RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Jicht, urinezuur, Essenblad en de Duivelsklauw…


Goedemorgen luisteraars,

Het is een aandoening die erg pijnlijk en zelfs invaliderend kan zijn: Jicht!!

Jicht is geen eigentijdse, moderne ziekte, want toen de aanstaande Koning Willem I terug kwam uit Engeland, begin 19e eeuw, kon de man die zijn koningschap grondig had voorbereid, zelf niet aanwezig zijn, omdat hij, Mr. Gijsbertus van Hoogendorp, met zwaar jicht het bed moest houden.

Jicht is een aandoening die met name merkbaar is bij de grote gewrichten van tenen en handen, vooral de duimen. Er treden ontstekingen op, zwellingen en soms ook koorts.

Jicht wordt o.a. veroorzaakt door een teveel aan uraatkristallen in het lichaam, hetgeen weer het gevolg is van een te hoog urinezuurgehalte in het bloed.

Normaal kunnen de nieren dat urinezuur redelijk in balans houden, maar soms gaat dat moeizaam of slecht. Dan gaan de urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichtskapsels, met alle pijnlijke narigheden van dien.

Hoe dat te behandelen?

Steeds is me gebleken, dat een bepaalde voedingswijze heel zinvol is en een nieuwe aanval van jicht zelfs kan voorkomen.

Kernpunt is: even een paar maanden geen vlees, en dan vooral geen varkensvlees, worstsoorten, koffie, kaas en alcohol, vooral rode port. Deze voedingsmiddelen verhogen het urinezuur soms gigantisch.

Witte vis of verse zalm blijkt geen problemen te geven, verder veel verse groenten, witte rijst, matig aardappels, fruit, looizuur arme thee, licht bruin brood en iedere dag even een half uurtje wandelen in schone, frisse lucht.

Ook kun je gebruik maken van enkele kruiden die in het geval van jicht, dikwijls tot erg goede resultaten leiden.

Ten eerste de Essenboom, een boom die het in Nederland al enkele jaren erg moeilijk heeft.

Al in het oude Griekenland schreef Hippokrates (460-377 v.Chr.) dat de Es heel efficiënt werkt bij jicht en reuma. Toch wel bijzonder, dat men dat ruim 2000 jaar geleden al had waargenomen. Want nu weten we, o.a. uit onderzoeken, dat de Es inderdaad vocht afdrijvend en urinezuur verwijderend werkt en zelfs ontsteking werend.

Van de jonge bladknoppen van de Es, die in het Latijn Fraxinus ornus genoemd wordt, maakt men een z.g. glycerine maceratie.

De jicht patiënt kan in de fase van de jichtaanval 3 keer daags 50 dr. Fraxinus 1D, gemmo, op iets water gebruiken.

Naast het gebruik van deze Fraxinus druppels, heeft de jicht patiënt dikwijls ook veel baat bij het gebruik van die oer Hollandse Moerasspirea, liefst in combinatie met de Harpagofytum, de Duivelsklauw. Beiden zijn als tinctuur verkrijgbaar en je neemt dan van beiden 2 tot 3x daags 15 druppels op iets water.

Ik heb daar, langjarig, zeer goede resultaten van gezien. Ook deze kruiden stimuleren de nieren om  urinezuur af te voeren.

Samenvattend: Pas je voedingsgedrag aan, en dat gedurende wat langere tijd, even geen urinezuur vormend voedsel eten, want anders blijft het dweilen met de kraan open.

Hoe vreugdevol!! Voor de jicht patiënt is er absoluut hoop en genezing mogelijk, mits hij daar zelf iets aan bij wil dragen.

En dat moet kunnen, als je niet al te verslaafd bent aan de genoemde , voor sommige mensen, zeer begerenswaardige voedingsmiddelen.

Houd jezelf dus geen ‘eind worst’ voor de neus, als je tenminste vrij en blij wilt blijven rondstappen!

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 15-03-2020, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Weegbree (Plantago), slijmstoffen, slijmvliezen en oren.
- Artrose - Duivelsklauw en Wilgenbast
- Aanhoudende klachten na Covid-19, vit.B, Q10 en Astragalus.
- Pinksteren, geestkracht, bloedsomloop en de Rozemarijn.
- Pepermunt: van ‘kerksnoepje’ tot gal-kalmeerder.
- ‘Onze’-Lievevrouwebedstro bij vocht vasthouden, krampen en gespannenheid.
- Eten en snoepen uit onvrede maakt altijd dik
- Spierverkramping en Magnesium phosphoricum D6.