RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Te veel maagzuur, maagzuurremmers en onverstandige voeding


Goedemorgen luisteraars,

Veel mensen slikken dagelijks maagzuurremmers, zoals omeprazol, Losec of pantoprazol. De afgelopen jaren zijn deze medicijnen  gewoon bij de drogisterij te koop, zonder recept van een arts.

Eind tachtiger , begin  negentiger jaren van de vorige eeuw, kwamen dezer middelen in de apotheek. Ze behoren bij de z.g. ‘protonpomp-remmers’. Ze onderdrukken de vorming en afscheiding van maagzuur.

Artsen schrijven deze maagzuurremmers dikwijls voor als er medicijnen worden geslikt die het slijmvlies van de maag kunnen irriteren of zelfs beschadigen, zoals b.v. het ‘kinderaspirientje’, dat hartpatiënten nogal eens moeten slikken om het bloed wat ‘dunner’ te laten zijn.

Maagzuurremmers waren in eerste instantie bedoeld voor mensen met een breukje in het middenrif, een hernia diafragmatica, waardoor de maag klep niet meer voldoende sluit en er dus maagzuur terug kan vloeien naar de slokdarm. Dat kan een heftige irritatie en zelfs een ontsteking van de slokdarm tot gevolg hebben, met alle heftige pijn van dien, pijn die in de borst gevoeld wordt en soms zo heftig is, dat het lijkt op een beginnend hartinfarct.

Maar…en daar wil ik hier toch wat aandacht op vestigen: een teveel aan maagzuur kan ook en vooral het gevolg zijn van jouw eetgedrag. Dat kan soms heel onverstandig zijn, zeker als je een gevoelige maag hebt.

En dan zie je weer dat bijzondere: de ene mens kan alles eten, zonder dat er veel meer maagzuur wordt geproduceerd en een ander mens kan van een kopje thee en een gekookt eitje bij het ontbijt, een bijna ‘gulpend’ maagzuur ontwikkelen.

Bekend is, dat veel mensen veel extra maagzuur produceren als ze kaas, worstsoorten en ander broodbeleg uit de vleeswaren hoek, appelgebak en koffie gebruiken.

Ook blijkt het meeste, wat in cafetaria, snackbar en veel onderweg-restaurants uit de frituurpan komt, sterk maagzuur verhogend te kunnen werken, zeker als daar ook nog een coladrankje bij genuttigd wordt.

Ook kunnen tal van scherpe specerijen en enkele z.g. E-nummers, zoals smaakversterkers en bepaalde conserveermiddelen de maagzuur afscheiding sterk activeren.

Maagzuur is, mits in normale hoeveelheden aanwezig, beslist van belang voor een zinvol spijsverteringsproces. Het maagzuur zorgt er o.a. ook voor, dat tal van schadelijke bacteriën en sommige schimmels, opgeruimd worden.

Als je nu weet, dat je in het geval van erg veel maagzuurproductie wat zorgvuldig moet omgaan met hetgeen je eet, dan zou  je daar rekening mee kunnen houden en is dat wat gemakzuchtige…’eventjes een maagzuurremmertje’ slikken niet meer nodig.

Maar dat schijnt voor sommige mensen erg lastig en vervelend te zijn, want vele mensen willen overal aan meedoen, alles kunnen en willen eten en drinken en zichzelf geen enkele beperking opleggen, hoe verstandig die ook kan zijn.

Toch kan dat regelmatig of zelfs dagelijks slikken van een maagzuurremmer een bedenkelijke keerzijde hebben. Medisch/farmacologisch is het bekend, dat maagzuurremmers de natuurlijke bescherming tegen bacteriën en schimmels sterk vermindert. Ook kan er bij langduriger gebruik een tekort aan vit. B12 optreden en, misschien wel het meest kwalijke: langdurig gebruik van maagzuurremmers draagt er toe bij, dat de opname van dat belangrijke mineraal magnesium geblokkeerd wordt, met een magnesium tekort tot gevolg. En dat is weer heel kwalijk voor hart- en bloedvaten en de spieren.

Misschien toch het overwegen waard om serieus op je voeding te letten als je regelmatig last hebt van maagzuur. Het heeft alleen maar positieve kanten en het kost niets!!

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 01-03-2020, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Lindebloesemthee, bij koorts, slijmvliesproblemen en ‘drukke’ kindertjes
- Voorzichtig met tuinbonen
- Zoutgebruik en onze nieren
- Kropsla, broom en ‘schone dromen’
- Pinksteren en de pinksterbloem
- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Als bij ouderen de eenzaamheid toeslaat; over Melissa en Lavendel.
- Het afweersysteem: Eenvoud is het kenmerk van het ware!!
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.