RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Zoutgebruik en onze nieren


Goedemorgen luisteraars,

 

Steeds meer hoor je de waarschuwing: er wordt veel te veel zout gegeten. Met name kinderen krijgen dikwijls te veel zout binnen. Vandaag een ‘pittig’ verhaal over zout.

Ten eerste: zout geeft smaak aan het eten. Bij de Romeinen werd dat zo belangrijk gevonden dat  het loon dikwijls in hoeveelheden zout werd uitbetaald. Dit kunnen we nog terugvinden in ons woord sal-aris, dat afgeleid is van het Latijnse woord voor zout: sal.

Ons keukenzout hoort bij een grotere groep mineralen die een essentieel belangrijke rol in ons lichaam spelen: keukenzout, kalium, magnesium en calcium en nog anderen. Een keukenzoutmolecule bestaat uit een atoom natrium en een atoom chloor.

De chemische afkorting voor keukenzout is dus NaCl, ofwel: natrium chloride.

Naast het ‘pittig smaken’ effect, zorgt keukenzout, natriumchloride, er ook voor dat we ‘helder’ in ons hoofd kunnen zijn. Zout is van belang voor een ‘helder’ denk vermogen. Zoutloos kan wat ‘suffig’ maken.

Keukenzout bezit de eigenschap dat het vocht in het lichaam kan vasthouden. Ook hebben de nieren een hele kluif aan keukenzout. In het lichaam moet steeds een evenwicht tussen de verschillende mineralen aanwezig zijn. De nieren spelen een belangrijke rol in dat proces. Bij nierpatiënten en zeker bij nierdialyse patiënten is het steeds een hele toer om dat mineraal-evenwicht te bewaken en op peil te houden. Keukenzout is ook van invloed op de bloeddruk en kan bloeddruk verhogend werken, mede ten gevolge van dat vocht vasthoudend effect.

 

Dus alles even op een rijtje: positief: keukenzout geeft smaak aan het voedsel, maakt het wat pittiger en geeft ook een bepaalde mate van ‘pittig bewustzijn’. Negatief: keukenzout kan, zeker al het in te royale mate wordt gebruikt, belastend voor de nieren zijn, werkt bloeddruk verhogend en kan er toe bijdragen dat u vocht gaat vasthouden. Dikke benen en enkels, tgv. vocht vasthouden verdwijnen in veel gevallen, als u enkele weken geen keukenzout gebruikt.

Maar nu nog een ander effect van dat teveel aan zout in ons dagelijks voedsel, met name in de vleeswaren, snacks uit het cafetaria en sommige kant-en-klaarmaaltijden en niet te vergeten de zak chips, bij de tv.. In deze tijd hoor ik  mensen  nogal eens zeggen: Gô,  ik sta ’s morgens nog vermoeider op dan ik me voelde voor ik naar bed ging.

Met andere woorden: de nachtrust heeft niet datgene opgeleverd wat je er redelijker wijze van mag verwachten. Let wel, ik spreek hier over mensen die normaal op tijd naar bed gaan en zich niet ‘overvullen’ met alcohol, worst, kaas en chips op de late avond. Dat suffe moe zijn, dat niet uitgeruste gevoel, ’s morgens bij het ontwaken, kan te maken hebben met een te hoge zoutconsumptie die de nierwerking tijdens de nacht nadelig beïnvloedt.

Begin vorige eeuw ontwikkelde de Duitse arts dr. Schüssler hier een prima therapie voor. Hij ontwikkelde een hele reeks verdunde zouten die later de Schüssler-zouten werden genoemd. Een van die zouten is natrium-chloratum (ook wel natrium muriaticum genoemd), dus ons gewone keukenzout, maar dan in de homeopathische verdunning D6. Nog steeds verkrijgbaar in de apotheek.

 

Zeer de moeite van het proberen waard voor mensen die ’s morgens zo ellendig ‘niet- uitgerust’ zijn. In veel gevallen draagt het bij aan het herstel van dat mineraalevenwicht. 

Luisteraars, graag weer tot volgende week.

Copyright, 14-06-2020, Jaap Huibers.

 

 

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Artrose (deel 2), de pijnstillende en ontstekingsremmende werking van Moerasspirea.
- Artrose, glucosamine-plus-selenium, duivelsklauw en wilgenbast
- Laurier, de lauwerkrans, lichtkracht en een moeilijke spijsvertering.
- De ‘R’ in de maand, virussen, afweersysteem, levertraan en Astragalus.
- Dagelijks wandelen, een zegen voor hart, rug en vitaliteit
- Heftige emoties en het corona ‘duiveltje’…,Valeriaan en Aurum metallicum 5CH
- Hittegolf, fysiologische stress, meidoorn en guldenroede.
- Sperziebonen, phaseolamine en diabetes type II.