RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Als bij ouderen de eenzaamheid toeslaat; over Melissa en Lavendel.


Goedemorgen  luisteraars,

Als je vanuit enige realiteitszin kijkt naar hetgeen zich de afgelopen maanden heeft voorgedaan?  Kunt u met mij meedenken en meevoelen als ik zeg: we zijn in een totaal ‘andere wereld’  terecht gekomen, een wereld die eigenlijk niemand ooit op deze wijze heeft meegemaakt.

Een van de gevolgen van de corona-ellende treft vooral ook veel oudere medemensen. Heel veel ouderen leven al enige tijd in een soort isolement-situatie. De ‘gewone’ contacten, dat even met elkaar praten, elkaar even echt kunnen zien, die heel belangrijke ‘aandacht’, die ouderen nodig hebben, tja, dat gaat nu ‘even’ niet. Volgens de gehanteerde regels moeten de oudjes zo min mogelijk in contact komen met de buitenwereld, om hen te beschermen tegen besmetting met dat ellendige virus.

Het gevolg van dat alles is o.a., dat erg veel ouderen iets ervaren van eenzaamheid, ja, van een zich ‘ver-laten’ voelen.

Medisch/psychologisch bezien kan dat leiden tot nervositeit, onzekerheid, slapeloosheid en zelfs angstgevoelens.

De zin van het bestaan, het feit dat je er nog bent, wat allemaal toch al kwetsbaarder wordt bij de ouderen, krijgt door deze corona-isolement-toestand een nog veel ‘smallere basis’.

Het medisch bedrijf heeft tal van middelen ter beschikking om dit soort ellende enigszins weg te werken of te dempen. Oxazepam bij nervositeit en angstgevoelen, Temesta bij slapeloosheid, en zelfs een antidepressivum als de ‘stemming’ wat al te zwaarmoedig of depri wordt.

Allemaal best hoor, als het niet anders kan of als je daar zelf voor kiest.

Maar…en dat wil ik vandaag graag onder uw  aandacht brengen: ook de natuur, het plantenrijk heeft veel te bieden als de zenuwen als een stormwind gaan gieren en de slaap niet lukken wil, omdat de ‘spoken ‘ in uw kussen blijven fluisteren.

Twee kruiden komen in beeld: Melissa en Lavendel, beiden als tinctuur te gebruiken.

Melissa kun je 2 keer daags 20 tot 25 druppels op iets water gebruiken en voor het slapen nog eens 35 druppels.

Een van oudsher bekend kruid om het zenuwstelsel, juist bij ouderen, wat in evenwicht en rust te laten blijven.

Van Melisse is wel eens gezegd: Het is als een persoon die heel liefdevol een arm om je heen slaat, niets vraagt, en eigenlijk alleen maar troost biedt.

Een geweldig kruid, juist voor de eenzame, oudere mens.

Dan de heerlijk geurende Lavendel.

Als ik als kind onrustig was, omdat ik het op school allemaal maar niks vond, in mijn  bed lag te woelen te malen, stopte oma dikwijls een door haar zelf gemaakt kussentje met lavendelbloesem in mijn hoofdkussen.

Ik herinner me die geur nog altijd!

En o wonder…dan sliep ik als een roos in de maneschijn.

Juist bij oudere mensen blijkt Lavendeltinctuur, liefst ook in combinatie met Melissatinctuur, dikwijls een soort liefdevolle-omhullende-ontspanning te geven in hun belevingswereld en de slaap te bevorderen.

Zekerheden kan ik u niet bieden, maar  het is zekerde moeite waard om deze kruiden eens te gebruiken in de hiervoor beschreven situatie. En dat alles absoluut zonder bijwerkingen.

En tenslotte:

Zeker wat betreft de oudere mensen: Waar liefde woont, daar biedt de natuur, die alle- leven-gevende kosmische energie,  zijn ‘zegen’, als je zélf wilt geven en ontvangen.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 17-05-2020, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Sperziebonen, phaseolamine en diabetes type II.
- Vit.C, ontsmetting, Lepelblad en Mierikswortel
- Moeizaam herstel na corona virus infectie: kortademigheid, vermoeidheid etc.
- Een groente met bijzondere familieleden: andijvie
- De rode biet (kroot): een heel ‘aardse’ lekkernij!
- Heermoes, organisch kiezelzuur, huid, kraakbeen en de ‘lichtjes’ in de ogen…
- Lindebloesemthee, bij koorts, slijmvliesproblemen en ‘drukke’ kindertjes
- Voorzichtig met tuinbonen