RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Longschade door Coronavirus, over Silicium (kiezelzuur) en Gevlekt Longkruid.


Goedemorgen luisteraars,

 

De afgelopen weken lees ik in de media, dat het Longfonds en enkele longartsen zich zorgen maken over de eventuele ‘restverschijnselen’ van de corona-narigheid. Wie te maken heeft gehad met de bij dit virus dikwijls optredende longontsteking, dat godzijdank overleeft heeft, zou er volgens de longartsen wel problemen met de longen aan kunnen overhouden.

Het weefsel van de longblaasjes blijkt door het coronavirus ernstig aangetast te kunnen worden.

We kennen al tal van jaren de groep der COPD patiënten. Daartoe behoren o.a. de mensen die lijden aan longemfyseem. Dat is een aandoening waarbij sprake is van een ernstige vermindering van de kwaliteit van die longblaasjes. Om het heel simpel te zeggen: de ‘rek is er uit’.

Longartsen denken, dat er nu een nieuwe groep patiënten kan ontstaan binnen de groep COPD, en wel, de mensen met nu, als achterliggende oorzaak het coronavirus, waardoor de longblaasjes aangetast zijn geraakt.

Aantasting van de kwaliteit van de longblaasjes heeft dikwijls tot gevolg, dat de longen minder zuurstof kunnen opnemen, waardoor die heel ellendige benauwdheid en kortademigheid kan ontstaan.

COPD patiënten gebruiken dikwijls prednison, een bijnierschorshormoon, om de meestal ook aanwezige ontstekingsactiviteit in de longblaasjes enigszins te onderdrukken. Daarnaast worden de z.g. ‘pufjes’ gebruikt, zoals bijvoorbeeld Ventolin, om bronchiën en longen wat ‘ruimer’ te laten zijn, waardoor het benauwdheid en kortademigheid gevoel enigszins afneemt.

Maar, dierbare luisteraars, zijn er ook nog andere mogelijkheden om beschadigde longblaasjes in een enigszins betere conditie te krijgen?

De elasticiteit van de longblaasjes wordt o.a. mogelijk gemaakt door de aanwezigheid van het mineraal Silicium, of wel kiezelzuur. Kiezelzuur speelt een heel belangrijke rol in ons lichaam, in tal van weefsels, ook in de huid, om deze elastisch en veerkrachtig te laten functioneren.

In de homeopathische geneeskunde wordt kiezelzuur als Silicea gebruikt. Juist bij mensen die tobben met COPD, en dan vooral longemfyseem, is in een aantal van gevallen gebleken dat het dagelijks en heel langdurig gebruik van Silicea D6 of Silicea 4CH, een positieve bijdrage kan leveren aan enige verbetering van de kwaliteit van de longblaasjes.

Begrijp me goed: ik zeg niet dat Silicea een bewezen geneesmiddel is bij COPD, maar langjarige ervaringen leren dat het in een meer dan toevallig aantal gevallen wel de moeite waard is om het te gebruiken.

Naast het gebruik van Silicea kunnen ook een aantal geneeskruiden gebruikt worden, die, al eeuwen en eeuwen gebleken, een gunstig effect op de longen hebben. Bijvoorbeeld het Gevlekt Longkruid, in het Latijn: Pulmonaria officinalis. Het werd destijds dikwijls gebruikt bij long- en bronchie problemen, na een griep, dus na zo’n virale infectie.

Ook blijkt het gebruik van Drosera, (de zonnedauw), en dan liefst gecombineerd met  Quebracho tinctuur, gemaakt uit de Zuid Amerikaanse Quebracho boom of heester. Het gebruik van deze tinctuur combinatie blijkt dikwijls goed werkzaam om oud- en vastzittend slijm te verwijderen, waardoor er beslist meer ‘lucht’ in de longen komt.

De ervaringen met die oude kruidenmiddelen zijn er en kunnen beslist een bijdrage leveren om de longen en bronchiën in zo goed mogelijke doen te houden, alhoewel er geen dubbelblind wetenschappelijk bewijs geleverd is.

Al in de 16e eeuw schreven toenmalige artsen en geneeskruidenkenners: “Natura Sanat”, of wel, de Natuur Geneest. En wat is er op tegen om die natuur een kansje te geven, mits heel zorgvuldig en met kennis van zaken aangewend?

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 05-04-2020, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Sperziebonen, phaseolamine en diabetes type II.
- Vit.C, ontsmetting, Lepelblad en Mierikswortel
- Moeizaam herstel na corona virus infectie: kortademigheid, vermoeidheid etc.
- Een groente met bijzondere familieleden: andijvie
- De rode biet (kroot): een heel ‘aardse’ lekkernij!
- Heermoes, organisch kiezelzuur, huid, kraakbeen en de ‘lichtjes’ in de ogen…
- Lindebloesemthee, bij koorts, slijmvliesproblemen en ‘drukke’ kindertjes
- Voorzichtig met tuinbonen