RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Een wonderlijk paasfeest…..


Goedemorgen luisteraars,

Vandaag….Paaszondag!

Misschien wel de meest wonderlijke, ja, misschien zelfs wel bizarre 1e Paasdag in 2000 jaar.

De kerken zijn gesloten, de Paus zal zijn ‘paaszegen’  Urbi et orbi uitspreken over een leeg Sint Pietersplein in Rome, van paasvuren zal geen sprake zijn, de stranden leeg en de tulpen van de Keukenhof zullen beslist tegen elkaar fluisteren: toch wel heerlijk, al die rust. Hoeven we ons even niet op te doffen om er op zijn paasbest uit te zien!

Gedurende de afgelopen 2000 jaar is het  nooit voor gekomen, dat de kerken met Pasen gesloten waren.

Nog nooit is het voor gekomen, dat mensen er niet op uit kunnen trekken tijdens de  paasdagen.

Het paasfeest is een oer-christelijk  feest: de viering van de opstanding van Jezus Christus uit de dood.

Maar…het paasfeest heeft ook nog andere ‘wortels’ en achtergronden.

Pasen ligt diep verankerd in processen die zich in de natuur afspelen. Pasen is intens verbonden met vele voorjaarsymbolen en rituelen: het ‘nieuwe leven’, de vruchtbaarheid, het opnieuw durven beginnen aan een vitaal, gezond en zo natuurlijk mogelijk leven.

Kijk bijv. naar dat samen eieren schilderen en daarna in-de-tuin-verstoppen-ritueel.

Eitjes zijn immers het symbool van de ‘vruchtbaarheid’, het kunnen laten ontstaan en groeien van ‘nieuwe leven’.

Kijk naar het ritueel van die enorme paasvuren die eeuwen achtereen met Pasen gestookt werden, om de ‘boze geesten’, die het nieuwe leven konden bedreigen, te verjagen.

Zelfs de datum waarop Pasen gevierd wordt heeft in feite niets met het christelijk geloof te maken. De oorsprong van die paasdatum is helemaal vanuit de kosmos en de natuur ontstaan. Het is namelijk Pasen op de eerste zondag na Volle Maan, nadat de Zon in het Dierenriemteken Ram komt, het lentepunt, op 21 maart.

Van oudsher was bekend, dat juist bij Volle Maan meer kinderen werden geboren en de bevalling vlotter verliep, dan bij Nieuwe Maan. Allemaal processen die in de natuur verankerd liggen.

Dit jaar is alles  anders. Het coronavirus heeft het gewone leven ontwricht en lam gelegd, dus geen buitenkantige vieringen van het paasfeest., zelfs de kerken dicht!

Maar is Pasen dit jaar dan een ‘verloren’ paasfeest? Zeker niet.

De beleving van het paasfeest heeft namelijk ook een ‘binnenkant’, zeg maar, het beleven van Pasen, diep in jouw eigen gevoels- en belevingswereld.

De Zon, de Volle Maan, de natuur, en zelfs de kippen die de ‘paaseieren’ leggen, die hebben geen enkel rationeel besef van ons ‘menselijk’ paasfeest.

Wij, als mensen, zouden ons óók kunnen realiseren, diep in onszelf, dat Pasen het symbool is voor het begin van het nieuwe leven.

Zeg tegen je zelf op deze Eerste Paasdag: Mensenkind, de buitenwereld is op dit moment  heel erg afgesloten, op slot, maar ‘diep-in-mezelf’ durf ik toch dat nieuwe, of hernieuwde leven een kansje te geven.

En dat is ongelooflijk bijzonder, want in de natuur begint alle nieuwe leven ook altijd in stilte en afzondering, zoals het kleine en stille begin van het nieuwe, in de stilte van moeders buik, de reis op het ’weggetjes naar verder ‘ begint.

Er bestaat wellicht geen betere manier van doen , dan de echte en diepere betekenis van het paasfeest in jezélf te beleven, als een  inspirerende energiebron, op weg naar een hernieuwd leven.

Dan zal jouw eigen afweersysteem beslist een paaslied zingen, omdat er iets van de unieke natuurlijke harmonie hersteld wordt.

Ik wens u heel wijze paasdagen toe, steeds toch weer  gericht op  een gezond en zinvol leven.

Luisteraars, graag tot de volgende week.

Copyright, 05-04-2020, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Pinksteren en de pinksterbloem
- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Als bij ouderen de eenzaamheid toeslaat; over Melissa en Lavendel.
- Het afweersysteem: Eenvoud is het kenmerk van het ware!!
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.
- Een iets verhoogde bloeddruk in spannende tijden!
- Overgewicht en verstandig afvallen
- Een wonderlijk paasfeest…..
- Longschade door Coronavirus, over Silicium (kiezelzuur) en Gevlekt Longkruid.