RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Lage rugklachten, wandelen en de Kolokwint….!


Goedemorgen luisteraars,

Lage rugklachten…..Veel mensen tobben er mee.

Pijn in de streek van de onderrug kan tal van oorzaken hebben. Artrose van de onderste lendenwervels, een beginnende of manifeste hernia, overbelaste spieren in dat gebied, een langdurig aanwezige verkeerde zit of sta-houding, bijvoorbeeld uren achtereen achter een computer zitten te verkrampen.

De condities van die lendenwervels en van de omringende spieren is een kernpunt  van dit probleem, zeker waar het de behandeling van de aanwezige klachten betreft.

Artrose van de lendenwervels kan er de oorzaak van zijn, dat de tussen die wervels uittredende zenuwen enigszins bekneld raken, vooral als het de heupzenuw betreft, de nervus ischiadicus, die vanuit de onderrug, door de billen heen naar de benen doorloopt.

Als die heupzenuw wat bekneld raakte, hetgeen zeker het geval is bij een echte hernia, is er niet alleen pijn in de onderrug, maar straalt die pijn soms zeer heftig uit naar de benen.

Zenuwpijnen behoren tot de meest vreselijke pijnen en zijn meestal heel moeilijk weg te werken, tenzij er heel ‘zware’ pijnstillers worden ingezet. Maar daar word je ook niet erg vrolijk van, omdat zulke medicijnen meestal heel vervelende bijwerkingen kunnen hebben.

In het geval van zo’n beklemming, en dus heftige irritatie van de heupzenuw, heeft men dikwijls baat bij het homeopathisch middel Colocynthis D3 of D4, in het begin liefst 3 tot 4x daags 15 druppels op een lepel water. Het is gemaakt van de plant Kolokwint en werkt ook bij andere zenuwpijnen, zoals aangezichtszenuwpijn, de beruchte trigeminus neuralgie.

Als stress, spanningen en een erg verkrampte houding in het geding zijn, kan het gebruik van Valeriaan en Avena sativa tinctuur dikwijls voor enige ontspanning zorgen.

Ontspannen, ontspannen….tja, dat klinkt aardig, maar hoe kun je dat nog bereiken in een wereld, een maatschappij, die stijf staat van de stress, spanning en het moeten voldoen-aan dat waarmaken van het eigen ego?

Spierstress kan ook het gevolg zijn van een verzurings-proces. Marathonlopers kennen dat maar al te goed. Door dat verzuring proces krijgen de spieren te weinig zuurstof en dan zijn de pijnlijke rapen echt gaar!!!

Als de pijn in de onderrug nog niet al teveel uitstraalt naar de billen en vooral de benen, kunnen een aantal kruiden van belang zijn.

Allereerst de Duivelsklauw, in het Latijn Harpagofytum. In de acute pijn fase 3 tot 4 keer daags 20 tot 25 druppels op iets water. Het werk in veel gevallen behoorlijk pijnstillend.

Om de zuurstofvoorziening te optimaliseren, wat van groot belang is voor die spieren in de onderrug, is het gebruik van Meidoorn, in het Latijn Crataegus, tinctuur, gecombineerd met Duizendblad tinctuur, in het latijn Achilea millefolium, 3 x daags te gebruiken, aanbevelenswaardig.

En tenslotte: Bij alle lage rugklachten en pijnen is dagelijks wandelen, wandelen en nog eens wandelen het beste medicijn, liefst 2 keer per dag een half uurtje.

Want wie beweegt komt verder in het leven en de ‘stoel zitter’ moet het dikwijls doen met de beelden op het computerscherm, waar je zelf, in actieve zin, nooit echt aan mee kunt doen.

Om een variatie op een 16e eeuws kerklied te maken:

Op, waakt op, zo klinkt het luide…

’t bewegen  kan veel goeds beduiden,

als onze benen voortgaan in de tijd!!

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright,  23-02-2020, Jaap Huibers.  

 

 

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Heermoes, organisch kiezelzuur, huid, kraakbeen en de ‘lichtjes’ in de ogen…
- Lindebloesemthee, bij koorts, slijmvliesproblemen en ‘drukke’ kindertjes
- Voorzichtig met tuinbonen
- Zoutgebruik en onze nieren
- Kropsla, broom en ‘schone dromen’
- Pinksteren en de pinksterbloem
- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Als bij ouderen de eenzaamheid toeslaat; over Melissa en Lavendel.
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.