RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Allergie, hooikoorts en een suiker-, zuivelvrij dieet.


Goedemorgen luisteraars,

Een allergie, zoals hooikoorts of eczeem, is altijd een overmatige, te heftige reactie van jouw eigen afweersysteem op bepaalde stoffen die ‘allergenen’ worden genoemd.

Dat kunnen bepaalde stoffen in je voeding zijn, bepaalde medicijnen, maar ook en vooral de stoffen die om ons heen, in de lucht aanwezig kunnen zijn, zoals huisstofmijt en pollen van bloeiende bomen en grassen.

Het is heel moeilijk om een allergische reactie van het afweersysteem ongedaan te maken, want dan zou je het ‘herinnerings-vermogen’ en het herkenningsmechanisme van het afweersysteem volledig moeten uitschakelen. En dat is eigenlijk niet mogelijk en vooral heel erg onwenselijk als ook zeer gevaarlijk.

Dit jaar zweven de pollen al weer enige tijd door de lucht, want de hazelaar stond midden januari, in mijn tuin, al volop in bloei. Dus wandelden er al vroeg in het jaar mensen rond met een niesje, een traanoogje, een hoestje, de vervelende gevolgen van een pollenallergie, de bekende hooikoorts.

De reguliere geneeskunde gebruikt, om allergische reacties wat in te dammen, medicijnen uit de groep der z.g. ‘anti-histaminica’, zoals Cetirizine, Loratidine en vroeger Prometizine. Soms geven deze middelen enige verlichting, maar ze lossen eigenlijk nooit de echte oorzaak op, terwijl sommige gebruikers er best heel vervelende bijwerkingen van kunnen ervaren, zoals enige ‘sufheid’, enige slaperigheid, soms wat vermoeider en iets minder alert zijn.

Juist in het geval van hooikoorts en een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen, speelt de stof histamine een essentiële rol.

Histamine is van nature in ons lichaam aanwezig. Het bevindt zich vooral in bepaalde cellen, die ‘mestcellen’ worden genoemd en net onder de huid en in het epitheelweefsel onder de slijmvliezen aanwezig zijn. Als dat histamine geactiveerd wordt door een z.g. ‘histamine-vrijmaker’, zoals pollen en bepaalde stoffen in de voeding bij sommige mensen werkzaam kunnen zijn, komt het histamine vrij en kan het de huid en de slijmvliezen heftig irriteren.

De natuurgeneeskunde kan soms enige verlichting bieden, als er gebruik wordt gemaakt van enkele zeer specifieke kruiden of homeopathische middelen.

Maar …o wonder…

Een van mijn kinderen leed al enige jaren aan allergische verschijnselen, met name hooikoorts en huisstofmijt leken de boosdoeners.

Wat ze ook ondernam, alle bekende middelen bleken soms wel even iets te helpen, maar niet echt afdoende.

O, slimme meid die ze is. Ze ging zélf op zoek in haar voedingspatroon, haar eetgewoonten. Ze kwam tot de ontdekking, dat letterlijk alle zuivelproducten, als ook suiker en vooral de bekende ‘smaakversterkers’, met name het dikwijls gebruikte E621  die worden toegevoegd aan erg veel eetwaren, beslist betrokken bleken te zijn bij het optreden van de allergische verschijnselen.

Dus besloot ze: weg met alle suiker, zuivel en alle voedingsmiddelen waar smaakversterkers in verwerkt zijn.

Het resultaat was bijna spectaculair te noemen. Na enige tijd verdwenen de allergische reacties volledig en ze viel ook nog eens de nodige, ‘onnodige’ kilo’s af, waardoor ze zich erg veel fitter voelde.

Ik heb dit zuivel-, suiker-, smaakversterker-vrij dieet daarna, meerdere keren in mijn praktijk geadviseerd en de resultaten waren steeds heel positief.

Dus, dierbare hooikoorts en allergie patiënten, wat let je, om zelf ook eens één of twee maanden de proef op de som te nemen en te onderzoeken of dit dieet ook jou zou kunnen helpen. Het is in ieder geval een heel gezond dieet.

De ervaring heeft geleerd dat het beslist de moeite waard is.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 08-03-2020, Jaap Huibers.

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Lindebloesemthee, bij koorts, slijmvliesproblemen en ‘drukke’ kindertjes
- Voorzichtig met tuinbonen
- Zoutgebruik en onze nieren
- Kropsla, broom en ‘schone dromen’
- Pinksteren en de pinksterbloem
- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Als bij ouderen de eenzaamheid toeslaat; over Melissa en Lavendel.
- Het afweersysteem: Eenvoud is het kenmerk van het ware!!
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.