RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Prostaatvergroting (goedaardig) en de Pygeum Africanum


Goedemorgen luisteraars,

Het is een vervelend en lastig kwaaltje. De slaap kan er ’s nachts wel twee tot vier keer door worden onderbroken. Het plassen gaat steeds moeilijker en de aandrang tot plassen kan hinderlijk aanwezig zijn.

Mannen die er mee te maken hebben begrijpen het al. Het gaat over…. de prostaat.

De prostaat is een kliertje, dat rond de urinebuis aanwezig is, net onder de blaas. Naarmate een man ouder wordt, zeg maar even globaal, de 60-plussers, kan de prostaat  in omvang toenemen. Veel mannen krijgen hiermee te maken. Dat wordt een ‘goedaardige prostaat-vergroting’ genoemd. Een gevolg kan zijn, dat het urine afvoerkanaal, uit de blaas komend, nauwer wordt en in enkele gevallen zelfs helemaal wordt afgekneld.

Dikwijls zit de aanleg en het manifest worden van een prostaatvergroting ‘in de familie’, of wel, vader,  en  grootvaders hebben er ook mee te maken gehad.

Er moet altijd nauwkeurig worden vastgesteld, of er sprake is van een goedaardige protstaatvergroting. De huisarts zal meestal de P.S.A. laten bepalen om vast te stellen of er geen sprake is van prostaatkanker. In dat laatste geval stijgt die P.S.A. soms zelfs zeer heftig.

Kortom, als het plassen moeilijk begint te worden, soms zelfs ook wat pijnlijker wordt, is het absoluut van belang om de huisarts te consulteren, want die kan een eerste, globale indruk krijgen van de situatie.

Als er geen ernstige afwijkingen zijn vastgesteld, en er dus sprake is van die z.g. ‘goedaardige prostaatvergroting’, zal een huisarts dikwijls een medicijn voorschrijven dat behoort tot de groep der z.g. Alfa-1 remmers, bijvoorbeeld Tamsolusine.

Zo’n medicijn werkt in een aantal gevallen redelijk goed, doordat de prostaat in omvang wat zal afnemen, maar….veel manen ervaren ook de bijwerkingen van zo’n medicijn, namelijk de dikwijls optredende heftige hoofdpijn.

Dus is de vraag: kan het, zo nodig, ook anders?

Wel, ik heb het al dikwijls gezegd: de natuur is en blijft, en met name de plantenwereld ,  nog altijd een grote apotheek.

Want wat is het geval?

In Centraal Afrika groeit een boom met de naam: Prunus Africana. In Europa bekend onder de naam Pygeum Africanum. Pygeum behoort tot de Pruimenboomfamilie, vandaar ook de volksnaam ‘Afrikaanse pruim’.

Deze boom kan 20 tot 30 meter hoog worden, heeft een donkerrode bast en groeit op 800 tot 3500 meter hoogte.

Door onderzoek van de Fransman Degat, werd rond 1960 ontdekt, dat de lokale Zuid- en Centraal Afrikaanse stammen, de gedroogde en heel fijngemalen bast van de Pygeum gebruikten bij….de ‘oude mannenkwaal’, of wel prostaatproblemen en urineweg narigheid.

Nadat Degat de pygeumbast in Europa introduceerde, werd er veel onderzoek gedaan naar de werking ervan.

Wat bleek: het nachtelijk veel moeten plassen en de afgenomen kracht van de plasstraal verbeterde na langdurig (ongeveer 2 tot 3 maanden) gebruik van Pygeum met gemiddeld 25 tot 30%. Bijwerkingen zijn niet gemeld, althans geen ernstige. Bij minder dan 1% van de gebruikers bleek een diarree-achtige ontlasting op te treden.

Toch de moeite waard om een kwalitatief hoogwaardig Pygeum preparaat eens te beproeven.

Pygeum is verkrijgbaar in capsule vorm, meestal met 100 mg. pygeumextract. De eerste periode is het raadzaam om daar 2 keer daags een capsule van te gebruiken.

En tenslotte een heel praktisch advies: Als de prostaat vergroot is en het plassen moeizaam wordt, is zittend plassen aan te bevelen, omdat de urinebuis dan in  een betere ’hoek’ staat om de urine af te voeren.

Ach ja, en zo hebben mannetjes en vrouwtjes toch weer ieder hun  eigen specifieke probleempjes.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 16-02-2020, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Lindebloesemthee, bij koorts, slijmvliesproblemen en ‘drukke’ kindertjes
- Voorzichtig met tuinbonen
- Zoutgebruik en onze nieren
- Kropsla, broom en ‘schone dromen’
- Pinksteren en de pinksterbloem
- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Als bij ouderen de eenzaamheid toeslaat; over Melissa en Lavendel.
- Het afweersysteem: Eenvoud is het kenmerk van het ware!!
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.