RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Pijnlijke aften, Saliethee, Ratanhia en Tormentilla


Goedemorgen luisteraars,

Het kan heel pijnlijk zijn, heel irritant, omdat er weinig of niets blijkt te helpen. En als je er mee te maken krijgt, blijkt het vervelende verschijnsel ook nog eens regelmatig de kop op te kunnen steken.

Ik ga u iets  vertellen over aften.

Aften zijn niet-besmettelijke slijmvlieserosies die kunnen optreden in de mond en de achterwand van de keel. Die slijmvlieserosies kunnen ontaarden en overgaan in een soort kleine zweertjes, die, zoals gezegd uiterst pijnlijk kunnen zijn.

Van alle aandoeningen in de mond staat cariës op nummer één en aften op nummer twee. 20% van de bevolking blijkt er mee te maken te hebben.

De medische wetenschap kan geen gedegen verklaring aanreiken omtrent de oorzaak van het verschijnsel aften. Er wordt wel gezegd dat er vele oorzaken een rol kunnen spelen, zoals stress, hormonale factoren, voeding, eventueel virussen, alsook genetische factoren. In  de ene familie komt het meer voor dan in de andere.

Meestal verschijnen aften in de mond en op  de achterwand van de keel, maar het blijkt zich ook voor te kunnen doen op de slijmvliezen van de vagina.

Rokers blijken er aanzienlijk meer last  van te hebben dan niet-rokers.

Aften kun je opvatten als een incidenteel, of zelfs regelmatig terugkerend ‘degeneratie-moment’ van het mond en keelslijmvlies. Reden genoeg om ook te kijken naar de algehele conditie van het lichaam en met name de conditie van de slijmvliezen, Slijmvliezen, van keel, mond, bronchiën, longen, maag en darmen, blaas, en urinewegen, zijn heel gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals roken, virussen, bacteriën, en wat er aan voedsel voorbij komt.

Zeker wat betreft de aften, is vooral het scherp gekruide voedsel een punt van aandacht. Uit langjarige ervaring heb ik kunnen vaststellen, dat bijvoorbeeld twee toevoegingen uit de groep der z.g. E-nummers, die in tal van voedingsmiddelen aanwezig zijn, het optreden van aften behoorlijk kan bevorderen. Dat zijn: smaakversterkers, o.a. het beruchte E621 en bepaalde conserveermiddelen.

Advies: als je regelmatig te maken hebt met aften-ellende, eet dan geen voeding die smaakversterkers of conserveermiddelen bevat. Dat kan dikwijls bijdragen aan het veel minder geïrriteerd raken van de mond en keelslijmvliezen.

Wat kan er verder nog gedaan worden?

Een van oudsher probaat middel bij problemen met de mond en keelslijmvliezen is het spoelen met Saliethee.

Salie, in het Latijn Salvia officinalis, bevat veel zogenaamde looistoffen. Looistoffen werken  én ontsteking werend,  én samentrekkend als ook licht pijnstillend.

Salvia thee, of salviatinctuur werkt in het geval van aften dikwijls zeer doeltreffend, juist omdat uit onderzoeken is gebleken, dat Salvia een re-genererend, een herstellend effect heeft op de slijmvliezen.

Dan zijn  er nog twee kruiden die heel ‘samentrekkend’ werken en op het mond- en keelslijmvlies, alsook op maag en darmslijmvlies dikwijls een ‘helende’ werking hebben. Dat zijn de Ratanhia en de Tormentilla. Van beide kruidentincturen 15 à 20 druppels op een wijnglas water, en daarvan, slokje voor slokje, mee spoelen, even in de mond houden en dan doorslikken.

En tenslotte: oh, oh, dat heerlijke zoete….., koek, snoep, gebak, ijs, chocolade en vooral de frisdranken…..Dat kun je maar beter helemaal even laten in het geval van aften.

Want suikers is dan weliswaar een uniek ‘troostmiddel’, voor de eenzame en ontheemde zielen, maar het is beslist ongezond voor alle slijmvliezen.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 02-02-2020, Jaap Huibers.

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Zomertijd en de ‘orgaanklok’.
- Coronavirus ellende en nuttige adviezen, deel 2
- Jicht, urinezuur, Essenblad en de Duivelsklauw…
- Allergie, hooikoorts en een suiker-, zuivelvrij dieet.
- Te veel maagzuur, maagzuurremmers en onverstandige voeding
- Lage rugklachten, wandelen en de Kolokwint….!
- Prostaatvergroting (goedaardig) en de Pygeum Africanum
- Ernstige virale dreigingen, het Chinese coronavirus en ons afweersysteem.
- Winterperikelen: bronchitis, hoest en vastzittend slijm.
- Burn-out en de kersttoespraak van koning W.A.