RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Zomertijd en de ‘orgaanklok’.


Goedemorgen luisteraars,

Misschien hebt u op dit moment ook het gevoel: ik had vanmorgen best nog een uurtje langer op één oor willen liggen….

Maar ja, het andere oor hoorde de wekker afgaan, dus was het opstaan geblazen.

Afgelopen nacht is de Zomertijd weer ingegaan. De klokken werden een uur vooruitgezet en de dag is vandaag in feite een uurtje korter.

Je zou dat verschil enigszins kunnen opvangen, door de avond er voor een uurtje eerder naar bed te gaan. Maar in de dagelijkse werkelijkheid blijkt dat niet te zo te gaan.

Al een aantal jaren bestaat er enige discussie over het wel of niet handhaven van de zomer en wintertijd.

Meer mensen dan algemeen bekend is, blijken toch enigszins ‘van slag’ te raken door die tijdwisseling. Dat heeft waarschijnlijk te maken met ritmen en ordeningen, zoals die zich in de kosmos en de natuur afspelen.

Ook het menselijk lichaam blijkt zich niet te kunnen onttrekken aan die z.g. ‘bioritmen’. Bioritmen zou je kunnen opvatten als een soort   klok die in de natuur, de kosmos, en dus in de natuurlijke processen aanwezig is en alles op het beste tijdstip laat verlopen.

Om te weten hoe laat het is, kijken wij, als mensen op ons horloge, op een klok. Maar die klok is in wezen een bedenksel va mensen.

Lang geleden, toen er nog geen klokken bestonden, gaf een zonnewijzer de juiste tijd aan, of wel, er was sprake van een puur natuurlijke tijd, aangegeven door de omloop van de zon aan de hemel. Het was 12 uur ’s middags, als de zon het hoogste punt had bereikt in zijn baan.

Dat het lichamelijk functioneren en het (natuurlijke) tijdritme innig met elkaar verbonden zijn, dat wisten de Chinezen 4000 jaar geleden al. Uit zeer oude geschriften blijkt, dat men, ja, toen al, een ‘orgaanklok’ had vastgesteld. Ieder orgaan in het menselijk lichaam heeft een bepaald tijdstip, een bepaald uur, waarin zijn energetische processen optimaal zijn. Die oude Chinese orgaanklok, was helemaal gebaseerd op de omloop van de zon aan de hemel, door het etmaal heen.

De eerste paar weken, na het ingaan van de zomertijd, heb ik in mijn praktijk dikwijls een toename gezien van bepaalde klachten, die, overeenkomt het moment dat men er het meeste last van had, redelijk goed overeenstemden met de relatie tijdstip – orgaanfunctie volgende de Chinese orgaanklok.

Na vier tot zes weken blijkt het plotseling aanwezige verschil van één uur weer gecompenseerd te zijn, door het aanpassingsvermogen van ons lichaam.

Maar desondanks blijft dat verschil tussen de echte, de natuurlijke en bij de biologische processen behorende tijd en de tijd die wij, als mensen op ons klokje menen moeten in te stellen, aanwezig.

Om de kleine oneffenheden die mensen bij zichzelf konden waarnemen na het instellen van de zomertijd, enigszins in goede banen te leiden, adviseerde ik vaak het gebruik van de Grote Engelwortel, in het Latijn de Angelica archangelica. Reden? De lichte klachtjes na het ingaan van de zomertijd betroffen dikwijls de spijsvertering en enige vermoeidheid.

Angelica tinctuur werkt als geen ander geneeskruid, regulerend op de spijsvertering en bevordert ook een gezonde ontwikkeling van lichaamsenergie in de mitochondriën van de cellen.

En voor de aankomende week: ga de eerste dagen na het ingaan van de zomertijd vooral een uurtje eerder naar bed. Dan blijf je beter in je biologische ritme, waar ook jouw eigen afweersysteem weer de goede vruchten van kan plukken.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 29-03-2020.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Pinksteren en de pinksterbloem
- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Als bij ouderen de eenzaamheid toeslaat; over Melissa en Lavendel.
- Het afweersysteem: Eenvoud is het kenmerk van het ware!!
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.
- Een iets verhoogde bloeddruk in spannende tijden!
- Overgewicht en verstandig afvallen