RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.


Goedemorgen luisteraars,

De afgelopen week las ik enkele uitspraken van artsen die direct betrokken zijn bij het coronavirusonderzoek.

Een van die uitspraken was: een gezond en goed werkend afweersysteem is belangrijker dan immuniteit.

Voor mij niet helemaal nieuw, want in mijn column van 9 februari jl. met als titel: Over ernstige virale dreigingen en ons afweersysteem’, toen er officieel nog ‘niets’ aan de hand was, wees ik al op het belang van een goed werkend afweersysteem.

En ik roep  het nogmaals: Houdt uw afweersysteem in zo’n goed mogelijke conditie.

Medicijnen tegen dat ellendige virus zijn er niet.

Intussen is er steeds meer bekend geworden over het coronavirus, met name ook wat betreft de ziekte-verschijnselen. Enkele zaken vallen op:

Er treedt koorts op, ook kan er bloedverlies optreden in de aangedane longblaasjes en er is ook vastgesteld dat het verlies van reuk en smaak tot een van de eerste verschijnselen van een coronabesmetting gerekend kan worden.

Toen begonnen bij mij ‘de raderen’ wat sneller te draaien. Want, zo herinnerde ik me ineens, daar heeft prof. dr. De Wijn in 1985, in zijn boek over de ‘Fysiologie van de voeding’ ook iets over geschreven. Bij de behandeling van het spoorelement Zink, komen deze drie genoemde verschijnselen ook ter sprake, dus, koorts, bloedverlies en reuk- en smaakverlies, maar dan als gevolg van zink tekort.

Van dit spoorelement heb je dagelijks maar een ‘spoortje’ nodig in je voeding, vandaar de naam ‘spoorelement’.

Maar… zink is van zeer groot belang voor het goed functioneren van vele fysiologische processen in het lichaam. Zink is een heel belangrijk z.g. Co-enzym. Dat wil zeggen dat zink onmisbaar is bij de vorming van vele enzymen en enzymsystemen in het lichaam.

Zink is ook wel eens aangemerkt als de ‘politieman’ van ons lichaam. Het regelt, stuurt en overziet een goed verloop van bijna alle lichaamsproces, en dan met name ook en juist van ons….’afweersysteem’.

En dat is, volgens recente uitspraken van enkele medische deskundigen van groter belang en betekenis, dan immuniteit.

Onze voeding is, over het algemeen bezien, niet zo heel rijk aan zink. Het meeste zink is aanwezig in rundvlees, bepaalde vissoorten, kippenvlees en roggenbrood.

Maar, helaas, tijdens het kook- en bereidingsproces gaat erg veel zink verloren.

Dus is enige zinkaanvulling, in bepaalde gevallen, heel zinvol.

Nog even terug naar prof. de Wijn. Hij zegt:  bij alle koortsende ziekten, als ook bij bloedverlies, gaat veel zink verloren  en dat het verlies aan reuk en smaak veelal wijst op een zink tekort!!

Het lijkt me heel logisch, dat mensen met wat heftiger coronaverschijnselen, beslist wat extra zink kunnen gebruiken

Professor De Wijn wijst ook op het feit, dat een tekort aan zink de slijmvliezen extra gevoelig maakt voor ‘belagers’ van buitenaf, zoals virussen en bacteriën.

Hoe kun je zink op een efficiënte wijze aanvullen? Er zijn tal van zinkpreparaten te koop, maar niet altijd wordt het in dat preparaat aanwezige zink goed opgenomen, zodat het ook in de cellen terecht komt.

Uit jarenlange ervaring en onderzoek, met enkele huisartsen en apothekers heb ik kunnen waarnemen, dat ‘Zink-orotaat’ en dan ongeveer 40 mg. per dag, het beste wordt opgenomen. Dat is de combinatie van zink en orootzuur, een lichaamseigen stof, die zich vooral in de cellen bevindt.

En tenslotte: ga nu niet in het ‘wilde weg’ zink slikken. Dat is echt niet nodig. Maar….als u tot de risicogroepen behoort, veel medicijnen slikt of concreet te maken hebt met een coronabesmetting, dan kan een aanvulling met zinkorotaat beslist  een positieve bijdrage aan het genezingsproces leveren!!.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 03-05-2020, Jaap Huibers,

 

 

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- De rode biet (kroot): een heel ‘aardse’ lekkernij!
- Heermoes, organisch kiezelzuur, huid, kraakbeen en de ‘lichtjes’ in de ogen…
- Lindebloesemthee, bij koorts, slijmvliesproblemen en ‘drukke’ kindertjes
- Voorzichtig met tuinbonen
- Zoutgebruik en onze nieren
- Kropsla, broom en ‘schone dromen’
- Pinksteren en de pinksterbloem
- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.