RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Een iets verhoogde bloeddruk in spannende tijden!


Goedemorgen luisteraars,

Spanningen kunnen er toe bijdragen dat de bloeddruk toeneemt, of wel, hoger wordt, dan gezond is voor hart en bloedvaten. Belangrijke vraag is: wanneer is er echt sprake van een verhoogde bloeddruk? De bloeddruk is namelijk geen stabiel, onbeweeglijk iets.

Om te beginnen: van een oud huisarts leerde ik destijds, dat één meting van de bloeddruk niet alles zegt. Om vast te stellen of er écht sprake is van een permanent te hoge bloeddruk, moeten er meerdere metingen gedaan worden en liefst op verschillende moment van de dag.

Als de bloeddruk onder alle omstandigheden en op ieder moment flink verhoogd is, dan is er sprake van, wat in medische vaktaal een ‘essentiële hypertensie’ wordt genoemd. Dan is er meestal iets meer aan de hand, dan een incidentele reactie van de bloeddruk op bepaalde, meestal wat spannende omstandigheden. Dan is de huisarts de aangewezen persoon.

Daarnaast kun je zelf ook een aantal zinvolle initiatieven ondernemen.

Enkele suggesties:

Als er sprake is van die permanent verhoogde bloeddruk en je hebt ook een stevig overgewicht, probeer dan stapje voor stapje af te vallen. Ga anders eten, kies voor sober en gezond en niet die vettige, zoute, hartige hap! Ik heb daar in zeer veel gevallen van kunnen waarnemen, dat na vier tot zes weken, intussen de nodige kilo’s kwijt, de bloeddrukmedicijnen niet of nauwelijks meer nodig waren.

Ten tweede:

Als je een stress- en spanningen gevoelige bloeddruk hebt, ga dan iedere dag, een paar keer een half uur tot een uur stevig wandelen, of in je tuin werken, en laat alles van die eigentijdse, toch wel onmenselijk vreemde stress wereld voor wat het is.

Wind je vooral niet op over hetgeen je op die TV, of je mobiele telefoon ziet, of in de krant leest. Je kunt er zélf immers toch helemaal niets aan veranderen.

En dan bestaan er ook nog een aantal geneeskruiden waarvan bekend is, dat ze in een aantal gevallen bloeddruk regulerend kunnen werken.

Dat zijn de Maretak, (in het Latijn: Viscum album), de Meidoorn (in het Latijn: Crataegus), en de Guldenroede, (in het Latijn: Solidago).

Viscum album bevat werkzame stoffen, die de bloedvaten enigszins ontspannen. Dat is heel belangrijk, want erg gespannen, zeg maar: ‘verstijfde’ bloedvaten zijn niet meer flexibel genoeg om de ‘bewegingen’ van de bloeddruk op te kunnen vangen.

Crataegus draagt bij aan een goede zuurstofvoorziening van de hartspier en ontspant de kransslagaderen. Die werking wordt veroorzaakt door bepaalde, z.g. Flavonoïden, die in de Crataegus aanwezig zijn.

De combinatie van Viscum album en Crataegus, als tinctuur te gebruiken , draagt in erg veel gevallen bij, aan het normaliseren van de bloeddruk.

En dan de Guldenroede, de Solidago. Dat kruid activeert  en reguleert de nierwerking, waardoor de vochtbalans in het lichaam in betere doen geraakt, iets wat bij hoge  bloeddruk nogal eens verstoord is.

Samenvattend: dus…wandelen, bewegen, de stress-hanen-wereld maar even laten kraaien, afvallen indien van toepassing, en drie geneeskruiden die hun waarde al zeer veel jaren bewezen hebben.

Het ‘dubbel blinde’, mediosh bewijs voor dit alles kan ik niet leveren, want ik neem liever zorgvuldig waar met mijn ogen ópen.

Ach, en schreef  de dominee/dichter Petrus de Genestet, zo ergens rond 1850, niet de woorden:

“Veel wordt bewezen wat in de grond niet waar is;

en veel is eeuwig waar, ofschoon ’t bewijs niet daar is”

 

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 26-04-2020, Jaap Huibers.

 

 

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Pinksteren en de pinksterbloem
- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Als bij ouderen de eenzaamheid toeslaat; over Melissa en Lavendel.
- Het afweersysteem: Eenvoud is het kenmerk van het ware!!
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.
- Een iets verhoogde bloeddruk in spannende tijden!
- Overgewicht en verstandig afvallen
- Een wonderlijk paasfeest…..
- Longschade door Coronavirus, over Silicium (kiezelzuur) en Gevlekt Longkruid.