizaam worden afgevoerd, met als gevolg, dat deze rest-stolseltjes kunnen gaan ’drukken’ op zenuwbanen in- en rondom de beschadigde nekwervels.

Wat kunnen daarvan de gevolgen zijn?

Onder andere: onverklaarbare hoofdpijnen, nek- en schouderpijn, maar vooral, duizeligheid en zelfs evenwichtsproblemen, en niet zelden toenemende slaapproblemen. Het misleidende is, dat de genoemde klachten kunnen optreden, zelfs pas beginnen, drie maanden tot een half jaar, na het whiplash incident, En dan denkt niemand meer aan dat whiplash moment, zelfs veel artsen leggen geen link daarmee.

Als u last hebt van de hiervoor genoemde klachten en zeker als er twee of drie  van aanwezig zijn, dus de ‘combinatie van’, altijd even heel secuur terug wroeten in het verleden, of er geen ‘whiplash-moment’ is geweest, waarbij het hoofd en dus de nekwervels, zeer heftig, met een grote schok, heen en weer bewogen zijn.

Je kunt dat dan het ‘whiplash-moment’ noemen.

Wat te doen in zo’n geval?

Je kunt aan je huisarts meedelen dat er sprake is geweest van zo’n heftig heen-en weer bewegen van het hoofd en hem vragen of uitgezocht kan worden of er geen sprake van een ‘whiplash’ zou kunnen zijn.

Via de neuroloog zou er ook een MRI-scan gemaakt kunnen worden, waardoor er dikwijls wat meer duidelijkheid kan ontstaan omtrent de situatie in  en rond de nekwervels.

Het consulteren van een manueel therapeut  biedt in sommige gevallen beslist goede perspectieven.

Maar dan….misschien wel het belangrijkste hulpje:

Die minimale bloedstolseltjes, die dus zo slecht worden afgevoerd en in feite een belangrijk deel van de oorzaak van de genoemde klachten zijn, kunnen in veel gevallen ‘opgeruimd’ worden met het al oude en onvolprezen  homeopathisch middel: Arnica montana D30.  Gemaakt van het  bekende Valkruid. Twee keer per week 1 dosis korrels opzuigen.

Ik heb langjarig vele keren zeer goede resultaten van het Arnica gebruik gezien, met name bij al wat ‘oudere’ whiplash gevallen. Arnica draagt er namelijk toe bij, dat bloedstolsel, met name in het gebied van de hersenen en de wervelkolom, beter afgevoerd worden.

Het heeft wel enig tijd nodig voordat de resultaten van Arnica gebruik merkbaar worden, meestal tussen de 3 tot 6 weken. Maar als het werkt, dan ben je een grote stap verder in de goede richting.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 26-01-2020, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Zomertijd en de ‘orgaanklok’.
- Coronavirus ellende en nuttige adviezen, deel 2
- Jicht, urinezuur, Essenblad en de Duivelsklauw…
- Allergie, hooikoorts en een suiker-, zuivelvrij dieet.
- Te veel maagzuur, maagzuurremmers en onverstandige voeding
- Lage rugklachten, wandelen en de Kolokwint….!
- Prostaatvergroting (goedaardig) en de Pygeum Africanum
- Ernstige virale dreigingen, het Chinese coronavirus en ons afweersysteem.
- Winterperikelen: bronchitis, hoest en vastzittend slijm.
- Burn-out en de kersttoespraak van koning W.A.