RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.


Goedemorgen luisteraars,

De corona-ellende heeft, naast  de medisch/lichamelijke aspecten, ook ons gewone, dagelijks bestaan diep geraakt. We kunnen het de sociale, economische, maar vooral en ook, de psychische impact noemen.

Dat laatste zal er nog heel diep gaan inhakken.  

Het gangbare sociale verkeer is nogal ontregeld geraakt. Liefst zoveel als mogelijk is uit elkaars buurt blijven, of wel, vanuit een soort ‘afstandelijkheid’ proberen te overleven.

Tja, en dan zit je thuis. Je kunt nog wel wat spelletjes spelen met elkaar, maar van dat oude spelletje ‘Mens erger je niet’ zul je nu niet bepaald vrolijk worden.

Bedrijven zijn in de problemen gekomen, inclusief dus ook de werknemers. Er dreigt nog van alles aan te komen waar onze psychische gesteldheid het zwaar mee te verduren kan krijgen.

Kortom, de medische problemen rond de corona-ellende staan op de eerste plaats, maar de zijdelingse effecten, de nasleep er van, moeten we niet onderschatten. Dat zou zomaar een ‘burn-out pandemie’ kunnen worden.

Afgelopen weken hoorde ik van enkele apothekers, dat er al een behoorlijke toename te bespeuren valt van het gebruik van angst en spanning onderdrukkende middelen, zoals bijv. Oxazepam en bepaalde anti-depressiva.

Deze middelen kunnen de psychische verschijnselen enigszins ‘verdoezelen’, wat onderdrukken, als je helemaal uit je doen bent, maar in feite zetten deze middelen dat wat jij, als individu, ‘zelf bent’, wat je ‘zelf voelt’, even helemaal buiten spel.

Uit langjarige ervaring weet ik, dat je zulke  ontregelde, psychische situaties ook op een wat andere manier kunt benaderen.

Toen moest ik denken aan mijn grootmoeder Huibers, Ze leefde een heel moeilijk en zwaar leven. Ze had vijf zonen en een dochter, Die enige dochter overleed op 19 jarige leeftijd aan hersenvliesontsteking, wat toen onbehandelbaar bleek te zijn.

Vanaf dat moment, zo ingrijpend en gruwelijk, in haar leven, is ze, op advies van haar oude, als ook heel wijze huisarts  Valeriaandruppels gaan gebruiken.

Heel veel jaren later vroeg ik haar eens: Oma, waarom gebruikte u soms wel iedere dag, die valeriaandruppels? Ach kind van me, zo antwoordde ze, Valeriaandroppels, zorgen er voor , dat je ‘je hoofd er bij kunt houden’. Begreep ik toen  nog even niets van, maar toen ik me, weer wat later in de tijd, verdiepte in de werking van de Valeriaanplant, ontdekte ik iets heel bijzonders, De naam Valeriaan, die eeuwen en eeuwen geleden aan deze plant gegeven is, is afgeleid van het Latijnse woord : valere. Dat woord valere betekent: ‘waardig zijn’. Toen begreep ik ineens dat valeriaan gebruik van mijn grootmoeder. Het gebruik van Valeriaandruppels draagt er in zekere zin toe bij, dat jij, als mens, jouw ‘waardigheid’ in stand kunt houden, of zoals mijn grootmoeder dat veel eenvoudiger verwoordde: ‘je hoofd er bij kunnen houden’! Valeriaan is dus geen ‘tranquilizer, zoals bijv. oxazepam, want zo’n tabletje zet jouw eigen waardigheid op ‘suf’, of wel, ‘ik-ben-er-zélf-even-niet-bij’.

Misschien het overwegen waard om in deze toch wel erg stressvolle tijden ook eens te denken aan het gebruik van Valeriaantinctuur. Je kunt het, zo nodig, 2 tot 3 keer daags 25 tot 35 druppels gebruiken.

En dan tenslotte het unieke homeopathische goud, of wel, Aurum metallicum in de 4 CH-verdunning.

Goud is het stoffelijk symbool van de Zon en brengt dikwijls veel licht in ‘verduisterd’ geraakte zielen. Dat biedt troost, vooral als je, door dat gebruik van Aurum metallicum 4 CH gaat ervaren, dat jij er zélf ook weer kan en mag zijn en weer ‘waardig’ bent om het leven te leven. Dat ondersteunt het ‘zelfvertrouwen’. Langdurig, iedere dag, nuchter, 4 korrels Aurum metallicum 4 CH opzuigen. Dan heeft de ochtendstond weer genezend, ja, ‘helend’ goud in de mond!

Luisteraars, graag  tot de volgende week.

Copyright, 24-05-2020, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Heermoes, organisch kiezelzuur, huid, kraakbeen en de ‘lichtjes’ in de ogen…
- Lindebloesemthee, bij koorts, slijmvliesproblemen en ‘drukke’ kindertjes
- Voorzichtig met tuinbonen
- Zoutgebruik en onze nieren
- Kropsla, broom en ‘schone dromen’
- Pinksteren en de pinksterbloem
- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Als bij ouderen de eenzaamheid toeslaat; over Melissa en Lavendel.
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.