RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Coronavirus ellende en nuttige adviezen, deel 2


Goedemorgen luisteraars,

Alle narigheid rond dat coronavirus is u bekend. De impact ervan, de gevolgen hebben een bijna bijbels, apocalyptisch karakter gekregen. Het sociale leven is diep geraakt en de wereld economie raakt ernstig ontworteld.

Maar als je nu kijkt naar het medisch aspect, dan hoor ik tal van mensen die op een intelligente wijze nadenken: wat is dit allemaal vreemd. Al vele –tig jaren is het bekend, dat er alleen al in Nederland tussen de twee- en drie duizend mensen overlijden aan de gevolgen van de jaarlijkse optredende griep. En dan hoor je nooit iets over maatregelen en adviezen, zoals dat nu wel gebeurt rond de corona virus uitbraak.

In mijn column van 9 februari j.l. heb ik gewezen op het grote belang van het zo goed mogelijk op orde houden van jouw eigen afweersysteem. U kunt die column, inclusief de adviezen die ik heb gegeven nog nalezen op de site, rtvutrecht.nl/jaaphuibers.

Het aardige is, dat afgelopen week, dus 6 weken later, door drie expert, hoogleraren, hetzelfde wordt gezegd.

De adviezen nog even samen gevat:

Rook niet, eet gezond, eenvoudig, veel verse groenten en fruit, beweeg, of wel, wandel twee keer daags een half uurtje, slaap voldoende en ga vooral op tijd naar bed en kijk een uur of half uur voor je naar bed gaat niet meer op het blauwe schermpje, tv, of het pc-scherm, maar luister even heel rustig naar een prachtig stukje muziek van Bach of Mozart. Uit vele onderzoeken is gebleken, dat dit een erg positieve invloed heeft op het slaapproces.

En tenslotte: probeer zoveel mogelijk datgene te vermijden wat stress en spanningen in uzelf teweeg brengt. Stress heeft namelijk een zeer negatieve invloed op de werking en kwaliteit van jouw afweersysteem.

Kortom, durf te kiezen voor een heel basale, natuurlijke en dus erg gezonde levensstijl.

Maar, misschien ook het overwegen waard:

Hoe heeft dat corona virus zich in zo’n rap tempo over de wereld kunnen verspreiden? Zou dat ook te maken kunnen hebben met de leef en denkmentaliteit zoals die zich de afgelopen 50 jaar heeft ontwikkeld?

Die leef en denkmentaliteit komt in feite neer op: ‘alles moet kunnen’, je moet overal aan meedoen en kunnen doen.

Dan zie je een gigantische toename van verre vakanties, verre reizen, een bijna niet-menselijk mondiaal handelsverkeer, gigantische sportevenementen en andere zeer grootschalige manifestaties en bijeenkomsten. Het lijkt allemaal een beetje op het ‘brood en spelen’ dat in de laatste jaren van het West-Romeinse rijk de boventoon voerde.

Het coronavirus zou zich nooit op de manier waarop het nu is gebeurd, over de aarde hebben kunnen verspreiden, als we een beetje eenvoudiger zouden leven, meer in overeenstemming met de puur natuurlijke hoedanigheden die in wezen bij de mens passen, biologisch en evolutionair bezien.

Maar dat is erg moeilijk voor veel mensen die ‘groot-groter en het grootste’ adoreren.

Begin 18e eeuw formuleerde de Leidse hoogleraar, prof. Herman Boerhaave, een heel beroemd arts in zijn tijd, zijn lijfspreuk: Simplex sigillum veri, of wel, ‘Eenvoud is het kenmerk van het ware’.

Als Prof. Boerhaave nu geleefd zou hebben, zou hij waarschijnlijk hetzelfde gezegd hebben, want eenvoud in leven, denken en doen, is nog altijd de meest gezonde basis voor het op orde houden van jouw eigen afweersysteem en dus jouw gezondheid.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 22-03-2020, Jaap Huibers.

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Lindebloesemthee, bij koorts, slijmvliesproblemen en ‘drukke’ kindertjes
- Voorzichtig met tuinbonen
- Zoutgebruik en onze nieren
- Kropsla, broom en ‘schone dromen’
- Pinksteren en de pinksterbloem
- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Als bij ouderen de eenzaamheid toeslaat; over Melissa en Lavendel.
- Het afweersysteem: Eenvoud is het kenmerk van het ware!!
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.